Nissan DeltaWing keert terug op circuit

-  Presentatie DeltaWing op autoshow in Parijs 
-  Voorbereid op ‘Petit Le Mans': 10 uur en 1.600 kilometer
-  Nieuw rijdersduo: de allereerste winnaar van GT Academy, de Spanjaard Lucas Ordonez en Gunnar Jeannette, kampioen American Le Mans Series 2011

Amsterdam, 27 september 2012 - De publieklieveling van de 24 Uurs van Le Mans 2012 keert terug op Franse bodem - deze keer op de Parijse autoshow. De grensverleggende Nissan DeltaWing wordt getoond in het gezelschap van zijn ontwerper, Ben Bowlby,en geldt als een van de voornaamste attracties op de stand van Nissan. De indrukwekkende racer verschijnt in oktober aan de start van een 10-uurs endurance race die ook wel bekend staat als Petit Le Mans.


Het team achter deze pur sang raceauto liet vorige week weten dat ze ‘nog een klusje wilden afmaken...'. De Nissan DeltaWing, ontworpen om de 24 uursrace uit te rijden met de helft van de  brandstof en de helft van het aantal banden dat andere deelnemers nodig hebben, moest op Le Mans na zes uur noodgedwongen de wedstrijd verlaten als gevolg van een aanrijding met een andere auto. De Japanse Nismo-coureur Satoshi Motoyama probeerde anderhalf uur lang de schade zelf te herstellen. Uiteindelijk moest hij opgeven. Hij oogstte met zijn acties massale steun van de fans voor het hele team. Toen al beloofde hij dat de auto zou terugkeren op het circuit.

Petit Le Mans
Inmiddels is de revolutionaire, pijlvormige auto weer wedstrijdklaar.  Hij verschijnt aan de start van de American Le Mans Series (ALMS). Deze vindt plaats in Road Atlanta (Amerika) van 17 tot 20 oktober en wordt ook wel Petit Le Mans genoemd. De race beslaat 1.600 kilometer en duurt tien uur.

Vanwege andere afspraken zijn de drie coureurs van de DeltaWing - Motoyama, Marino Franchitti en Michael Krumm - niet inzetbaar tijdens de prestigieuze wedstrijd. Het nieuwe team bestaat uit niemand minder dan de allereerste winnaar van GT Academy, de Spanjaard Lucas Ordonez en Gunnar Jeannette de winnaar van de PC-klasse van American Le Mans Series in 2011.

Grensverleggende technologie
Darren Cox, General Manager van Nissan in Europa, zegt: "Le Mans was een enorm succes voor ons. De auto deed alles wat we wilden en nog meer. Dat vormt het bewijs dat de grensverleggende technologie die we aan het testen waren in 's werelds meest toegankelijke laboratorium voldoet. We weten dat het een levensvatbare optie is voor toekomstige duurzaamheid van de autosport. Het enige wat niet goed voor ons uitpakte, was de manier waarop de race eindigde. Daaraan konden we niets doen. Omdat we hebben bewezen dat de technologie werkt, was het moeilijk om niet teleurgesteld te zijn. Toch waren we enorm onder de indruk van de steun en de goodwill die er was van onze fans en daarom zijn we het nu aan hen verplicht om weer te gaan racen."

"Ik ben er erg trots op dat Lucas zijn kans krijgt in de auto. De GT Academy is een belangrijke investering in de autosport die ervoor zorgt dat een elitesport toegankelijk wordt voor een groter publiek, ook voor diegenen die niet beschikken over een groot budget of sponsors. Lucas is het levende bewijs dat die investering loont. We vinden het fantastisch dat Gunnar bij het DeltaWing team komt. Hij is voormalig kampioen in de American Le Mans Series en hij kent het circuit van Atlanta als zijn broekzak, dus is hij de perfecte aanvulling van onze ploeg."

