NISSAN EN NISMO PRESENTEREN DEFINITIEVE MOTORSPORTPLANNEN VOOR 2012

 

YOKOHAMA, Japan (27 februari 2012) - Nissan Motor Co. Ltd. en Nissan Motorsports International Co., Ltd. (NISMO) hebben de plannen voor het raceseizoen van 2012 gepresenteerd.

Na talloze racesuccessen in 2011 gaat Nissan in 2012 deelnemen aan de GT500-serie van het Japanse SUPER GT-kampioenschap. Daarnaast wordt binnen verschillende internationale raceklassen ondersteuning geboden door motoren te leveren aan teams die deelnemen aan de LMP2 (Le Mans Prototype 2) en krijgen ook teams die gebruik gaan maken van de Nissan GT-R NISMO GT3 ondersteuning.

Nissan zal tevens de aanwas van nieuw racetalent stimuleren door middel van een raceopleiding en daarnaast bijstand verlenen aan teams over de hele wereld die aan landelijke raceklassen gaan deelnemen.

In het kader van racen met elektrisch aangedreven auto's blijft Nissan globaal demonstratieritten geven met de Nissan LEAF NISMO RC, die is voorzien van dezelfde krachtige lithium-ion-accu's en een in serie geproduceerde elektromotor zoals in de Nissan LEAF.

Nissan en NISMO leveren klanten opnieuw spanning en vermaak door dynamische motorsportactiviteiten. Hier volgt een opsomming van de raceactiviteiten in 2012:

Japan

1. SUPER GT

1) GT500 Klasse

■ Auto:

De Nissan GT-R R35 zal deelnemen aan de GT500-klasse in het SUPER GT-kampioenschap.

NISMO zal de auto ontwikkelen en technische ondersteuning verlenen aan deelnemende teams. Aanpassingen aan de Nissan GT-R voor 2012 betreffen verbeteringen aan de VRH34B-motor die zorgen voor meer koppel en meer vermogen met inachtname van de nieuwe reglementen. Ook de aerodynamica is aanzienlijk verbeterd door een volledige herziening van alle betreffende onderdelen. Een lager zwaartepunt en een verbeterde gewichtsverdeling zijn mogelijk gemaakt in combinatie met gewichtsbesparingen.

■ Teamsamenstelling:

MOLA, NISMO, TEAM IMPUL en KONDO RACING zullen elk één auto inzetten zodat in totaal vier Nissans GT-R in de GT500-klasse meerijden. Kunihiko Kakimoto blijft aan het hoofd staan van de vier teams die Nissans inzetten.

 

Nr.

Deelnemer

Teambaas

Rijders

Auto

Bandenfabrikant

1

MOLA

Toshiomi Oeki

Ronnie Quintarelli (Italië)/Masataka Yanagida (Japan)

S Road REITO MOLA GT-R

Michelin

23

NISMO

Yutaka Suzuki

Michael Krumm (Duitsland)/Satoshi Motoyama (Japan)

MOTUL AUTECH GT-R

Bridgestone

12

TEAM IMPUL

Kazuyoshi Hoshino

João Paulo de Oliveira (Brazilië)/Tsugio Matsuda (Japan)

Calsonic IMPUL GT-R

Bridgestone

24

KONDO RACING

Masahiko Kondo

Björn Wirdheim (Zweden)/Hironobu Yasuda (Japan)

D'station ADVAN GT-R

Yokohama

 

2) GT300 Class

■ Auto:

De Nissan GT-R R35 NISMO GT3 zal voor het eerst deelnemen aan de GT300-klasse van de SUPER GT Series. De Nissan GT-R NISMO GT3 is speciaal gebouwd conform de technische specificaties van het FIA GT3-reglement.

■ Teamsamenstelling:

NDDP RACING (Nissan Driver Development Program), geleid door teambaas Masahiro Hasemi, zal deelnemen aan de GT300-klasse met twee Nissan Advance Scholarship-rijders.

 

Nr..

Deelnemer

Teambaas

Rijders

Auto

Bandenfabrikant

3

NDDP RACING

Masahiro Hasemi

Yuhi Sekiguchi (Japan)/Katsumasa Chiyo (Japan)

S Road NDDP GT-R

Yokohama

 

2. Nissan Driver Development Program (NDDP)

Nissan blijft de Formula Challenge Japan (FCJ) steunen die in 2006 gestart werd met als doel het opleiden van jonge rijders zodat zij kunnen deelnemen aan internationale en Japanse topklassen.

