Interessante kijk op verkoopgegevens

Back to black: Nissan onthult kleurenontwikkeling Micra

  • Verkoopgegevens nieuwe Micra geven de populairste kleuren van de klant prijs
  • Enigma Black is favoriet bij klanten in heel Europa – net als tien jaar geleden
  • Energy Orange en andere felle kleuren maken meer dan een kwart van alle verkopen
  • Historische informatie laat veranderingen in smaak van de klant zien
  • Duidelijke invloed van sociale media, zoals het ‘Apple-effect’ en populariteit van wit
  • Designexpert Nissan voorspelt meer felle kleuren in de toekomst

 

Amsterdam, 22 september 2017 – Nissan heeft de verkoopgegevens van de nieuwe Micra onthuld op een fascinerende manier, waarbij de gekozen kleuren van het exterieur worden onthuld. Enigma Black staat momenteel op één, nek aan nek met Gunmetal Grey.


Tegelijkertijd brengt het merk informatie naar buiten over de kleurkeuzes van de klant in het verleden. De veelkleurige grafieken geven een interessant inzicht in de veranderingen in het kleurenpalet van de geliefde Micra – en de trends onder klanten – in meer dan vijftien jaar.

 

2017: Back to black na tien jaar

De vijfde generatie Micra is te koop sinds maart dit jaar. De kleuren Enigma Black en Gunmetal Grey nemen 21% van de verkopen voor hun rekening. Beide zijn verantwoordelijk voor ongeveer één op de vijf bestelde auto’s in Europa.

Black is dus weer back, want zwart was precies tien jaar gelezen ook de populairste kleur, zoals te zien in de historische verkoopgegevens. Glaze White maakt de huidige top drie compleet met 14% en direct daarop volgen de nieuwe, opvallende kleuren Passion Red (11%), Energy Orange (9%) en Power Blue (7%). Een op de vier Micra’s rijdt rond in een van deze drie kleuren.

Het uitgesproken design van de Nissan Micra en de vele personalisatiemogelijkheden trekken veel klanten. Er kan worden gekozen voor contrastkleuren op de bumpers, deuren, wielen en zijspiegels. Bovendien kunnen delen van de stoelen, de deurbekleding en het dashboard naar smaak worden gepersonaliseerd.

Zo kunnen meer dan honderd combinaties worden gemaakt. Er is veel vraag naar betaalbaarheid; klanten besteden gemiddeld € 400,- aan hun persoonlijke uitvoering. De kleurkeuzes van nu steken sterk af tegen het palet en de keuzes van de klant op eerdere momenten in de carrière van de Micra.

Toen de 20ste eeuw ten einde liep, keek de wereld bijvoorbeeld uit naar het nieuwe millennium en de komende honderd jaar voor de mensheid. Autokopers hadden daardoor veel interesse in futuristische metallic kleuren. Een op de vijf verkochte Micra’s had toen een zilvertint.

2003: Blauw en zilver zijn gewild
Die trend van futuristische zilverkleuren was in 2003, een jaar na de introductie van de derde generatie Micra, nog steeds goed te zien. Cornflower Blue, een gloednieuwe, lichtblauwe kleur, genoot ook veel populariteit. Deze kleur werd vaak gebruikt in het promotiemateriaal voor de auto, waaruit blijkt dat reclame de keuze van de consument kan beïnvloeden.

Toch was het kleurenpalet van de Micra nog erg behoudend. Behalve twee groentinten zat er geen echt felle of opvallende kleur bij. Opvallend is ook het kleine aantal witte auto’s. Maar er was verandering op komst!

2007: Een breder kleurenspectrum voor de Micra
De Micra kreeg in 2007 een vernieuwd design en een technische update en daar hoorden nieuwe kleuren bij. De kleurkeuze was nu eerlijker verdeeld. Zwart werd het meest verkocht, net als nu.

Blauw en groen zijn verdwenen en er zijn nu twee kleuren rood beschikbaar. Wit groeit in populariteit – dit weerspiegelt trends in consumententechnologie, zoals de vraag naar de Apple iPhone.

2012: Het ‘Apple-effect’ op zijn hoogtepunt
In 2012 verkocht Nissan de vierde generatie van de Micra. Het meest opvallend was de enorme toename in de verkoop van witte auto’s – het ‘Apple-effect’ op zijn hoogtepunt – en de gigantische afname bij zwarte auto’s.

Blauw maakte een comeback met drie mogelijke varianten. Oranje maakte slechts een klein deel van de verkopen uit. Dat staat in schril contrast met de nieuwe Micra in 2017: nu is 9% van de verkochte Micra’s oranje.

Hoe kiest Nissan zijn kleuren?
De kleurontwikkelingen voor de nieuwe Micra begonnen tegelijkertijd met de schetsen van het designteam – zo’n vijf jaar geleden.

Nissan zoekt altijd naar kleuren die spannend zijn voor de klant, maar ook het karakter en design van het model benadrukken. Historische verkoopgegevens worden altijd bestudeerd. In een segment dat zo populair is als het B-segment staan klanten open voor gewaagdere kleuren, zo dacht Nissan. Vandaar de keuze voor Energy Orange en Pulse Green.

Priyanka Gaitonde, een Senior Colour Designer bij Nissan Design Europe, zegt hierover: “Voor de Micra is het altijd de prioriteit geweest om de klant centraal te stellen en het brutale, uitgesproken, sportieve design te accentueren. Een van de heldenkleuren is Energy Orange. Oranje is al een bekende kleur bij Nissan – bijvoorbeeld van de Nissan GT-R – en met deze specifieke tint wil het designteam het optimistische karakter van de nieuwe Micra onderstrepen.”

Dus wat staat ons te wachten? De beschikbare kleuren blijven zich ontwikkelen met de vooruitgang in laktechnologieën, waardoor er op meer trends kan worden ingesprongen. Zwart is weliswaar weer populair, maar de voorspelling is dat kleuren met een hoge chromaticiteit in opkomst zijn. Hiermee wordt de zuiverheid van een kleur aangeduid; het verwijst vaak naar het percentage wit, zwart of grijs dat erin verwerkt is. Kleuren met een hoge chromaticiteit zien er levendig uit en zijn als het ware een zuivere versie van de kleur.

De vraag naar personalisatie zal naar verwachting ook toenemen. In veel gevallen verwacht de consument nu de mogelijkheid om het product dat hij of zij koopt zelf aan te passen. Onderzoek wijst uit dat klanten ook bereid zijn meer te betalen voor een gepersonaliseerd product als ze direct betrokken zijn bij het creatieve proces.

Een publicatie van Nissan