Talloze updates voor Nissans topmodel onder de Crossovers   
Nieuwe Nissan X-TRAIL: ’s werelds bestverkochte SUV tilt kwaliteitsbeleving naar hoger niveau

 

  • Talloze updates voor Nissans topmodel onder de Crossovers
  • ’s Werelds bestverkochte SUV met vernieuwd design, updates in interieur, verbeterde functionaliteit en innovatieve technologie
  • Vanaf 2018 everbaar met ProPILOT voor autonoom rijden
  • X-TRAIL nog meer de ideale auto voor avontuurlijke trips met het hele gezin
  • Marktintroductie in oktober 2017

Amsterdam, 23 juni 2017 – De Nissan X-TRAIL is op talloze punten vernieuwd. De algehele kwaliteit en verfijning is van nog hoger niveau. De bestverkochte SUV ter wereld oogt robuuster, moderner en is direct herkenbaar als Nissans topmodel onder de Crossovers. Het interieur wordt gekenmerkt door de verhoogde kwaliteitsbeleving, nieuwe features en innovatieve technologie die inzittenden  nog meer veiligheid bieden.

 

De nieuwe Nissan X-TRAIL werd onthuld tijdens een speciaal event in Cardiff, voorafgaande aan de UEFA Champions League-finale die daar gespeeld werd. De Europese verkoop start in oktober 2017.

 

Philippe Saillard, Senior Vice President Sales & Marketing bij Nissan Europe: “De vraag naar Crossovers groeit nog steeds. Het feit dat de X-TRAIL de bestverkochte ter wereld is, is een fantastische erkenning. Met alle verbeteringen voldoet de X-TRAIL nog beter aan de wensen en verwachtingen van onze klanten.”

 

Nieuwe Nissan X-TRAIL in detail

De X-TRAIL is voor Nissan van onschatbare waarde. De veelzijdige SUV/Crossover met vijf of zeven zitplaatsen is het bestverkochte model van Nissan. Sinds de lancering van de eerste generatie in 2000 zijn wereldwijd al meer dan 3,7 miljoen exemplaren van de Nissan X-TRAIL (Nissan Rogue in de VS) verkocht, waarvan bijna een half miljoen in Europa.

 

Van de derde generatie X-TRAIL, die in 2014 is geïntroduceerd, zijn er in Europa 115.000 verkocht. Vooral in het tweede jaar kreeg de afzet een enorme boost. In 2015 verdubbelde de verkoop ten opzichte van 2014 en in 2016 is een verkoopgroei van 40% gerealiseerd. De X-TRAIL zette ook een nieuw record, want met een totale afzet (inclusief Rogue) van 766.000 stuks in 2016 is deze derde generatie de bestverkochte SUV ter wereld.


Zoals bij elke tussentijdse update of complete modelvernieuwing heeft Nissan de

X-TRAIL aangepast op basis van feedback van klanten. Het resultaat is een aantrekkelijke SUV met een vernieuwd design, updates in het interieur, verbeterde functionaliteit en innovatieve technologie.

 

Robuust nieuw interieurdesign

De Nissan X-TRAIL staat bekend om zijn krachtige en gespierde styling, grote wielkasten en vloeiende lijnen op de motorkap. Alle kenmerken zijn behouden gebleven en worden gecombineerd met een nieuw frontdesign dat meer dynamiek uitstraalt en geprononceerder overkomt.

 

De voorzijde wordt gekenmerkt door de bredere ‘V-motion’-grille en de nieuw ontworpen bumper die voor een groter deel is gespoten in de carrosseriekleur en voor de rest is afgewerkt in een fraaie glanzend zwarte kleur. De nieuwe koplampunits zorgen voor een hoogwaardige en geconcentreerde blik. Hierin is een nieuwe versie van de kenmerkende boemerang-vormige dagrijverlichting geïntegreerd. Het verschil in vormgeving van de halogeenlampen (standaard op de uitvoeringen Visia, Acenta en N-Connecta) en de full-LED-koplampen van de uitvoering Tekna (optioneel op N-Connecta) is bovendien nog groter.

 

De full-LED-koplampen komen voor het eerst met Adaptive Front Lighting System (AFS). De dynamische bochtverlichting werkt op basis van snelheid en stuurinput van de auto en het zorgt voor beter zich in bochten met ingeschakelde dimlicht. Bij ingeschakelde grootlicht profiteert de bestuurder van een nog bredere lichtbundel voor meer zicht en veiligheid.

 

Verder zijn de mistlampen aan de voorzijde – standaard vanaf de N-Connecta – nu rechthoekig vormgegeven in plaats van rond. Tevens zijn de parkeersensoren in de voorbumper nu volledig egaal in de bumper verwerkt. Een klein verschil, dat veel zegt over het niveau afwerking en oog voor detail.

 

De Nissan X-TRAIL heeft een nieuwe achterbumper met een stoerdere uitstraling en een verchroomde sierstrip. De achterlichtunits zijn standaard voorzien van LED-techniek met een nieuw design, terwijl de parkeersensoren op dezelfde wijze egaal in de bumper zijn verwerkt als aan de voorzijde.

