Bobslee geïnspireerd op het design van de nieuwe Nissan X-TRAIL

Nissan bouwt eerste zevenmans bobslee ter wereld!

 

Amsterdam, 3 februari 2016 – Nissan heeft als eerste ter wereld een bobslee voor zeven personen gebouwd: de X-TRAIL Bobsleigh. Nissan heeft samengewerkt met bobslee-experts om een traditionele vierpersoons slee om te bouwen naar een op de X-TRAIL geïnspireerde zevenmans bob geschikt voor snelheden van meer dan 100 km/h en 4,5 G-krachten*.

 

In het Oostenrijkse Innsbruck werd de X-TRAIL Bobsleigh aan de tand gevoeld op de historische bobsleebaan in Igls met aan boord de Britse Olympisch medaillewinnaar Sean Olsson. Bekijk de video van de X-TRAIL Bobsleigh hier: https://www.youtube.com/watch?v=-tL2RLeYGEI

 

De X-TRAIL Bobsleigh heeft verschillende raakvlakken met de X-TRAIL. Overeenkomsten zijn het herkenbare front waarin het design van de koplampen is verwerkt. En de X-TRAIL is ook met zeven zitplaatsen leverbaar. Door het design van de bobslee hebben de maximaal zeven passagiers een 360-graden beeld rondom het voertuig – identiek aan Nissan X-TRAIL’s Around View Monitor systeem. Net als de bobslee voelt de X-TRAIL zich prima thuis op sneeuw en ijs dankzij het ALL MODE 4x4-i systeem.

 

Darryl Scriven, Design Manager Nissan Design Europe (NDE), werkte samen met bobsleefabrikant Diego Menardi en sportspecialist Ian Richardson om autodesign en deze bijzondere Olympische sport met elkaar te combineren. Richardson en Menardi hebben samen meer dan 50 jaar ervaring in de bobsleesport. Hun expertise heeft internationale teams al diverse winsten opgeleverd. “We willen met deze bobslee het avontuurlijke karakter van onze Crossover-modellen laten beleven via de spanning en de sensatie van de Olympische bobsleesport”, zegt Scriven.

 

NDE haalde inspiratie uit het design en karakter van de X-TRAIL om de X-TRAIL Bobsleigh te ontwikkelen. De slee is volledig met de hand gebouwd door Menardi in zijn werkplaats in Cortina. “De bobslee weerspiegelt de frisse ideeën en technologieën van Nissans baanbrekende Crossover-modellen”, aldus Scriven.

 

De zevenzits bobslee is ontworpen met behulp van schetsen en computer-aided design (CAD). Het neusdesign is zo vormgegeven dat de typische V-motion grille en de motorkaplijn van de X-TRAIL er duidelijk in terug te zien zijn. Menardi is verantwoordelijk voor de structurele verlenging van de slee om zo plaats te bieden aan zeven personen. 

Statistieken: vergelijking tussen X-Trail en X-Trail Bobsleigh

 

X-TRAIL Tekna 1.6 dCi 4x4

 

 

 

 

 

 

VS

 

 

 

X-Trail Bobsleigh

Feature

Statistic

Feature

Statistic

Aantal zitplaatsen

Zeven

Aantal zitplaatsen

Zeven

Hoogte

1.710 mm

Aantal zitplaatsen

850 mm

Lengte

4.640 mm

Lengte

4.200 mm

Maximum toelaatbaar gewicht

2.160 kg

Maximum toelaatbaar gewicht

895 kg

Leeggewicht

1.580 kg

Leeggewicht

310 kg

Motor

1.6 dCi

Motor

N/A

0-100km/h

11 seconden

0-100km/h

30 seconds

Topsnelheid

186 km/h

Topsnelheid

105 km/h

Vermogen

95 kW (130 pk)

Vermogen

463 kW (621 pk)

De geschiedenis van bobsleeën

 

Het ontstaan in de 19e eeuw

De bobsleesport ontstond voor het einde van de 19e eeuw toen de Zwitsers twee sleeskeletten aan elkaar verbonden en er een stuurmechanisme in installeerden. Zodoende ontstond een zogeheten toboggan (een lange smalle slee). Een chassis werd toegevoegd om extra bescherming te bieden aan rijke toeristen en ’s werelds eerste bobsleeclub, opgericht in St. Moritz (Zwitserland) in 1897.

Erg zwaar

In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd duidelijk dat de start van een bobsleerit essentieel was voor het behalen van goede eindtijden. Door die ontwikkeling trok de bobsleesport gespierde atleten die toen nog andere sporten bedreven. In 1952 werd er een gewichtsrestrictie opgelegd voor de slee en de bemanning waardoor het een echte atletieksport werd.

 

Toen en nu

De eerste bobsleeën gebruikt voor races hadden een skelet gemaakt van hout. Dat materiaal werd echter snel vervangen door staal. Tegenwoordig maken de beste teams ter wereld gebruik van bobsleeën gemaakt van hoogwaardig staal en glasvezel. Ze trainen het hele jaar door op voornamelijk kunstmatige ijsbanen.

 

Olympische geschiedenis

In 1924 vond er een viermansrace plaats tijdens de eerste Olympische Winterspelen in Chamonix. In 1932 werd er een tweemansrace toegevoegd tijdens de Lake Placid Games in 1932. Die race bestaat nog steeds. De eerste tweepersoons bobsleerace voor vrouwen vond pas in 2002 plaats.

 

Wat zijn G-krachten?

*Gravitatiekracht (G) of zwaartekracht is de totale kracht die op een bewegend voorwerp werkt. G-krachten zijn krachten die je voelt door versnelling of vertraging of tijdens koerswisselingen. Een (bewegend) voorwerp heeft de neiging om zijn koers in een bepaalde richting te volgen als er een koerswisseling optreedt. Hoe heftiger die koerswijziging, hoe hoger het aantal G-krachten.

Een publicatie van Nissan