Ultieme beproeving met 24.000 liter water om waterdichtheid te controleren
Iedere Crossover van Nissan in de ‘vaatwasser’

  • Elke nieuwe Nissan Crossover ondergaat ‘vaatwassertest’
  • 24.000 liter water op elke QASHQAI, JUKE en X-TRAIL
  • Waterdichtheidstest onder hoge druk om te controleren of vocht binnendringt

Amsterdam, 14 juni 2016 – Ieder nieuwe Nissan gaat in de vaatwasser, om de afdichtingen te testen. Een hele grote welteverstaan, waarin een auto past. Een dergelijke superwasser staat in het Nissan European Technical Centre in Cranfield in Engeland. Onder hoge druk krijgt elke QASHQAI, JUKE en X-TRAIL duizenden liters water over zich uitgespoten om te checken of de rubberafdichtingen doen wat ze moeten doen.

 

Het vaatwassysteem besproeit de carrosserie van alle kanten. Deze methode, ook wel bekend als de ‘monsoontest’, vindt meerdere keren plaats tijdens het ontwikkelingsproces van elk model. Per auto gaat het om 24.000 liter water. Tijdens het meest intensieve deel van het testprogramma stort het systeem in slechts 15 minuten wel duizend liter water uit over de carrosserie: het equivalent van een meter regen.

 

Engineers van Nissans state-of-the-art faciliteit in Cranfield (Verenigd Koninkrijk) zouden dit proces eenvoudig kunnen automatiseren, maar door de strenge aard van het ontwikkelingsprogramma en de weeromstandigheden wereldwijd is dat gewoon niet goed genoeg. Tijdens de vaatwassertest vallen technici van Nissan de afdichtingsstrips ook handmatig aan met krachtige hoge druk tot wel 150 bar. Dat is aanzienlijk meer dan de thuis gebruikte hogedrukspuiten die opereren bij een druk van 110 bar.

 

Carl Sandy is een van de Nissan engineers die de testnorm van deze intensieve waterdichtheidstest heeft ontwikkeld. “Een van de teamleden zit tijdens de test in de auto met een HD-endoscoop om achter de panelen te kunnen kijken, op zoek naar zelfs de kleinste drup water die wellicht het interieur binnendringt”, zegt Sandy. De aandacht voor detail gaat ver. Indien nodig wordt zelfs het complete interieur gedemonteerd om te kijken waar er water de auto binnenkomt.

 

Geen druppel gaat verloren

Tijdens het hele testprogramma – de monsoontest en die met de hogedrukspuit – gebruikt Nissan tot 30.000 liter water. Dat is 2.000 keer zoveel als een normale vaatwasser thuis in de keuken gebruikt tijdens het wasprogramma. Dit intensieve waterverbruik lijkt wellicht op verspilling, maar een cruciaal onderdeel van deze test is dat geen enkele drup water de afvoer in stroomt. Dankzij een grote waterfilter komt al het water weer terecht in een grote watertank, klaar om op een volgende auto losgelaten te worden. Het hergebruik van water is net zo belangrijk als het droog houden van inzittenden.

 

Wat waterdichtheid betreft legt Nissan de lat hoog. De vaatwassertest en de hoge druk waarmee dit gebeurt is ruimschoots voldoende om een waterdichte carrosserie te garanderen in het relatief bescheiden klimaat en wegennetwerk van West-Europa. Ook onder zwaardere weercondities houden de inzittenden het absoluut droog.

 

“Rigoureus testen is belangrijk. In Rusland bijvoorbeeld hebben commerciële hogedrukspuiten een hogere druk om auto’s te ontdoen van hardnekkige verontreiniging, opgespat tijdens het rijden. Door continue evolutie van onze testnorm zorgen we ervoor dat onze auto’s bestand zijn tegen de meest veeleisende gebruiksomstandigheden in Europa”, zegt Sandy.

Een publicatie van Nissan