Van de Nissan Advance Scholarship-rijders nemen er twee deel aan de GT300-klasse van de SUPER GT series en één aan de Nationale (N) klasse van het Japans Formule 3 kampioenschap. Daarnaast zijn twee personen geselecteerd als Nissan Scholarship-rijders en krijgen deze steun voor het FCJ.

■ NDDP Advance Scholarship-rijders:

   SUPER GT (GT300 klasse): Yuhi Sekiguchi (24) en Katsumasa Chiyo (24)

   Japans F3 kampioenschap (N-klasse): Daiki Sasaki (20)

■ Rijders in de NDDP FCJ-raceopleiding:

   Mitsunori Takaboshi (19) en Kiyoto Fujinami (16)

3. Super Taikyu

NISMO levert technische ondersteuning aan privéteams die deelnemen aan de Super Taikyu-klasse in Japan.

Europa

1. European Le Mans Series (ELMS)

NISMO levert de Nissan VK45DE-motor, gebaseerd op de productiemotor, en biedt technische ondersteuning aan Greaves Motorsport.

■ Teamsamenstelling:

Nr.

Deelnemer

Teambaas

Rijders

1

Greaves Motorsport

Tim Greaves

Alex Brundle (GB)/Tom Kimber-Smith (GB)/Lucas Ordoñez (Spanje)

2. 24 uur van Le Mans

NISMO levert eveneens Nissan VK45DE-motoren en biedt ondersteuning aan Greaves Motorsport tijdens de 24 Uur van Le Mans. Van de achttien deelnemende auto's in de LMP2-klasse, rijder er elf met een VK45DE-motor. Voormalig Brits Formule 1-rijder Martin Brundle neemt samen met zijn zoon Alex deel aan de race.

■ Teamsamenstelling:

Nr.

Deelnemer

Teambaas

Rijders

42

Greaves Motorsport

Tim Greaves

Martin Brundle (GB)/Alex Brundle (GB)/Lucas Ordoñez (Spanje)

3. World Endurance Championship (WEC)

NISMO levert Nissan VK45DE-motoren en biedt technische ondersteuning aan het Signatech Nissan Team dat deelneemt aan de WEC LMP2-klasse.

■ Teamsamenstelling:

Nr.

Deelnemer

Teambaas

Rijders

23

Signatech Nissan

Philippe Sinault

Jordan Tresson (Frankrijk)/Franck Mailleux (Frankrijk)/ Olivier Lombard (Frankrijk)

4. Blancpain Endurance Series

Alex Buncombe (GB), Christopher Ward (GB) en Jann Mardenborough (GB, winnaar van de GT Academy 2011), nemen deel aan de Blancpain Endurance Series met een Nissan GT-R R35 NISMO GT3 (GT ACADEMY en TEAM RJN).

5. GT Academy

De laatste drie kampioenen van de GT Academy, Lucas Ordoñez (Spanje, winnaar 2008), Jordan Tresson (Frankrijk, winnaar 2010) en Jann Mardenborough (GB, winnaar 2011), zullen dit jaar vermoedelijk tot de beste rijders in de Europese lange afstandsracerij behoren.
Nissan Duitsland heeft onlangs de oprichting van een eigen GT Academy bekendgemaakt, waarvan de selecties voor 2012 in maart beginnen.

Noord-Amerika

1. GRAND-AM Continental Tire Sports Car Challenge

B.J. Zacharias en Bryan Heitkotter, beiden afkomstig uit de VS, zullen met een Nissan 370Z deelnemen aan de GS Class in deze raceklasse. Heitkotter rijdt een deel van het totaal aantal races.

Lara Tallman en Vesko Kozarov uit de VS starten in de ST Class met een Nissan Altima Coupé.

2. Pirelli World Challenge

Mike Skeen (VS) rijdt in de GT-klasse van deze serie met de Nissan GT-R. Rick Bushey, Greg Shaffer en Brian Kleeman, alle drie afkomstig uit de VS, nemen deel in de GTS-klasse met een Nissan 370Z.

3. Lucas Oil Off Road Racing Series

Carl Renezeder (VS) racet in zowel de 2WD- als de 4WD-klasse met een Nissan Titan full size pick-up. Casey Currie (VS) start in de Pro Light-klasse met een Nissan Titan.

4. Off-Road Championship Series

Chad Hord (VS) neemt deel aan de 2WD-klasse met een Nissan Titan pick-up, Brad Lovell (VS) aan de Pro Light-klasse met een Nissan Frontier.

Overig

Australian V8 Supercars Championship

Nissan is vanaf 2013 - naast Ford en GM-dochter Holden - de derde fabrikant die vertegenwoordigd is in het Australische V8 Supercars kampioenschap.

Een publicatie van Nissan