Al in 2017 belangrijke stap met komst QASHQAI met Piloted Drive
Nissan “Intelligent Mobility”: stappenplan naar nieuwe rol auto


Amsterdam, 1 maart 2016 – Autobezit en automobiliteit veranderen snel. Nissan heeft onder de noemer “Intelligent Mobility” nieuwe toekomstige mogelijkheden in kaart gebracht. Elektrisch en dus emissievrij rijden speelt daarin een hoofdrol. Veel technische ontwikkelingen zijn ook gericht op het uitbannen van verkeersslachtoffers. “Intelligent Mobility” is een strategische gids voor toekomstige autonoom rijdende modellen, met elektrische aandrijving. Maatschappelijk verantwoord, maar met ingrediënten die voor meer rijplezier moeten zorgen.

‘Met “Intelligent Mobility” willen wij klanten overal ter wereld naar een veilige en duurzame toekomst leiden’, zegt Carlos Ghosn, CEO van Nissan. ‘Nissan heeft daarom een langetermijnstrategie ontwikkeld en ondersteunt die met aanzienlijke investeringen in Research & Design. Zodoende kon Nissan in 2010 de LEAF introduceren, het eerste in grote aantallen geproduceerde elektrische voertuig (EV). Daarmee hebben we onze concurrenten op een achterstand van jaren gezet. Nissans strategie stimuleert ook de ontwikkeling van geavanceerde techniek voor autonoom rijden. Die is tegen 2020 verkrijgbaar in een groot aantal Nissans en daarmee maken we de voordelen van volledig elektrisch en autonoom rijden bereikbaar voor een heel breed publiek.’

In de strategie “Intelligent Mobility” zijn drie speerpunten geformuleerd:

 

-       Nissan Intelligent Driving – met als speerpunt Nissans technologie voor autonoom rijden, Piloted Drive

-       Nissan Intelligent Power – meer efficiency en vermogen, met als speerpunt EV’s

-       Nissan Intelligent Integration – integratie van de auto in de samenleving

 

Nissan Intelligent Driving

Nissans Intelligent Driving gaat vooral om prestaties, comfort en veiligheid – om de stress van het rijden weg te nemen en de gevaren te beperken. Veel ontwikkelingen zijn al beschikbaar. Automobilisten kunnen er immers al op vertrouwen dat hun auto gevaar herkent, ervoor waarschuwt en zo nodig ingrijpt. Nissan loopt voorop met het Nissan Safety Shield, met toepassingen als Lane Departure Warning/Prevention en Forward Emergency Braking (FEB). Nissan breidt zijn leidende positie op het gebied van autonoom rijden verder uit en maakt de toepassingen in de belangrijkste modellen van het gamma bereikbaar voor iedereen.

 

In de komende drie tot vier jaar introduceert Nissan in Europa, de VS, Japan en China diverse modellen met techniek voor autonoom rijden. Die wordt ingebouwd in reguliere modellen voor betaalbare prijzen en het eerste model verschijnt dit jaar al in Japan. In 2017 is de Nissan QASHQAI het eerste model met Piloted Drive dat in Europa verkrijgbaar is.  

 

‘Autonoom rijden is al heel lang onderdeel van onze ontwikkelingsactiviteiten. We doen al sinds 2013 uitgebreide praktijktests’, vertelt Daniele Schilacci, Executive Vice President, Global Marketing en Sales bij Nissan. ‘Daarmee hebben we de bruikbaarheid van Piloted Drive in de praktijk goed getest. Onze autonome techniek voelt zo natuurlijk mogelijk aan, zodat de bestuurder vol vertrouwen het rijden uit handen geeft en tegelijk meer rijplezier beleeft en minder stress ervaart.’

 

Nissan Intelligent Power

Nissan is het toonaangevende automerk als het gaat om de techniek voor en de verkoop van EV’s. Nissan is ervan overtuigd dat een stille, krachtige acceleratie en een grotere actieradius essentieel zijn voor acceptatie van elektrische auto’s. Nissan verhoogt de energiedichtheid van de accu’s voor EV’s, en daarmee het vermogen. De 60 kWh-batterij in de Nissan IDS Concept – die zijn Europese debuut maakt in Genève – biedt een actieradius van 550 km. De techniek van Nissan zorgt voor een korte laadtijd en meer potentieel voor EV’s op andere gebieden. Alternatieve energieopwekking aan boord, zoals met brandstofcellen, stimuleert de ontwikkeling en de diversiteit van hernieuwbare energie. Een andere stap voor Intelligent Power is verbetering van kleinere turbo’s voor verbrandingsmotoren en X-TRONIC-transmissies voor zowel minder energieverbruik als voor meer rijcomfort en krachtiger acceleratie.

 

‘Nissan onderzoekt een breed gamma van energiebronnen voor voertuigen van de toekomst. We moeten continu investeren in diverse technologieën’, aldus Schilacci. ‘De Nissan LEAF heeft in de praktijk al meer dan 2,1 miljard kilometer afgelegd in de handen van zeer tevreden berijders. Dat bewijst onze deskundigheid op het gebied van EV’s en onze mogelijkheden om vooruitstrevende, intelligente technologie toe te passen.’  

 

Nissan Intelligent Integration

Hoe kan een autofabrikant helpen de samenleving te verbeteren en bijdragen aan schonere lucht, een schoner milieu en de veiligheid? Het antwoord: een netwerk maken van auto’s, personen, de sociale infrastructuur en bouwen aan een essentiële laadinfrastructuur.

Nissan helpt auto’s te communiceren met wegen en informatie- en elektriciteitsnetwerken. Dat leidt uiteindelijk tot minder files, efficiënt autodelen, bediening op afstand en beter energiemanagement.

 

Nissan blijft ook werken aan de uitbreiding van de laadinfrastructuur in Europa, de VS, Mexico en Japan. Tot op heden zijn al meer dan 10.500 snelladers geïnstalleerd. In Europa werkt Nissan samen met diverse partners om het aantal snelladers die voor alle typen EV geschikt zijn, uit te breiden. Dat helpt ook om de totale EV-markt te laten groeien, het zelfvertrouwen van alle Europese EV-rijders – niet alleen Nissan-rijders – te stimuleren en het gemak van het laden te vergroten.

 

‘Intelligent Integration verenigt Nissans “Power and Driving”-initiatieven met de samenleving’, aldus Schilacci. ‘Intelligent Mobility maakt rijden niet alleen leuker, maar is ook een belangrijke factor in ons streven naar emissievrije mobiliteit en nul verkeersdoden. Om dat te bereiken is meer commitment van autofabrikanten nodig. We moeten samenwerken met overheden en wetgevers. Beleid en regels op het gebied van auto’s en verkeer aanpassen om autonoom rijden te stimuleren.’

 

Nissans heeft de technologie op het gebied van intelligente mobiliteit al beschikbaar in de vorm van het Safety Shield, cameratechnologie en elektrische voertuigen. Het gaat nog verder met voertuigen met Piloted Drive, die dit jaar in Japan en volgend jaar in Europa op de markt komen. Nissan werkt overduidelijk toe naar een toekomst van autodelen, geïntegreerde verkeersmanagementsystemen en zelfs netwerken voor draadloos laden.

 

Een publicatie van Nissan