Gewaagd en onderscheidend
INNOVATIEF CONCEPT NISSAN RESONANCE DEBUTEERT IN DETROIT

  • Slimme, scherp gelijnde designtaal voor Nissans toekomstige Crossovers
  • Geïnspireerd door ‘innovatietijdperk' en optimisme voor zonnige, energieke toekomst
  • Tilt Crossover-ervaring naar hoger niveau met pakkend aerodynamisch design, ruim en verfijnd interieur en geavanceerde hybrideaandrijving
  • Wereldwijd concept toont intelligent, fris alternatief

Amsterdam, 16 januari 2013 - Met een gewaagd, futuristisch en aerodynamisch ontwerp en efficiënte hybrideaandrijving is Nissans conceptauto Resonance een geheel nieuwe, dynamische trendsetter in het Crossover-segment. Het model maakt zijn werelddebuut op de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit.

 

De conceptauto Nissan Resonance - die gezien wordt als een concept van wereldwijde betekenis - is ontwikkeld door het team van Nissan Design America in San Diego, Californië, onder leiding van Shiro Nakamura, senior vice president en chief creative officer van Nissan Motor Co., Ltd.
Volgens François Bancon, division general manager, Product Strategy and Planning van Nissan Motor Co., is de Nissan Resonance het toonbeeld van vooruitgang. ‘Toen de ontwerpers bezig waren met de ontwikkeling van het concept van de Nissan Resonance, werden ze geïnspireerd door de enorme wetenschappelijke vooruitgang in  technologie en innovatieve materialen. Ook de aspiraties van vooruitstrevende mensen die innovatie omarmen en optimistisch zijn over de toekomst waren van invloed tijdens het ontwerpproces. We willen die mensen een vooruitstrevend model bieden dat stijl combineert met een atletische rijervaring.'

Een energiek, premium exterieur dat ‘weerklank vindt'
Met zijn lichtvoetige uiterlijk geeft de Nissan Resonance aan het Crossover-segment naar een hoger niveau te willen tillen. Energieke oppervlakken brengen de dynamisch vloeiende lijnen samen met scherpe contouren. Nissans designers ontwikkelden een aerodynamische vormgeving die licht aandoet en zijn inzittenden een beschermd gevoel biedt. Ze lieten zich inspireren door de futuristische allure van hypersonisch reizen.

De voorzijde van de auto toont Nissans V-Motion, die vanaf de grille doorloopt over de motorkap en weerklank (Resonance betekent ‘weerklank') vindt in de iconische boemerang-vormige koplampen. De carrosserie heeft een stoere uitstraling door krachtige oppervlakken en uitdagende contouren. Die worden geaccentueerd door de vloeiende lijn over de carrosserie en de scherp oplopende vorm rond de D-stijl. Deze kenmerkende details geven de Crossover een vooruitstrevende, ruimtelijke uitstraling.

Het unieke ‘zwevende' ontwerp van het dak is gerealiseerd met dunne, scherp overhellende A-stijlen, een groot glasoppervlak over de volle lengte en vloeiend gevormde D-stijlen. Deze elementen geven de indruk van een vloeiende structuur die gedragen wordt door de grote ruiten, en dragen bij aan de ruimtelijke uitstraling van het interieur.
De kleur van de carrosserie, ‘Flare Orange', voegt nog meer energie en warmte toe aan het exterieur. Andere uiterlijke kenmerken zijn onder meer de getinte acryl grille met satijnglanzend verchroomde accenten en dynamisch vormgegeven lichtmetalen 22-inchwielen.

Interieur: een futuristische viplounge
Voor het ontwerp van het interieur stelden de designers zich voor hoe ruimtereizen van de toekomst er uitzien. Uitnodigend, exclusief, hightech en luxueus. Het resultaat is een viplounge voorzien van met licht, soepel leder beklede zetels met exclusief stikwerk, die pure verfijning ademt.
Met oog voor detail is de Nissan Resonance voorzien van onder meer uitnodigende sequentiële interieurverlichting voor een warm welkom bij het instappen. De opvallende verlichting accentueert de natuurlijke houtstructuren die in het moderne interieur zijn verwerkt.
Het geavanceerd instrumentenpaneel ‘zweeft' op een royale console en creëert een ‘forum' waar de bestuurder toegang heeft tot infotainment- en communicatievoorzieningen. Alle technologie is grafisch weergegeven voor een holografische ervaring, en door middel van optische diepte wordt de informatie gefilterd op basis van relevantie.
Dankzij het glazen dak hebben de passagiers een uniek panoramisch uitzicht. ‘Zwevende' elementen als de hemelbekleding roepen een gevoel van ruimte en lichtheid op. De ruimtelijke sfeer in het interieur wordt verhoogd door de driedimensionale deurpanelen en de elegante vorm van de middenconsole.

