Spectaculair vormgegeven 2+2 brengt het Crossover-concept naar een nieuw niveau
Nissan Gripz Concept: radicale en sportieve Crossover

Amsterdam, 15 september 2015 - Nissan, pionier op het gebied van Crossovers, heeft een nieuw studiemodel onthuld dat aangeeft welke innovatieve richting het merk voor de toekomst kiest. De Nissan Gripz Concept is ontwikkeld door designers in Europa en Japan. De conceptauto combineert de flexibiliteit van een compacte Crossover met de emotie en de prestaties van een sportauto.

De Nissan Gripz Concept heeft een radicaal ontwerp en is voorzien van een geavanceerde aandrijving. Het model straalt avontuur uit en geeft een indruk van hoe een toekomstige Crossover van Nissan er zou kunnen uitzien. Nissan heeft de Gripz Concept een dubbele persoonlijkheid gegeven. De auto is prima geschikt voor woon-werkverkeer, in het weekend staat hij klaar voor het avontuur. De mogelijkheden van de Nissan Gripz Concept zijn te vergelijken met de mountainbike waarop iemand doordeweeks rustig naar zijn werk peddelt en in het weekend door de bossen scheurt.

Inspiratie
Hoewel de Nissan Gripz Concept het formaat heeft van een compacte Crossover, heeft hij het silhouet van een sportauto met een grote bodemvrijheid voor uitdagende omstandigheden. Het is een hommage aan een van Nissans eerste ‘Crossovers": de Datsun 240Z waarmee het merk in 1971 en 1973 de East African Safari Rally won. In de jaren zeventig ontwikkelde de fabrikant deze sportauto's met expertise van zijn 4x4-afdeling om de veeleisende omstandigheden op het schiereiland Baja en de open vlaktes van Kenia, Oeganda en Tanzania aan te kunnen. Deze rallyracers stonden hoger op hun wielen en hadden extra zwaar uitgevoerde vering. Ze waren herkenbaar aan de matzwart gespoten motorkap en kofferklep en de diep oranjerode lak.
Deze 240Z-rallyauto's bewezen dat sportauto's niet per se laag moeten zijn om rijplezier te bieden. De Nissan Gripz Concept bewijst dit opnieuw. Nissan heeft hiervoor dan ook geput uit zijn schat aan ervaring op het gebied van Crossovers, 4x4's, sportauto's en - om de Gripz Concept helemaal bij de tijd te laten zijn - de enorme kennis op het gebied van elektrische aandrijving.

Aandrijflijn
Nissan heeft de Gripz Concept voorzien van ‘Pure Drive e-Power', een seriehybride EV-aandrijflijn, een innovatief prototype gebaseerd op de techniek van EV's. Hierin drijft een efficiënte benzinemotor de elektromotor uit de Nissan LEAF aan. Met deze aandrijflijn combineert Nissan zijn jarenlange, brede ervaring met het ontwikkelen van elektrische voertuigen. Deze configuratie biedt een soepele, snelle en lineaire acceleratie die nagenoeg fluisterstil is en buitengewoon efficiënt. Daardoor biedt de Nissan Gripz Concept een verfijnde en sensationele rijervaring bij een buitengewoon laag verbruik.

Design
De Nissan Gripz Concept is meer een designstatement dan een beoogde vervanger van een bestaand model. Hij heeft echter wel enkele kenmerken van Nissans nieuwe designtaal 'emotional geometry'. Het Crossover studiemodel heeft vier belangrijke designkenmerken die in Europa voor het eerst te zien waren op de Nissan Sway, een van de sterren van de afgelopen Autosalon van Genève. Net als de Sway heeft de Gripz Concept een V-vormige grille, boemerangvormige koplampen en achterlichten, een ‘zwevend' dak en een C-stijl met een karakteristieke knik.
Verder gaan de overeenkomsten echter niet. De Sway is een voorbode van een toekomstige compacte hatchback, maar met de Nissan Gripz Concept gaat om heel andere zaken.

‘Nissan heeft het concept van de compacte Crossover geïntroduceerd. De QASHQAI en de JUKE hebben veel succes en het segment groeide snel toen andere fabrikanten aanhaakten. De Nissan Gripz Concept is geen vervanger voor een van deze trendsettende modellen. Hij laat zien tot welke extremen wij het concept van de compacte Crossover kunnen uitrekken', zegt Shiro Nakamura, Senior Vice President en Chief Creative Officer van Nissan.

