Nissan prikkelt en elektrificeert de Europese auto-industrie
50.000e Nissan LEAF geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk

•    ’s Werelds bestverkochte elektrisch aangedreven auto in serieproductie bereikt productiemijlpaal in Nissans fabriek in Sunderland, Engeland
•    Nissan eerste autofabrikant in Europa die met geïntegreerde batterijproductietechnologie productieaantal van 50.000 boekt

Amsterdam, 11 mei 2016 – Drie jaar nadat Nissan met de productie van elektrische auto’s en de bijbehorende batterijen in Europa begon, rolde de 50.000e Nissan LEAF van de productielijn.

Het is voor het eerst dat een autofabrikant in Europa 50.000 elektrische voertuigen (EV’s) én de bijbehorende batterijen heeft geproduceerd. Nissan deed het in zijn hypermoderne fabriek in het Engelse Sunderland. Daarmee onderstreept Nissan zijn leidende positie op het gebied van innovatie en technologie voor elektrische voertuigen.

De zilvergrijze Nissan LEAF in Tekna-uitvoering rolde vorige week van de band en is bestemd voor een klant in Frankrijk. De in Sunderland geproduceerde Nissans LEAF worden geëxporteerd naar 23 landen wereldwijd – onder meer in West-Europa en zeer diverse landen als Argentinië, Israël, IJsland en Taiwan.

De productie van de LEAF en de batterijen is in 2013 officieel gestart in aanwezigheid van de Britse premier David Cameron. Met de productie zijn meer dan tweeduizend banen gemoeid, zowel bij Nissan als bij toeleveranciers in het Verenigd Koninkrijk.
2016 is nu al een bijzonder jaar voor de Nissan LEAF, dankzij de lancering in Europa van de versie met een grotere actieradius van 250 kilometer en het nieuws dat de productie van de volgende generatie batterijen definitief ook in Sunderland gaat plaatsvinden – waarmee een nieuwe investering van 26,5 miljoen pond in de fabriek zeker is.

Vijf jaar geleden was de Nissan LEAF de eerste in grote serie geproduceerde elektrisch aangedreven auto op de markt. De LEAF is nog altijd de bestverkocht EV aller tijden, met een verkoopaantal van bijna 220.000 wereldwijd. Nu de LEAF 30 kWh met een bereik van 250 kilometer in Europa is verschenen, bouwt Nissan zijn pioniersrol verder uit op het gebied van betaalbare, volledig elektrische technologie voor serieproductie.
Nadat Nissan in 2013 de productie van EV’s in Europa had gestart, introduceerde de producent naast de LEAF een tweede EV in Europa, de e-NV200 die in de Nissan-fabriek in Barcelona wordt geproduceerd. Beide modellen zijn voorzien van hetzelfde type geavanceerde lithium-ion-batterijen die Nissan in Europa produceert.

Nu kijkt Nissan als een van de eerste autofabrikanten naar de toekomst in een breder perspectief. Met de vooruitstrevende technologie is het mogelijk de Nissan LEAF in te zetten als een mobiele elektriciteitscentrale voor thuis of het werk, waarmee LEAF-rijders bovendien ook geld kunnen verdienen.

Paul Willcox, Chairman van Nissan Europe, zegt: ‘Wat Nissan nu doet met de technologie voor elektrische auto’s is veel vooruitstrevender dan wat andere autofabrikanten doen. En de productiemijlpaal is opnieuw een primeur voor Nissan en zijn werknemers in Sunderland. Geen enkel ander merk heeft evenveel kennis en ervaring op het gebied van zowel batterij- als autoproductie. Ik vind het geweldig dat meer dan 50.000 klanten in Europa onze visie op een emissievrije toekomst delen.’

De nieuwe Nissan LEAF 30 kWh, die eerder dit jaar in Europa is geïntroduceerd, heeft een bereik dat 26 procent groter is dan dat van de eerdere versie. Met een actieradius van tot wel 250 kilometer op een enkele batterijlading verslaat hij alle concurrenten in zijn segment.

Een publicatie van Nissan