Samenwerking Nissan Italia, energiebedrijf Enel en Italiaans technologie-instituut
Autodeelproject met Nissans en ‘Vehicle to Grid’-infrastructuur van start

•    Pilot van Nissan Italia, Enel Energia en Italiaans technologie-instituut IIT
•    Autodeelproject waarin Nissans LEAF ook elektriciteit aan het netwerk leveren
•    Nissan en Enel hebben in meerdere landen soortgelijke projecten opgezet

Amsterdam, 2 mei 2016 – De Italiaanse Nissan-importeur neemt deel aan een zakelijk autodeelproject met elektrische auto’s en de ontwikkeling van een V2G (Vehicle to Grid) laadinfrastructuur. De elektrische deelauto’s kunnen via de laadstations stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet om de stabiliteit van het netwerk te vergroten.

De eerste V2G-laadstations voor elektrische auto’s in Italië staan nu in Genua. Dankzij een overeenkomst tussen Nissan Italia, energiebedrijf Enel Energia en het Italiaanse technologie-instituut IIT zijn deze stations onderdeel van een proefproject, waarbij het de bedoeling is dat zakelijk gebruikte deelauto’s stroom kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Met V2G-technologie kunnen elektrisch aangedreven auto’s immers fungeren als een mobiele accu. In daluren kan die ongebruikte elektriciteit opslaan én in tijden van hoge energievraag terugleveren aan het netwerk. Dat is mogelijk dankzij speciale laadtechniek, zowel in de auto’s als in de laadstations, die ‘naar twee kanten’ werkt.

De laadstations die bij het hoofdkwartier van IIT in Genua zijn geïnstalleerd, dienen voorlopig alleen voor het opladen van de batterij van de elektrische deelauto’s. Samen met het Italiaanse technologie-instituut werkt Nissan aan de ontwikkeling van een kader voor regelgeving met betrekking tot V2G in Italië.
Voor het autodeelproject heeft Nissan twee volledig elektrische Nissans LEAF aan IIT beschikbaar gesteld, evenals het app-managementplatform Glide. Enel Energia heeft de twee V2G-laadstations geïnstalleerd bij het hoofdkwartier van IIT.

Intelligente mobiliteit
‘We blijven ons onverminderd richten op het ontwikkelen van intelligente mobiliteit die duurzaam is, emissievrij, het aantal verkeersslachtoffers tot nul reduceert en die connected is’, aldus Bruno Mattucci, Managing Director van Nissan Italia. ‘Daarom introduceren we dit project – MOV-E, Nissans eerste zakelijke deelproject voor elektrische auto’s – in Italië bij IIT, een van ’s werelds meest vooraanstaande technologie-instituten. MOV-E is een emissievrije mobiliteitsoplossing met een speciaal daarvoor ontwikkelde app. Daarmee is het mogelijk energie uit te wisselen tussen de auto en het elektriciteitsnetwerk, dankzij de integratie van V2G-technologie die door Nissan en Enel is ontwikkeld.’

‘Mobiliteit en particulier verbruik zijn twee gebieden waar wat ons betreft schone en efficiënte oplossingen topprioriteit hebben’, zegt Roberto Cingolani, Scientific Director bij IIT. ‘Onze samenleving moet zich richten op weloverwogen gebruik van energiebronnen, een essentieel aspect voor de volksgezondheid en zorg voor het milieu.’

Accu’s op wielen
‘Wij zien een auto als een accu op wielen’, zegt Ernesto Ciorra, hoofd Innovatie en Duurzaamheid bij Enel Energia. ‘V2G kan de prestaties van de elektriciteitsbedrijven verbeteren terwijl het ook extra waarde betekent voor rijders van een elektrische auto. Dat past in de visie van Enel op innovatie en de zorg voor het milieu. In het kader van onze “Open Innovatie”-benadering heeft Enel daarom een overeenkomst met IIT voor de ontwikkeling van innovatieve technologie op het gebied van efficiënt energiegebruik, hernieuwbare bronnen en lokale opwekking van elektriciteit. Dat is een belangrijk aspect van de zoektocht naar nieuwe, duurzame alternatieve vormen van energie.’

Het pilotproject in Genua is het resultaat van de samenwerking van IIT en Enel Energia. Die samenwerking ging in februari vorig jaar van start met de ondertekening van een overeenkomst voor het onderzoeken, productierijp maken en het geïntegreerd toepassen van producten, diensten en innovatieve oplossingen op het gebied van efficiënt energieverbruik en lokale opwekking van elektriciteit. Enkele concrete voorbeelden zijn de productie van grafeenaccu’s (koolstof), efficiëntere fotovoltaïsche panelen met toepassing van grafeen en een systeem dat elektriciteit opwekt met gebruik van de bewegingen van de zee.

Nissan en Enel Energia werken niet alleen samen voor V2G-technologie, beide bedrijven zijn sinds juni 2016 ook commercieel partners en introduceerden in dat kader in november 2016 E-go All Inclusive, de eerste aanbieder van geïntegreerde elektrische mobiliteit in Italië. E-go All Inclusive is een gebruiksklaar aanbod dat voor een vast maandelijks tarief een laadstation voor thuis (incl. installatie), de Nissan LEAF 30 kWh en de e-go-app omvat. Met de app zijn alle laadstations in Italië te vinden en de accu van de LEAF op te laden.

Andere V2G-projecten met Nissan
Samen hebben Nissan en Enel in Denemarken al ’s werelds eerste commerciële V2G-station gelanceerd. Het staat bij nutsbedrijf Frederiksberg Forsyning. Dat bedrijf heeft ook tien elektrische Nissans e-NV200 aangeschaft, in combinatie met tien V2G-laadstations. Onlangs zijn elders in Denemarken nog eens elf laadstations geïnstalleerd. Dankzij de V2G-technologie spelen de elektrische bestelauto’s een rol in energiemanagementsystemen. Als de auto’s niet in gebruik zijn, kunnen de accu’s elektriciteit aan het netwerk leveren. Daardoor wordt dat stabieler. De netwerkbeheerder, Energinet.dk, kan tegen een vergoeding gebruikmaken van de aangesloten voertuigen om pieken en dalen in de vraag naar elektriciteit op te vangen.
Soortgelijke experimenten gaan binnenkort van start in het Verenigd Koninkrijk – waar de eerste acht V2G-laadstations zijn geïnstalleerd bij Nissan Technical Centre Europe in Cranfield – en in Duitsland – waar vijf laadstations zijn geïnstalleerd in de stad Hagen, ten zuiden van Dortmund.

Een publicatie van Nissan