 

De uitvoeringen Visia en Acenta hebben nieuw ontworpen 17-inch wielen, terwijl de N-Connecta met 18-inch wielen en de Tekna zelfs met 19-inch wielen geleverd worden. De topuitvoering Tekna is verder te herkennen aan een verchroomde sierlijst onder langs de portieren.

 

Door deze wijzigingen is de lengte van de X-TRAIL 50 mm toegenomen, wat resulteert in een totale lengte van 4.690 mm. De hoogte (1.710 mm), breedte (1.830 mm) en wielbasis ( 2.705 mm) zijn ongewijzigd. Dat geldt ook voor de aerodynamische eigenschappen met een Cw-waarde van 0,32.

 

Zes van de acht bestaande exterieurkleuren zijn leverbaar voor de nieuwe X-TRAIL, terwijl er vier nieuwe aan het aanbod zijn toegevoegd: Orange Pearl, Red Pearl, Blue Pearl Metallic en Dark Brown Pearl. De kleuren Suzuka Amber en Haptic Blue komen te vervallen.

 

Premium interieur met extra verfijning

Het interieur van de Nissan X-TRAIL wordt gekenmerkt door een reeks verbeteringen die de kwaliteitsbeleving naar een hoger niveau tillen. Direct valt het nieuwe stuurwiel met afgeplatte onderzijde op. Dat zorgt voor een sportievere en modernere uitstraling. Door het kleinere middendeel en dunnere spaken van het stuurwiel is de afleesbaarheid van het instrumentenpaneel verbeterd. Ook zijn de bedieningsknoppen van de instrumentendisplay en de cruise control op het stuurwiel aangepast voor een intuïtievere bediening.

 

Het nieuwe stuurwiel is ook dikker – van 34 mm naar 37,5 mm – voor een betere houvast. De onderste spaak heeft een satijn verchroomde afwerking en is geïnspireerd op de V-motion grille. In de Tekna-uitvoering is lederen bekleding standaard en is zowel het stuurwiel als de achterbank (niet de derde zitrij) verwarmbaar. Lederen bekleding in opvallende zwartbruine kleurstelling is optioneel.

 

Andere interieurupdates zijn er in de vorm van een nieuw ontworpen middenarmsteun, lederen kniebeschermers aan de zijkanten van de middenconsole en een hoogwaardige afwerking van het dashboard aan de passagierszijde. De ventilatieroosters hebben hun zilveren omlijsting omgeruild voor een hoogglanzend zwarte. Verder biedt de nieuwe Nissan X-TRAIL een breder aanbod van interieurthema’s waarmee de verschillende uitvoeringen zich meer van elkaar onderscheiden.

 

Dankzij de praktische eigenschappen van het interieur is de nieuwe X-TRAIL de perfecte auto voor actieve gezinnen. De zitruimte op de derde zitrij behoort tot de ruimste in zijn klasse. Er zijn veel slimme opbergmogelijkheden en handige functies, zoals de tweede zitrij die zowel verschuifbaar als neerklapbaar is. Ook is de instap en de toegang tot de derde zitrij bij de zevenzitter (40% van de verkoop) opvallend prettig.

 

‘Handsfree’ achterklep

De twee duurste uitvoeringen van de Nissan X-TRAIL waren al voorzien van een elektrisch bedienbare achterklep. Nu zijn die leverbaar in combinatie met handsfree bediening. De achterklep is te openen door middel van een voetbeweging onder de achterbumper.

 

De bagageruimte van de vernieuwde X-TRAIL is met 15 liter gegroeid naar 565 liter (VDA) in de vijfpersoonsversie dankzij een slimmere indeling van het interieur. De bagageruimte van de zevenzitter is met een inhoud van 445 liter ongewijzigd. Met de achterste zitplaatsen neergeklapt, bedraagt de bagageruimte maar liefst 1.996 liter.

 

Elke nieuwe X-TRAIL is voorzien van Nissans innovatieve Luggage Board System. Met dit systeem kan de bagageruimte op negen manieren worden verdeeld in compartimenten. Er is ook een verborgen ruimte om waardevolle spullen aan het oog te onttrekken.

 

 

 

Nieuw BOSE Premium audiosysteem

Om te voldoen aan de vraag vanuit de markt is de Tekna-uitvoering van de nieuwe X-TRAIL voorzien van een BOSE Premium audiosysteem met acht speakers. Dit is het meest complete audiosysteem dat Nissan ooit in zijn auto’s voor de Europese markt aanbood en staat garant voor een superieure geluidservaring.

 

Het audiosysteem bestaat uit twee 25 mm tweeters voorin, twee 165 mm speakers in de voorportieren, twee 130 mm speakers in de achterportieren en twee 115 mm subwoofers in een speciaal ontwikkelde 7,7-liter behuizing in de ruimte van het reservewiel. De digitale BOSE-versterker met acht kanalen en digitale signaalverwerking is onder de passagiersstoel gemonteerd.

