Het beste van het beste

Neem de beste elementen van twee prijswinnende voertuigen, voeg er Nissan-technologie aan toe en het resultaat is baanbrekend.

• De Nissan e-NV200 brengt Nissans wereldwijde toonaangevende EV-expertise naar het bedrijfsautosegment
• Combineert toonaangevende laadvolume met prijswinnende emissievrije techniek
• 40 procent lagere onderhoudskosten en tot vier maal lagere energiekosten dan dieselvoertuigen
• Praktisch en duurzaam alternatief voor stedelijk transport
• Geheel trillingvrij, emissievrij en zeer geluidsarm
• 170 kilometer actieradius (NEDC) en topsnelheid van 123 km/uur
• Geproduceerd in Europa, leverbaar als gesloten bestelauto en als vijfzits personenvariant.
• In Amsterdam rijdt Taxi Electric vanaf september met e-NV200 taxi.

ROLLE, Zwitserland 24 juni 2014 - Met de lancering van de e-NV200 - het tweede 100 procent emissievrije voertuig - krijgt Nissans emissievrije revolutie een belangrijk vervolg.

In een tijd waarin de luchtkwaliteit in binnensteden een serieus probleem begint te vormen, introduceert Nissan de e-NV200, die dankzij de elektrische aandrijving volledig emissievrij rijdt. Bij inzet als bedrijfsauto en taxi in stadscentra speelt de e-NV200 een grote rol in het verbeteren van de luchtkwaliteit.
Behalve het feit dat de e-NV200 geen uitlaat heeft en geen enkele vorm van CO2, roet en stikstofoxiden (NOx) uitstoot, produceert de elektromotor ook geen geluid. De aandrijflijn staat garant voor een zeer ontspannen en dus veilige rit, zonder schakelmomenten. De motor levert vanaf stilstand veel trekkracht.

De e-NV200 combineert de prijswinnende aandrijflijn van de Nissan LEAF (World Car of the Year 2011) met het laadvolume - het grootste in zijn klasse - van de Nissan NV200 (International Van of the Year 2010).
De Nissan e-NV200 is echter niet zomaar een omgebouwde conventioneel aangedreven bestelauto. Bij de ontwikkeling van de eerste volledig elektrisch aangedreven bedrijfsauto heeft Nissan aanzienlijk veel meer veranderd aan de techniek en het design. Hoewel veel belangrijke elementen van de Nissan LEAF en NV200 zijn overgenomen, is circa 30 procent van alle onderdelen specifiek voor de e-NV200 ontworpen. Er zijn uiterlijke wijzigingen, een nieuw ontworpen onderstel, wijzigingen in het interieur, een nieuw batterijpakket en een hoogwaardiger regeneratief remsysteem.
Het resultaat is een emissievrij voertuig dat in staat is een aanzienlijke bijdrage te leveren aan toekomstige mobiliteit en het businessmodel van ondernemingen in de transport- en taxibranche. Behalve met zijn uitstekende rijeigenschappen is de e-NV200 ook toonaangevend op het gebied van kilometerkostprijs. Net zo belangrijk is dat zijn duurzame karakter positief bijdraagt aan het imago van de onderneming die met de Nissan e-NV200 rijdt.

Na een zeer intensief testprogramma, waarbij gerenommeerde bedrijven over de hele wereld deelnamen aan een grootschalige praktijktest met pre-productieversies, is de e-NV200 klaar om op de markt te worden gelanceerd.
Vanaf de verkoopstart in juni is de Nissan e-NV200 leverbaar als gesloten bestelauto en als luxe personenvariant onder de naam Evalia. De gesloten bestelauto heeft een laadvolume van 4,2 m3 en biedt ruimte voor twee europallets. De laadruimte is optimaal toegankelijk dankzij een schuifdeur aan weerszijden en de twee ver openslaande achterdeuren. Standaard wordt er aan de rechterzijde een schuifdeur geleverd, optioneel kan er ook gekozen worden voor een schuifdeur aan weerszijden.
Voor de meeste ondernemers behoren de exploitatiekosten tot de belangrijkste aankoopcriteria. Mede dankzij het ontbreken van olie, riemen, versnellingsbak en koppeling liggen de onderhoudskosten van de Nissan e-NV200 circa 40 procent lager dan die van de concurrentie met conventionele verbrandingsmotor. Ook de energiekosten zijn aanzienlijk lager. Stroom voor honderd kilometer actieradius istot wel 60 procent voordeliger dan de kosten voor diesel voor dezelfde actieradius.

