Eerste overall winst ooit in Blancpain Endurance Series
Nissan boekt klinkend resultaat in 1.000 kilometer race op Paul Ricard

Amsterdam, 24 juni 2015 - Alex Buncombe (Groot-Brittannië), Katsumasa Chiyo (Japan) en Wolfgang Reip (België) hebben zaterdag namens Nissan een indrukwekkende overwinning geboekt in de Blancpain Endurance Series. Ze gingen als eerste over de finish in de 1.000 kilometer race op het circuit Paul Ricard in Frankrijk. Het was de eerste overall winst ooit voor Nissan in het kampioenschap. Het resultaat is een perfecte opmaat naar de 24 uur van Spa, dat het Nissan GT Academy Team RJN volgende maand rijdt.

De Nissan GT-R NISMO GT3 met startnummer 23 startte vanaf de zevende positie in een deelnemersveld van meer dan zestig auto's, nadat het team vijf plekken naar achteren was geplaatst vanwege een overtreding in de pitstraat. Katsumasa Chiyo maakte een geweldige start, maar moest gelijk vol op de rem trappen toen een Ferrari, Bentley en McLaren vlak voor hem crashten bij de vijfde bocht. De safety car moest de baan op. Nadat de race werd hervat pakte Chiyo al gauw de tweede plaats om van daaruit jacht te maken op een Lamborghini aan kop.

Chiyo bleef in de buurt van de Lamborghin. Bij de eerste pitstop stapte Reip achter het stuur. De winnaar van GT Academy 2012 zette de achtervolging op de leider voort, maar werd onderbroken door een lange periode waarin de safety car opnieuw het circuit op moest. De herstart verliep prima en het gevecht om de eerste plaats ging door totdat Reip de GT-R overdroeg aan Buncombe.

Toen de Lamborghini een pitstop maakte, zag Buncombe zijn kans schoon en hij nam de leiding. Vanaf dit moment ging het crescendo. Een nieuwe safety car-periode, waarbij het gat tussen de racers werd gedicht, en nog een latere poging van Bentley konden de Nissan GT-R met startnummer 23 niet meer van de eerste plaats afhouden. De auto kwam als eerste over de streep op Paul Ricard: goed voor Nissans eerste winst in de Blancpain Endurance Series.

De Nissan GT-R NISMO GT3 met startnummer 22 ging voor een topresultaat in de PRO-AM klasse. Aan het stuur zaten Mark Shulzhitskiy (Rusland), Gaetan Paletou (Frankrijk) en Ricardo Sanchez (Mexico). Ze reden het grootste deel van de race op de tweede plaats. De inspanningen van het team bleken echter vergeefs toen een probleem met de versnellingsbak in het laatste uur van de race zorgde voor een lange pitstop. De GT-R NISMO GT3 finishte uiteindelijk op de twaalfde plaats in de PRO-AM klasse.

Het team met startnummer 23 gaat nu aan de leiding in het Blancpain Endurance Series Pro Kampioenschap, met slechts één punt voorsprong op Bentley. Het team richt zich nu op de 24 uur van Spa. Dat wordt de belangrijkste race van het seizoen.

"Dit is onze eerste algehele winst in dit kampioenschap," zegt teamcaptain Bob Neville. "Een paar jaar geleden hebben we de PRO AM-titel al gewonnen en eerder schreven we ook de GT4-titel op onze naam. Maar deze winst is nog zoveel mooier! Bentley heeft ons tegen het einde flink onder druk gezet, maar Al (Buncombe) bleef kalm en bracht de GT-R over de streep. Een 1000 kilometer-race winnen vlak voor Spa: dat is precies wat we nodig hadden. Het had niet beter gekund!"

"We hebben de laatste jaren zo hard gewerkt voor een overwinning als deze," zegt Buncombe. "Dit is mijn eerste jaar in de PRO-klasse en ik heb twee geweldige racers aan mijn zijde. Vandaag kwam het allemaal samen. Chiyo racete geweldig, het hele weekend lang. Hij is zó snel in de GT-R! Het team vertelde me dat Kaney (Steven Kane - Bentley) de laatste ronden achter me aan zat. Ik maakte een wijde bocht - ik ben ook maar een mens - en pikte flink wat rubber op, waar ik een paar ronden lang last van had. Maar uiteindelijk kwam het allemaal goed!"

Vijfde plek in GP3 op de Red Bull Ring
Jann Mardenborough reed zondag een weinig memorabele race in de tweede GP3 Series-race van het weekend. In Oostenrijk reden hij en teamgenoot Antonio Fuoco te dicht op elkaar waardoor ze al vroeg in de race contact maakten. Mardenborough moest een pitstop maken voor reparaties en finishte uiteindelijk op de zeventiende plek.

De eerste race, op zaterdag, pakte beter uit voor Mardenborough. Hij startte vanaf de twaalfde plek en moest snel reageren toen zijn teamgenoot voor hem op de startgrid bleef staan. Toen de baan eenmaal vrij was maakte hij samen met zijn andere Carlin-teamgenoot, Ferrari Academy-coureur Fuoco, flink vaart. Jann maakte een aantal geweldige manoeuvres en pakte daarmee de vijfde plaats.

"Ik maakte een mooie start en het lukte om tijdens de eerste paar ronden contact te vermijden. Daarna probeerde ik zoveel mogelijk plekken naar voren te komen", zegt Mardenborough. "Mijn doel was om bij de eerste acht te eindigen en zo een goede positie te pakken, maar we bereikten meer dan dat: met de vijfde plaats behaalden we nog meer punten."

Rick Kelly pakt poleposition en podiumplek in Darwin
Het V8 Supercar-team van Nissan had een veelbewogen weekend op de Hidden Valley Raceway in Darwin, Australië. Hoogtepunt van de race was de polepositie die Rick Kelly pakte, zijn eerste sinds Sandown in 2011. Hij behaalde bovendien een podiumplek in de eerste race van het weekend. Klik hier voor meer informatie over het V8 Supercar-team van Nissan.