‘Het interieur van de Nissan Resonance weerspiegelt het verlichte, moderne karakter van de hedendaagse Crossover-koper, die meer waarde hecht aan een geweldige ervaring dan aan traditionele overvloed. De architectuur van het interieur is open en gestructureerd. Net als het exterieur dat doet, verzet het de bakens in het Crossover-segment en stelt nieuwe maatstaven', aldus Bancon.

Duurzame dynamische prestaties
Hoewel de Nissan Resonance een designstudie is, geeft Nissan door toepassing van efficiënte hybrideaandrijving gehoor aan de wens van Crossover-rijders om respectvol om te gaan met het milieu zonder in te boeten op rijplezier. De vierwielaandreven Nissan Resonance is voorzien van Nissans vooruitstrevende ‘één motor, twee koppelingen'-systeem dat een compacte verbrandingsmotor combineert met een elektromotor, een lithium-ion-accupakket en een geavanceerd besturingssysteem. De Nissan Resonance is ook van Nissans nieuwe X-tronic CVT® (Continu Variabele Transmissie) voorzien.

Een buitenaards concept voor de aardse consument
De gewaagde Nissan Resonance borduurt voort op Nissans jarenlange dominantie op het gebied van Crossover-design, wat gedemonstreerd wordt door vooruitstrevende modellen als de Nissan Murano, de Nissan QASHQAI en de Nissan JUKE, maar hij verlegt de grenzen in het Crossover-segment.
‘De Nissan Resonance moet provoceren en uitdagen, energie uitstralen en zelfs polariseren. Het scherpe, maar verfijnde ontwerp, gecombineerd met een milieuvriendelijke aandrijflijn en intelligente gebruiksmogelijkheden, geeft een helder, opwindend beeld van de toekomst van de Crossover. Dit design is niet bedoeld voor de kopers van conventionele SUV's, maar voor wie zich onderscheidt door zijn stijl. Voor Nissan is dit concept een statement over de toekomst van dit segment', aldus Bancon.

NISSAN RESONANCE
AFMETINGEN EN SPECIFICATIES

 

 Concept:

Futuristische vijfpersoons Crossover die vloeiend dynamisch design combineert met premium ruimte

 Aandrijving:  Vierwielaangedreven hybride-elektrisch aangedreven voertuig (HEV)
 Motor:  2,5-liter benzinemotor met dubbele bovenliggende nokkenas, krachtige elektromotor met geavanceerd besturingssysteem en ‘één motor-twee koppelingen'-hybridetechniek
 Transmissie:  X-tronic CVT® (Continu Variabel Transmissie)
 Batterij:  Compacte gelaagde lithium-ion-accu in combinatie met een intelligent oplaadsysteem
 Wielen/banden:  Lichtmetalen 22-inch vijfspaakswielen met 265/40/R22-banden
 Wielophanging:  Lichtgewicht onafhankelijke wielophanging rondom, vierwielaandrijving, met veerpoten vóór en multilink-wielophanging achter 
 Remmen:  Coöperatieve regeneratieve remmen 
 Wielbasis:  2.875 mm
 Lengte:  4.841 mm
 Breedte:  1.999 mm
 Hoogte:  1.729 mm
 Exterieur:  Futuristisch Crossover-design volgens de nieuwe designtaal van Nissan; V-Motion-ontwerp voor het front; boemerangvormige koplampen en achterlichten; sequentiële buitenverlichting die de PURE DRIVE-beleving uitdrukt; dynamisch luchtstroommanagement voor optimale aerodynamica; ruimtelijke architectuur met ‘zwevende structuur' voor een open en veilig gevoel; uniek ‘zwevend' dak met een groot glazen dakpaneel; unieke vormgeving voor D-stijl; getint acryl grille met satijnglanzend verchroomde accenten; 'Flare Orange'-carrosserielak.
 Interieur:  Ruimtelijk hoogwaardig viplounge-achtig interieur; lichtgekleurde, soepel lederen stoelbekleding; sequentiële interieurverlichting; ‘zwevend' instrumentenpaneel; grafisch gelaagde display, ontworpen voor holografische ervaring; Cloud-based telematica; driedimensionele deurpanelen en middenconsole.
   
Een publicatie van Nissan