De Nissan Gripz Concept is het resultaat van samenwerking tussen Nissan Design Europe in Londen en het Nissan Global Design Center in Japan. De conceptauto is ontworpen volgens Nissans ontwerptaal 'emotional geometry', die zich kenmerkt door sterke contrasten van dynamische, gewaagde stijlelementen.

Dubbele persoonlijkheid
Met de high-tech eenvoud - op het eerste gezicht een contradictie - van een racefiets als inspiratie, is het studiemodel voorzien van een koolstofvezel frame waarop expressieve carrosseriedelen zijn gemonteerd, als een bepantsering. Koolstofvezel elementen zijn in het ontwerp zichtbaar en accentueren designkenmerken als de boemerangvorm van de voorste rand van het voorportier. De voorportieren van de Nissan Gripz Concept hebben een V-vorm en scharnieren naar buiten en omhoog. De smalle achterportieren scharnieren aan de achterkant. Een B-stijl ontbreekt, waardoor het 2+2-interieur gemakkelijk toegankelijk is.

Nissans zogenoemde V-motion-grille domineert de voorzijde. De grille is laag geplaatst, met aan weerszijden rechthoekige armaturen waarin het dim- en grootlicht zijn ondergebracht. In die armaturen is ook een camera gemonteerd, waarmee de beelden van iedere reis worden opgenomen, net als een helmcamera bij fietsers. Met een live feed worden zo beelden van avontuurlijke ritten over prachtige wegen verspreid, zodat vrienden over de hele wereld de reis realtime kunnen volgen op hun computer, tablet en smartphone.
De boemerangvormige dagrijverlichting is boven de koplampen geplaatst, op de voorspatborden. Ze markeren de grens tussen de matzwarte motorkap en de oranjerode kleur van de rest van de auto.
Meer matzwart is te vinden op de wielkastranden, op de driehoekig toelopende dorpel - om de bodemvrijheid zo groot mogelijk te houden - en op de A-stijl. Het dak is voorzien van een centraal geplaatst glazen paneel, met grijze composiet dakdelen boven de voorstoelen. Deze worden naar achteren toe smaller en lopen uiteindelijk uit in de achterlichten, die dezelfde boemerangvorm hebben als de dagrijverlichting. Samen beslaan ze driekwart van de achterzijde. Onder de achterklep en de matzwarte, afgekapte achterkant (‘coda tronca') is een paar verchroomde, trapeziumvormige uitlaten geplaatst.

De driespaaks 22-inchwielen zijn ook geïnspireerd op die van racefietsen - licht, maar sterk en voorzien van relatief smalle hogedrukbanden. Die zijn speciaal voor de Nissan Gripz Concept ontwikkeld door Bridgestone. De rode en witte accenten op de wangen komen terug op het stuurwiel.

De carrosserie van de Nissan Gripz Concept is ontworpen in Europa, het interieur in Japan. Ook hier was - net als bij de carrosserie - functionele eenvoud de leidraad.
Ook binnen overheersen de kleuren matzwart en diep oranjerood. De framebuizen zijn niet aan het zicht onttrokken en de voorgevormde kuipstoelen springen in het oog. Ook hier komen het gelaagde effect van het exterieur terug.
De stoelen en de middenconsole zijn eveneens geïnspireerd op fietsen, net als de deurhendels - die er uitzien als het zadel van een racefiets. Het driespaaksstuur verwijst naar het ontwerp van de wielen en de rode en witte accenten op de banden.

Net als de conceptauto Nissan Sway en recente productiemodellen, is de Nissan Gripz Concept voorzien van een zogenoemd 'Gliding Wing'-instrumentenpaneel. Dit elegante, dunne ontwerp is zowel sterk als eenvoudig van vorm en weerspiegelt perfect de sfeer van het studiemodel.

‘De invloed van dit studiemodel op de volgende generatie Crossovers van Nissan moeten we afwachten. Maar we zijn benieuwd naar de reacties van het publiek als we hem in Frankfurt presenteren', zegt Nakamura.

Afmetingen van de Nissan Gripz Concept (in mm)
Lengte 4.100
Breedte 1.890
Hoogte 1.500
Wielbasis 1.580

Een publicatie van Nissan