Showdebuut op 83ste Autosalon van Genève
2013 Nissan GT-R herdefinieert rijplezier 

 

  • De snelste Nissan is nu nóg sneller
  • Sprinttijd van 0-100 km/u daalt naar 2,7 sec.
  • Stijver onderstel met aangepaste wielophanging en lager zwaartepunt
  • Sneller op de Nordschleife van de Nürburgring dan zijn voorganger
  • Versterkte aandrijfassen en verbeterd oliemanagement voor circuitgebruik

Amsterdam, 5 maart 2013 - Dat zelfs perfectie naar een hoger plan is te tillen, laat Nissan op overtuigende wijze zien met de GT-R voor modeljaar 2013. De nieuwste versie van Nissans inmiddels legendarische supersportauto is nóg beter en technisch geavanceerder dan zijn voorganger. De nieuwe GT-R maakt zijn Europese publieksdebuut tijdens de 83ste Autosalon van Genève. 

Dankzij een betere stabiliteit, scherper weggedrag en snellere gasrespons legt de nieuwste GT-R de lat voor de concurrentie opnieuw hoger. Mede dankzij een verhoogd comfortniveau is de GT-R nog meer dan ooit dé supersportauto voor alledag.

Autosportactiviteiten
Nissans autosportactiviteiten hebben - net zoals bij alle Nissans - sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwste GT-R. Zo zijn de ervaringen, vorig jaar opgedaan tijdens de 24 Uur van de Nürburgring uitvoerig bestudeerd en vervolgens toegepast op de GT-R, met een betere gasrespons en meer stabiliteit op hoge snelheid als resultaat.

Snellere acceleratie
De technische wijzigingen aan de 3,8-liter V6 met dubbele turbo van de GT-R zorgen voor een betere gasrespons in het middentoerengebied en een betere acceleratie bij hogere toerentallen. Dit is het gevolg van de toepassing van high-performance injectoren die de brandstofinjectie nog efficiënter maken.
Ook is de turbocompressor voorzien van een nieuwe overdrukklep. Die gaat de snelle afbouw van de turbodruk tegen, waardoor er nauwelijks meer sprake is van een ‘turbogat'.
Door het carter te voorzien van een speciaal ontwikkeld keerschot blijft de oliedruk constanter, terwijl de rotatiefrictie in het carter wordt teruggebracht - met name tijdens ritten op hoge snelheid.
Door al deze aanpassingen neemt de sprint van 0-100 km/u voortaan nog maar 2,7 sec. in beslag, wat 0,1 sec. sneller is dan de tijd die de vorige GT-R neerzette.

Nóg betere wegligging
Ook de carrosserie en het onderstel zijn onder de loep genomen. Zo is het frame van het dashboard en het instrumentenpaneel voorzien van verstevigingen, waardoor een beter functionerende wielophanging en een grotere carrosseriestijfheid zijn bereikt.
De afstelling van de wielophanging is eveneens herzien. Tijdens rijtests is het rolgedrag in bochten bestudeerd, waarna de ingenieurs de balans van de GT-R nog verder wisten te verbeteren. Aanpassingen aan de schokdempers, veren en stabilisatorstang voorin hebben geresulteerd in een lager zwaartepunt.   
Een andere wijziging is dat de voorwielophanging is voorzien van nokbouten voor een nauwkeuriger wielvlucht en meer stabiliteit in bochten. Verder zijn de aandrijfassen versterkt om de betrouwbaarheid in extreme situaties te vergroten, zoals tijdens het rijden op een circuit.

Testprogramma Nürburgring
Om te controleren of de aanpassingen aan de GT-R voor modeljaar 2013 het gewenste effect hadden, hebben de ingenieurs van Nissan de auto onderworpen aan een uitvoerig testprogramma op de Nordschleife van de Nürburgring. Een ronde op het roemruchte Duitse circuit werd tijdens een test in mei vorig jaar in 7 minuten en 19,1 seconden afgelegd. Kazutoshi Mizuno, geestelijk vader van de GT-R, meldde echter dat een halve seconde is verloren door ander verkeer op de baan; de eigenlijke tijd is dus 7 minuten en 18,6 seconden, tegen de 7 minuten en 21 seconden die de vorige GT-R nodig had voor een ronde over de Nordschleife.

 

Een publicatie van Nissan