Grootste energienetwerk met geïntegreerde rol voor elektrische voertuigen

Batterijen LEAF als buffer van zonnestroom voor Nissan kantoor

  • EV-technologie voor stroomvoorziening Nissan-kantoor Frankrijk 
  • Met 100 vehicle-to-grid laders in grootste geïntegreerde EV-stroomnet
  • 64 Nissan LEAF batterijen voor opslag zonne-energie
  • Nissan onderzoekt mogelijkheden bij andere vestigingen

Amsterdam, 1 maart 2016 – Nissan zet de technologie voor emissievrij rijden nu ook in om de uitstoot bij energievoorziening van gebouwen in te dammen. Om te beginnen gebeurt dat bij Nissans nieuwe regionale kantoor in Frankrijk. Dat is een intern elektriciteitsnetwerk toebedacht. Het is de grootste in zijn soort ter wereld, waarbij batterijen van de Nissan LEAF zonne-energie opslaan. Daarmee is de duurzame stroom ook beschikbaar is als de zon niet schijnt.

 

In het nieuwe gebouw komen honderd vehicle-to-grid laders voor het opladen van elektrische auto’s. De benodigde stroom komt onder meer van 64 LEAF-batterijen, die als opslagmedium een tweede leven hebben gekregen. Deze batterijen maken deel uit van een opslagsysteem met een capaciteit van 1 MWh dat Nissan samen met partner EATON heeft ontwikkeld. De stroom komt van zonnepanelen. Behalve voor het opladen van elektrische voertuigen is deze duurzame energie ook te gebruiken voor het gebouw of om terug te leveren aan het net.

 

In elk geval is hiermee een zeer efficiënt energiemanagement mogelijk, met een minimale milieubelasting. Nissan hoopt deze innovatieve batterijtechnologie in de toekomst ook in andere vestigingen en mogelijk zelfs fabrieken toe te passen in de komende vijf jaar. 

 

Paul Willcox, Chairman van Nissan Europe, op de show in Genève: “Bij Nissan is innovatie niet zomaar iets nieuws maken. Wij kijken ook of je dingen beter kunt maken. Nissan beperkt zich niet alleen tot de productie van batterijen voor voertuigen, maar kijkt ook hoe die innovatief zijn in te zetten voor opslag en levering van elektriciteit. Dit project kan wel eens een keerpunt zijn in onze reis naar een volledig elektrische toekomst.”

 

Door de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen en gebruik te maken van duurzame energie in batterijen die is opgeslagen, verwacht Nissan dat particulieren en bedrijven nieuwe mogelijkheden zien voor het gebruik van elektrische auto’s. De nieuwe technologie moet leiden tot een daling van stroomkosten bij het nieuwe kantoor van Nissan in Frankrijk door in de dure piekuren elektriciteit van de batterijen te gebruiken. Het slimme energiemanagementsysteem is ook ingericht om zo min mogelijk stroom in te kopen van het elektriciteitsbedrijf. “Als pionier op het gebied van elektrische auto’s zijn wij zeer enthousiast dat wij onze expertise ook kunnen inzetten voor de energievoorziening van onze eigen business”, aldus Willcox.

 

Nissan maakte zijn plannen al bekend tijdens de klimaattop COP21 afgelopen jaar in Parijs. Daar is al de samenwerking tussen Nissan en EATON bekend gemaakt. Ook energiemaatschappij ENEL is betrokken bij deze zogenaamde vehicle-to-grid integratie. In landen als Denemarken lopen momenteel diverse pilots met dergelijke slimme energiemanagementsystemen.

Een publicatie van Nissan