Amsterdam, 18 februari, 2021 – De volledig nieuwe Qashqai is het eerste model van Nissan in Europa dat is gebaseerd op het Alliance CMF-C-platform – een state-of-the-art automotive-structuur met een technologisch geavanceerde architectuur.

Een essentieel punt tijdens de ontwikkeling van het concept van de nieuwe Qashqai was het behoud van de proporties van de vorige Qashqai. Die waren ‘precies goed’ en daarmee een belangrijke factor voor zijn succes. De auto is gemakkelijk door de stad te sturen en past goed in parkeervakken, maar biedt tegelijkertijd ook uitstekende interieurruimte.

 

Voor de constructie van de carrosserie past Nissan meer lichtgewicht materialen toe, evenals geavanceerde pers- en lastechnieken. Het resultaat is een sterkere, maar ook lichtere carrosserie. Voor het eerst is de achterklep van de Qashqai gemaakt van composietmateriaal, wat 2,6 kg bespaart. Nissan heeft de toepassing van Nissan Ultra High Strength Steel (UHSS) voor de structuur van de nieuwe Qashqai met 50 procent uitgebreid. Het UHSS-materiaal zorgt waar nodig – bijvoorbeeld in de veiligheidsstructuur – voor de hoogst mogelijke treksterkte zonder daarbij het gewicht aanzienlijk te verhogen. Traditioneel waren onderdelen van dergelijke zeer sterke materialen moeilijk te lassen of op andere manieren te verbinden met andere structuurdelen. In de carrosseriestructuur van de nieuwe Qashqai is structurele verlijming toegepast voor de vorming van zeer sterke verbindingen van de A-, B- en C-stijlen met het dak en de vloer.

 

De portieren, de voorspatborden en de motorkap zijn nu vervaardigd uit aluminium. Dat levert in totaal een gewichtsbesparing op van 21 kg ten opzichte van de kale carrosserie van de vorige Qashqai.

 

De basisstructuur – de ‘ruggengraat’ – van het CMF-C-platform heeft een homogene vorm, zodat een onverhoopte impact beter wordt verdeeld over de structuur. Hierdoor absorberen de kreukelzones de botsenergie effectiever, zodat de krachten die bij een ongeval op de inzittenden inwerken, worden verkleind.

Het voordeel van deze geavanceerde fabricagetechniek is dat de kale carrosserie 60 kg lichter is en 41 procent stijver dan die van het voorgaande model. Dit vertaalt zich in meer verfijning, rijcomfort en rijeigenschappen die normaliter auto’s uit een hoger segment bieden. Bovendien biedt de Qashqai uitzonderlijke veiligheid bij een ongeval en is de auto in elk opzicht efficiënter.


Nieuw ontworpen onderstel en stuurinrichting

Ook de nieuwe Nissan Qashqai biedt een aangename rijbeleving. Daarmee voldoet ook de derde generatie aan zijn reputatie als verfijnde en comfortabele Crossover, die ook prettig rijdt als de weg bochtig is.

 

Het CMF-C-platform heeft een torsiestijfheid als van auto’s uit een hoger segment. Hierdoor is de wielophanging nauwkeurig gepositioneerd en dat zorgt voor positieve en vertrouwenwekkende reacties op bewegingen van het stuurwiel en een stabiel gevoel op slecht wegdek.

 

Met het CMF-C-platform heeft de nieuwe Qashqai ook een vernieuwde MacPherson-ophanging voor en achter. Voor de tweewielaangedreven Qashqai met velgen tot 19 inch is de achterwielophanging een torsiestangconfiguratie. Voor de versies met 20-inch velgen en de vierwielaangedreven versie wordt een multilink-wielophanging toegepast. De torsiestang verwerkt oneffenheden in het wegdek beter en onderdrukt rijgeluiden effectiever. Dit zorgt op elk wegdek voor meer rust. Een belangrijk aspect van het onderstel is de gewijzigde verticale opstelling van vering en demping. Hierdoor werken die steeds binnen hun optimale slagbereik, zodat ze maximaal effectief zijn bij het verwerken van oneffenheden. De terugslag is geminimaliseerd en dat zorgt voor een gelijkmatige rit met uitstekende stabiliteit van de carrosserie bij koerswijzigingen.

 

De geavanceerde multi-link achterwielophanging zorgt voor een optimale balans tussen rijcomfort en rijdynamiek. De ophanging is nu met bussen bevestigd aan het subframe, waardoor geluiden en vibraties worden gereduceerd.

 

De stuurbekrachtiging is verbeterd en biedt nu een beter respons, een beter stuurgevoel rond de middenstand en minder weerstand bij het insturen.

 

David Moss, Region Senior Vice President Research and Development, Africa, Middle East, India, Europe and Oceania (AMIEO): ‘Ons ontwikkelingsteam nam een aantal C-segment hatchbacks en een aantal directe concurrenten als maatstaf. Met duizenden kilometers testen op de openbare weg en op testlocaties in heel Europa, hebben zij een perfecte balans van rijeigenschappen bereikt waarbij rijplezier voorop staat.’

Een publicatie van Nissan