Het team is van mening dat deze Petit Le Mans-race met zijn 1.600 kilometers en raceduur van tien uur een perfect evenement is voor Nissan DeltaWing. Niet alleen om fans de kans te gunnen de auto aan de finish te zien komen, maar ook om de kwaliteiten aan te tonen op een traditioneel racecircuit. De aankondiging van Nissan komt op een moment dat een fusie tussen ALMS en GRAND-AM Road Racing aanstaande is. Voorwaarde voor deelname is dat Nissan DeltaWing voldoet aan de regels van het nieuwe kampioenschap dat in 2014 van start moet gaan.

Partners
Het team van DeltaWing bestaat uit een groep belangrijke partners zoals de Amerikaanse autosportondernemer Don Panoz, teambaas en eigenaar van Indy 500-team Chip Ganassi, ontwerper Ben Bowlby, bandenleverancier Michelin, Dan Gurney van de All-American Racers organisation en Duncan Dayton van het Highcroft Racing team.

Panoz, betrokken bij de organisatie van ‘Project 56', de vlag waaronder de DeltaWing zijn reis naar Le Mans begon, zegt: "Petit Le Mans heeft een reputatie opgebouwd als een van de belangrijkste races ter wereld. Elk onderdeel van de organisatie van Nissan heeft deze auto gesteund en ik denk dat de fans blij verrast zullen zijn als ze kijken naar wat Racer Magazine een ‘gamechanger' heeft genoemd."

"De DeltaWing kan deelnemen aan races in de American Le Mans Series van 2013 en maakt onderdeel uit van de fusie tussen de twee kampioenschappen. Er moet worden voldaan aan veiligheidsvoorschriften en prestatienormen, dat moet nog worden onderzocht. In 2014 zouden er prototypes uit Daytona, uit Le Mans en misschien zelfs een DeltaWing kunnen uitkomen."

Ervaring opdoen, testen en feedback
Ondertussen verklaart geestelijk vader van Nissan DeltaWing Ben Bowlby: "Tijdens Petit Le Mans krijgen we de kans om Amerikaanse fans te laten zien hoe cool deze auto is. Maar ook dat hij snel is op een smaller en bochtiger circuit dan op de lange rechte stukken van het 300 km/u-plus circuit van Le Mans. Voor ons is het belangrijk dat we ervaring opdoen, testen en feedback krijgen van de rijders en het hele concept kunnen evalueren."

Nissan zorgde ervoor dat ‘zijn' DeltaWing de stap maakte van droom naar werkelijkheid. In maart dit jaar viel de beslissing het project te starten. Toen stelde Nissan zich ten doel om de experimentele auto en zijn speciaal voor dit doel ontwikkelde 1,6-liter DIG-T Nissan motor klaar te stomen voor de verschrikkingen van de 24 uurs van Le Mans.

Op grond van de gegevens over slijtage van banden en het brandstofverbruik die tijdens meer dan zes uur op Le Mans werden verzameld, lag de auto op koers om de race te voltooien met de helft van de brandstof en de helft van het aantal banden dat andere deelnemers nodig hebben. Uit data van een standaard LMP2-auto blijkt dat die 2.350 liter brandstof verbruikt en om de 500 kilometer van banden wisselt, dus negen sets banden verbruikt. Had die LMP2-auto een verbruik van dik 56 l/100 km, de DeltaWing nam genoegen met 26 l/100 km.

Toonaangevende innovaties zijn niet nieuw bij Nissan, de GT Academy heeft zich bewezen als een echte springplank voor de stap van gamer naar coureur.  Ordonez was de eerste winnaar in 2008. Drie jaar later debuteerde hij in de 24 uurs van Le Mans  en pakte een podiumplaats in de LMP2-klasse die werd gedomineerd door motoren van Nissan. De Spanjaard maakte onderdeel uit van een handjevol coureurs dat heeft getest met de DeltaWing in het snelle ontwikkelingstraject dat eerder dit jaar in gang gezet werd.           


 

Een publicatie van Nissan