 

Voor het eerst is DAB digitale radio standaard. Het NissanConnect satellietnavigatiesysteem met touchscreen (standaard vanaf N-Connecta, optioneel voor Acenta) is voorzien van een nieuwe interface die er meer uitziet als een app en gemakkelijker te bedienen is. Tevens is de nieuwe X-TRAIL te herkennen aan de haaienvin dakantenne voor betere ontvangst en een modernere look.

 

Nissan Intelligent Mobility technologie

Nissan heeft onder de noemer Intelligent Mobility drie speerpunten geformuleerd die de inspiratie vormen van de manier waarop auto’s worden gereden, aangedreven en worden geïntegreerd in de samenleving.

 

De nieuwe Nissan X-TRAIL is in de loop van 2018 ook leverbaar met ProPILOT, waarmee de auto mogelijkheden biedt om autonoom te rijden. ProPILOT kan op de snelweg de bediening van het gaspedaal, de remmen en de besturing van de bestuurder overnemen. Het systeem maakt gebruik van Lane Keep Assist (LKA), Intelligent Cruise Control (ICC) en Traffic Jam Pilot (TJP).

 

ProPILOT is eenvoudig te activeren via een knop op het stuurwiel. Bijbehorende informatie wordt getoond op de display in het instrumentencluster. In aanloop naar de marktintroductie van ProPILOT worden meer details vrijgegeven.

 

Andere systemen onder de noemer Nissan Intelligent Mobility zijn Rear Cross Traffic Alert. Dat waarschuwt voor verkeer tijdens het achteruit verlaten van een parkeervak. Deze feature is voor het eerst leverbaar voor de X-TRAIL.

 

Intelligent Emergency Braking is al leverbaar sinds 2014, maar werkt in de nieuwe X-TRAIL samen met Pedestrian Recognition. Deze technologie met een frontcamera en radar is ontwikkeld om een aanrijding met een voetganger te (helpen) voorkomen.

 

Ook nieuw is de functie Stand Still Assist (SSA) als aanvulling op Hill Start Assist (HSA) voor de versies met handgeschakelde versnellingsbak. SSA werkt zowel op hellingen als op een vlakke ondergrond en houdt de remmen maximaal drie minuten vast, zodat de bestuurder de voet van het rempedaal kan houden voor extra comfort en rust. Als in de tussentijd niets gebeurt, wordt automatisch de (elektronische) handrem geactiveerd. Een groen icoontje op het instrumentcluster geeft aan als SSA geactiveerd is.

 

Andere veiligheidsfeatures zijn er in de vorm van verkeersbordenherkenning, Intelligent Driver Alertness, Intelligent Park Assist, Intelligent Around View Monitor en Lane Departure Warning. De nieuwe Nissan X-TRAIL behoudt vijf sterren-classificatie bij de Euro NCAP botsproeven, die in 2014 werd toegekend.

 

Motoren en aandrijving

De nieuwe Nissan X-TRAIL staat garant voor een verfijnde rijervaring met een nauwkeurig en comfortabel stuurgedrag, op de snelweg, op landwegen en in stedelijk gebied.

 

Het motorenaanbod omvat drie krachtbronnen, waaronder de 130 kW (177 pk) sterke 2,0-liter dieselmotor die in 2016 aan het aanbod werd toegevoegd. Klanten hebben keuze uit een benzinemotor en twee diesels, met twee- of vierwielaandrijving en in combinatie met een handbediende zesversnellingsbak of XTronic automatische transmissie.

 

Het volledige motorengamma is als volgt:

motor

1.6 130 pk diesel

1.6 130 pk diesel

1.6 130 pk diesel

2.0 177 pk diesel

2.0 177 pk diesel

2.0 177 pk diesel

1.6 163 pk benzine

Transmissie

6MT (2WD)

6MT (4WD)

CVT (2WD)

6MT (4WD)

CVT (2WD)

CVT (4WD)

6MT (2WD)

CO2 (g/km)

129

139

135

149

148

158

145

Verbruik gecombineerd   (l/100km)

4,9

5,3

5,1

5,6

5,6

6,0

6,2

Prestatiecijfers vastgesteld met auto op 17-inchwielen.

 

Standaarduitrusting

Elke nieuwe Nissan X-TRAIL is standaard uitgerust met onder meer zes airbags, cruise control met snelheidsbegrenzer, Bluetooth-connectiviteit, airconditioning, elektrisch inklapbare en verwarmbare buitenspiegels en lichtmetalen wielen.

 

Afhankelijk van de uitvoering zijn ook een panoramische zonnedak, lederen bekleding, privacyglass, dual-zone automatische airconditioning en dakrails leverbaar. Veel voorzieningen die standaard zijn op de duurdere uitvoeringen, zijn optioneel leverbaar voor de andere versies. 

Een publicatie van Nissan