LEAF NISMO RC: EV volgens NISMO

Wat gebeurt er als de filosofie uit de autosport wordt gecombineerd met 's werelds eerste betaalbare elektrische auto? Dan ontstaat er een Nissan LEAF NISMO RC! Dit is een pure raceauto met een onderstel dat volledig uit koolstofvezel is vervaardigd en wordt aangedreven door een 100 procent emissievrije aandrijflijn.

Ondanks verschillen, zoals de afwezigheid van achterportieren, de achterbank, bagageruimte, audio, een navigatiesysteem en tapijt, is direct zijn verwantschap met de Nissan LEAF zichtbaar. De initialen ‘RC' staan voor Racing Competition en deze auto is ontwikkeld om een nieuwe betekenis te geven aan het begrip ‘Racing Green'.

De LEAF NISMO RC debuteerde op de New York Motor Show in 2011. Carlos Tavares, voorzitter van Nissan in Amerika: ‘De Nissan LEAF NISMO RC profiteert van de kwaliteiten van NISMO, Nissans befaamde autosportdivisie met ingenieurs die de Nissan GT-R in zijn races in de Super GT-klasse en het wereldkampioenschap FIA GT1 ondersteunen. Het model is een platform voor onderzoek naar ‘groene' autosport, een ‘rijdend laboratorium' voor elektrische autotechnologie en aerodynamica.'

De Nissan LEAF NISMO RC is ontworpen als pure raceauto. De carrosserie bestaat uit drie delen, waarvan de voor- en achterzijde kunnen worden gedemonteerd. Hij heeft vaste zijruiten, led-verlichting voor en achter en de achterspoiler is verstelbaar door de coureur.
De carrosserie is 20 millimeter langer en 170 millimeter breder ten opzichte van de straatversie van de LEAF. Het grootste verschil zit in de hoogte, die 350 millimeter minder is. De bodemvrijheid bedraagt slechts 60 millimeter. Ten slotte is het gewicht van 938 kg ongeveer 40 procent lager dan dat van een reguliere LEAF.

Ook onderhuids is de Nissan LEAF NISMO RC ingrijpend gewijzigd ten opzichte van het model waarvan hij is afgeleid. Accu's, elektromotor en koppelomvormer verhuisden naar het midden van de auto en de aandrijving van de voor- naar de achterwielen. De wielophanging voor en achter bestaat uit dubbele wieldraagarmen en de bestuurder kan de rembalans wijzigen. De Nissan LEAF NISMO RC staat op racebanden van Bridgestone van het type P225/40R18.

Net als de met vele prijzen bekroonde Nissan LEAF is de Nissan LEAF NISMO RC uitgerust met lithium-ion-accu's met 48 cellen en een krachtige elektromotor die 80 kW vermogen en 280 Nm koppel levert. Als de aansluiting voor snelladen in de achterzijde wordt gebruikt, kan de Nissan LEAF Nismo RC in een half uur 80 procent capaciteit laden. In tegenstelling tot andere raceauto's heeft deze auto geen uitlaat en produceert tijdens gebruik dus geen uitlaatgeluid, noch CO2 of andere schadelijke gassen.
De topsnelheid bedraagt 150 km/uur en de acceleratie van 0 tot 100 km/uur duurt 6,85 seconden. Onder raceomstandigheden kan de LEAF NISMO RC gedurende 20 minuten voluit racen.

Sinds zijn debuut wordt de LEAF NISMO RC ingezet voor speciale demonstraties op allerlei autosportevenementen wereldwijd. De spectaculaire raceauto was onder meer te zien bij de 24-uursrace van Le Mans en tijdens het Goodwood Festival of Speed, waar hij deelnam aan de befaamde heuvelklim.

Een publicatie van Nissan