Feestelijke mijlpaal van tien jaar Crossover-leiderschap
2007-2017: jubileum voor Nissan QASHQAI

 

  • Nissan QASHQAI – ‘s werelds eerste Urban Crossover – tien jaar op de markt
  • Viering mijlpaal omdat QASHQAI eerste in zijn soort is
  • QASHQAI is al sinds zijn introductie in februari 2007 populairste Crossover in Europa
  • Meer dan 3,3 miljoen keer verkocht op 137 markten wereldwijd

 

Amsterdam, 24 januari 2017 – In februari 2017 is het tien jaar geleden dat Nissan met de verkoop van de Nissan QASHQAI Crossover startte. Dit heuglijke feit wordt in stijl gevierd. Overal in Europa staan festiviteiten op stapel, zowel voor klanten als voor de media.

 

Nissan heeft alle reden om deze mijlpaal van tien jaar extra aandacht te geven. De QASHQAI is immers de auto waarmee het Crossover-segment – zoals de auto-industrie en de autokopers dat nu kennen – is ontstaan. Tien jaar geleden was er immers nog geen auto die het praktische gebruiksgemak van een SUV van dit formaat koppelde aan de efficiency en rijdynamiek van een compacte vijfdeurs hatchback.

 

Nissan legde de basis voor het vernieuwende design en het veelzijdige karakter al in 2002. Toen startte het ontwikkelingsproces van de beoogde opvolger van de Nissan Almera. Het creatieve team besloot echter al snel terug naar de tekentafel te gaan en een model te ontwikkelen waarop klanten echt zaten te wachten. Ze gaven toen al uiting aan Nissans belofte van nu – Innovation & Excitement voor iedereen.

 

De eerste generatie van de Nissan QASHQAI ging in februari 2007 in de verkoop, direct met groot succes. Voor het eind van dat jaar waren in Europa al bijna 100.000 exemplaren verkocht. Nu, tien jaar later, heeft de QASHQAI in Europa de mijlpaal van 2,3 miljoen verkochte exemplaren gepasseerd, waarmee het in Europa de best verkopende Crossover is. Dit model heeft meer dan tachtig onderscheidingen ontvangen, onder meer 19 met daarin de vermelding ‘Car of the Year’.

 

Paul Willcox, Chairman van Nissan Europe: ‘Toen de QASHQAI in 2007 verscheen, was hij uniek. Dit model is nog steeds koploper doordat Nissan tijdens de verdere ontwikkeling steeds dicht bij de ideale uitgangspunten is gebleven, maar ook innoveerde en nieuwe technologie toevoegde.’

De introductie van de Around View Monitor is illustratief voor het proces van continue verbetering. AVM is Nissans veelgeprezen 360 graden cameratechnologie om parkeren te makkelijker en veiliger te maken. Deze technologie is in 2010 geïntroduceerd in de QASHQAI, samen met nog een serie verbeteringen. Bij de introductie van de tweede generatie QASHQAI is Intelligent Park Assist geïntegreerd.

 

Nissans vooruitstrevende instelling heeft ontegenzeggelijk voor een verandering op de Europese automarkt gezorgd. Sinds de introductie van de QASHQAI zijn de verkopen van Crossovers in Europa gegroeid van 0 naar 2,6 miljoen exemplaren. Vrijwel elk volumemerk stapte in dit segment, waardoor de QASHQAI nu 21 opponenten heeft. Niettemin is de uitvinder van het segment nog altijd de verkoop-koploper in dit segment.

 

In 2016 zijn 261.429 Nissans QASHQAI verkocht in Europa (inclusief Rusland, Oekraïne en Kazachstan), een groei van 5,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal is goed voor een marktaandeel van 10 procent in het segment. Wereldwijd is de QASHQAI in tien jaar tijd goed voor een verkooptotaal van 3,3 miljoen exemplaren in 137 landen.

 

Bekijk hier de video Nissan QASHQAI ‘10 Years of Success’: https://youtu.be/4_1H8_lZm5g

Een publicatie van Nissan