Het komende jaar worden ook taxi-uitvoeringen van de e-NV200 op de markt gebracht, die specifiek voldoen aan de taxiwetgeving in bepaalde landen en steden. De eerste stad die de e-NV200 als taxi inzet, is Barcelona, de stad waar Nissan de e-NV200 bouwt. De auto wordt geproduceerd op dezelfde productielijn als de NV200 en de lithium-ion-batterijen die de elektromotor voeden, worden eveneens in Barcelona gemaakt. In Amsterdam rijdt Taxi Electric vanaf september met een aantal e-NV200 taxi's. De lithium-ion-batterijcellen worden geproduceerd in Nissans accufabriek in het Engelse Sunderland.

De Nissan e-NV200 is ideaal voor gebruik in Europese steden en dorpen. De actieradius bedraagt 170 kilometer (volgens NEDC) en daarmee voldoet hij ruimschoots aan de eisen van de gebruiker. Zo'n 70 procent van alle compacte bestelauto's rijdt namelijk gemiddeld honderd kilometer per dag. In Europa rijdt 35 procent nooit meer dan 120 kilometer op een dag.
Deze eigenschappen worden gecombineerd met een riante laadruimte, die identiek is aan die van de Nissan NV200 met verbrandingsmotor, maar die met maximaal 795 kilo laadvermogen zijn dieselbroer zelfs overtreft.

Via een huisstopcontact (3,3 kW/16A) duurt het circa acht uur om de lithium-ion-batterij volledig op te laden. De e-NV200 kan dus in een nacht volledig worden opgeladen. Via de optionele 6,6 kW/32A-lader wordt de oplaadtijd gehalveerd tot slechts vier uur.
Ook bestaat de mogelijkheid om te laden via de speciale CHAdeMO DC 50 kW-snellader die de batterij in slechts 30 minuten voor 80 procent oplaadt. Dat betekent dat de batterij van de e-NV200 bijvoorbeeld kan worden opgeladen tijdens het laden en lossen van goederen.
Inmiddels zijn in Europa al meer dan 1.100 CHAdeMO-snelladers operationeel, maar naar verwachting zullen veel ondernemingen zelf snelladers plaatsen op plekken waar de e-NV200 regelmatig komt. Zo hebben taxibedrijven als Taxi Electric in Nederland en C&C Taxis in Engeland al snelladers geplaats op hun thuisbasis om het gebruik van de elektrisch aangedreven vloot te optimaliseren.

‘Alle technische veranderingen die wij hebben doorgevoerd, hebben geresulteerd in een meer dan geweldige bedrijfsauto. De e-NV200 is fantastisch in elk opzicht. Berijders zullen vol enthousiasme achter het stuur kruipen. Niet alleen omdat de e-NV200 geen uitlaatgassen produceert, maar ook vanwege het verfijnde en comfortabele rijgedrag, de acceleratie en het gebruiksgemak', zegt Guillaume Cartier, Vice President Sales en Marketing bij Nissan Europe.
‘Dit is de nieuwkomer van de eeuw', aldus Jean-Pierre Diernaz, Director of Electric Vehicles bij Nissan Europe. Europese steden scherpen de emissienormen steeds verder aan. In Londen geldt voor bepaalde delen al een tolheffing gebaseerd op uitstoot, terwijl de burgemeester in 2020 een ultralage-emissiezone wil invoeren. In het centrum van Parijs worden ook beperkingen opgelegd om de uitstoot te reduceren. Dieselauto's worden ook steeds meer aan banden gelegd vanwege hun uitstoot van roet en stikstofoxiden (NOx). Zoals de verkoopresultaten van de Nissan LEAF al aantonen, is het tijdperk van emissievrije voertuigen echt aangebroken. De Nissan e-NV200 opereert in een heel ander marktsegment en zal onze leidende positie in de EV-markt verder versterken.'

‘Wij geloven dat de Nissan e-NV200 een ommekeer teweegbrengt in het wagenpark van grote fleetowners en taxibedrijven. Daarmee zal ook de luchtkwaliteit in grote steden verbeteren. Jaarlijks worden 200.000 nieuwe bestelauto's verkocht die dagelijks minder dan honderd kilometer rijden. Die kunnen allemaal worden vervangen door de e-NV200, zonder uitstoot en zonder te hoeven tanken. Dit simpele feit, samen met de lage exploitatiekosten, de riante laadruimte en het comfort, maakt de Nissan e-NV200 gewoonweg onweerstaanbaar', besluit Diernaz.

Een publicatie van Nissan