Gebruikte batterijen uit Nissan LEAF voor duurzame stroomvoorziening
Nissan, Eaton en The Mobility House tekenen tienjarig contract met Amsterdam Arena voor energieopslagsysteem

 

 

  • Nissan, Eaton en The Mobility House voorzien de Amsterdam Arena van een energieopslagsysteem voor een efficiënt, duurzaam en betrouwbaar energiebeheer.
  • Het systeem bestaat uit omvormers van Eaton en 280 gebruikte Nissan LEAF accu's.
  • Bedoeld als back up voor stroom bij grote evenementen in de Amsterdam Arena en in de toekomst vervangt het de dieselgeneratoren. Het systeem vangt ook pieken in de vraag naar energie en zorgt voor een stabieler elektriciteitsnet.
  • Het nieuwe systeem is een sterke en betrouwbare oplossing om op een slimmere manier met een hoog energieverbruik om te gaan.

 

 

Amsterdam, 1 december 2016 – Nissan, Eaton (leider op het gebied van energiemanagement) en The Mobility House hebben vandaag een tienjarig contract met de Amsterdam ArenA getekend. De deal behelst het bieden van noodstroom met behulp van gebruikte accu's van de Nissan LEAF.

 

Het zogeheten xStorage Buildings systeem slaat efficiënt energie op en distribueert deze wanneer nodig, zodat de verlichting in het wereldberoemde, 55.000 zitplaatsen tellende stadion nooit uit hoeft te gaan.

 

Door accu's van elektrische auto's te hergebruiken kan het xStorage Buildings systeem energie aan het net onttrekken, wat de gebruiker meer controle en efficiency geeft. Tegelijkertijd is dit systeem op het gebied van energiegebruik duurzamer.

 

Het systeem bestaat uit 280 Nissan LEAF-accu's en is speciaal ontworpen voor de Amsterdam ArenA. Het is het grootste voor commerciële bedrijven bedoelde energieopslagsysteem van gebruikte accu's in Europa. Zowel het vermogen als de energieopslagcapaciteit bedragen vier megaWatt.

 

xStorage Buildings biedt hiermee niet alleen een belangrijke back up voor energie, maar geeft de Amsterdam ArenA daarnaast ook de mogelijkheid om bij stroomuitval de omliggende buurt van stroom te voorzien en zo het lokale en het nationale stroomnet te ontlasten.

 

The Mobility House is een technologiebedrijf dat het systeem van xStorage Buildings in de Amsterdam ArenA gaat besturen. Het zal verschillende diensten bieden waarmee de lokale energiecapaciteit verbetert en de Amsterdam ArenA meerwaarde krijgt.

 

Parallel aan de overeenkomst hebben Nissan en Eaton vandaag bekend gemaakt dat xStorage Home, hun gezamenlijk ontwikkelde energieopslagsysteem voor huizen, vanaf heden besteld kan worden in Groot-Brittannië, Duitsland en Noorwegen. Andere landen volgen spoedig.

 

Paul Willcox, voorzitter van Nissan Europe: ‘Nissan staat bekend om innovatie en kwaliteit, vooral op het gebied van elektrische auto’s. We zijn trots dat we die expertise kunnen gebruiken voor energiemanagementsystemen in een commerciële toepassing. Met xStorage Buildings hebben we een absolute wereldprimeur en het is een potentiële revolutie in de energie-industrie. Sinds de aankondiging van xStorage in mei is er een overweldigende belangstelling vanuit consumenten en bedrijven.’

 

‘We zijn zeer verheugd om de Amsterdam Arena te mogen aankondigen als eerste grote commerciële partner. Behalve dat het xStorage-systeem fungeert als back-up, helpt het ook om het elektriciteitsnetwerk te stabiliseren. Dit is de eerste van vele commerciële doeleinden die Nissan de komende jaren zal aankondigen in deze snel ontwikkelende markt.’

 

Henk Markerink, CEO van de Amsterdam ArenA: “We hebben het hier over een enorm groot voordeel op het gebied van duurzaamheid. Op korte termijn kunnen we energie, opgewekt door onze zonnepanelen en windmolens, opslaan om te gebruiken wanneer we het nodig hebben. Het is een enorme innovatie. In de toekomst zal de Amsterdam ArenA het eerste stadion ter wereld zijn dat geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen.”

 

Frank Campbell, president van Eaton EMEA, Electrical en Corporate: “We vinden het fantastisch om te zien hoe de Amsterdam ArenA, Eaton, Nissan en The Mobility House een weg banen naar het implementeren van nieuwe energieopslagsystemen. Hierdoor worden uiteindelijk stadions en hun directe omgeving meer energie-efficiënt. Het systeem van xStorage Buildings dat in de Amsterdam ArenA komt is slechts een voorbeeld van een breed portfolio van energieopslagsystemen waarmee alle deelnemers van de energieketen, van de eindgebruiker tot bedrijven en netwerkbeheerders, op een veilige, betrouwbare en duurzame manier kunnen genieten van de voordelen van energie-opslag. Een ander voorbeeld hiervan is xStorage Home, ons energieopslagsysteem voor thuisgebruik dat vanaf vandaag te bestellen is. Het helpt consumenten bij de manier en het tijdstip waarop zij energie gebruiken wat een positieve bijdrage levert aan het lokale en nationale energienet. Dit is opnieuw een voorbeeld van een van de energieopslagsystemen die wij aanbieden.”

 

Thomas Raffeiner, CEO en oprichter van The Mobility House: “Met onze technologie maken we gebruikte accu’s commercieel aantrekkelijk en bieden we de Amsterdam ArenA tegelijkertijd de mogelijkheid om efficiënt, duurzaam en betrouwbaar in zijn eigen energiebehoefte te voorzien.”

Een publicatie van Nissan