JUKE Nismo

 

 

NISSAN JUKE EERSTE MODEL VAN NISMO

Nissans trendsettende, compacte Crossover

eerste productiemodel dat door Nismo onder handen is genomen

 

  • Nissan JUKE Nismo is eerste in reeks sportieve versies van Nismo
  • Nieuw uiterlijk, meer vermogen en veelbelovende rijeigenschappen
  • Verkoop start eind 2012
  • JUKE Nismo Concept is voorbode productiemodel
  • Interieur met sportieve accenten
  • Afwerking met speciale carrosseriekleuren van Nismo

 

Amsterdam, 6 maart 2012 - De JUKE, de compacte Crossover die als trendsetter geldt voor een heel segment, is de eerste Nissan die wordt getransformeerd tot een buitengewoon sportief model. De Nissan JUKE Nismo brengt prestaties op autosportniveau naar de openbare weg. Het concept dat Nissan in Genève toont is de voorbode van de productieversie die méér kracht, sensatie en innovatie belooft. Het model wordt vanaf het eind van het jaar naast de andere leden van de JUKE-familie in Sunderland geproduceerd.

 

Details van de specificaties geeft Nissan pas in de loop van het jaar prijs, maar nu al is duidelijk dat de JUKE Nismo het gedurfde Crossover-design combineert met ofwel voorwielaandrijving ofwel vierwielaandrijving met koppelverdeling. Bij beide versies wordt de demping aangepast. De sportieve allure wordt benadrukt door een opgevoerde turbobenzinemotor, en interieur en uiterlijk reflecteren de merkwaarden van Nismo, de autosportdivisie van Nissan.

 

‘De JUKE Nismo Concept geeft een goed beeld van het uiterlijk van de productieversie en toont het prestatiepotentieel van de JUKE. Het design van de JUKE, met zijn unieke combinatie van de lijnen van een coupé met die van een SUV, wordt versterkt door de aerodynamische expertise van Nismo. De verbeterde prestaties en de nog scherpere besturing maken dat de JUKE Nismo erom smeekt bereden te worden. Het resultaat is dat de JUKE op een nóg hoger niveau komt. Hij is karaktervol, temperamentvol en begerenswaardig, en zal verdergaan in de richting die de JUKE heeft ingezet', zegt Andy Palmer, Executive Vice President, Nissan Motor Co., Ltd.

 

De Nissan JUKE Nismo Concept was in december 2011 voor het eerst te zien op de Tokyo Motor Show en beleeft zijn Europese debuut in Genève. Hij heeft de speciale lakkleur van Nismo: parelmoerwit met rode accenten.

 

Specialisten van Nismo zijn verantwoordelijk voor de aerodynamische aanpassingen aan de JUKE. Net als bij een echte raceauto zijn die niet alleen vanwege esthetische overwegingen aangebracht, ze moeten ook zorgen voor nog betere rijeigenschappen. Nieuw zijn de onderste delen van de bumper voor en achter, de bredere spatborden en de skirts onder de dorpels. Ook kreeg de grille een ander motief en is een dakspoiler toegevoegd. Zelfs de vorm van de spiegels is gewijzigd om de aerodynamische eigenschappen van de JUKE te verbeteren en lift zowel voor als achter te reduceren zonder de luchtweerstand te verhogen.

Het loopvlak van de banden is breder voor meer grip op de weg en de banden zijn gemonteerd op stijlvolle, lichtmetalen 19-inchwielen. Nismo heeft ook het onderstel onder handen genomen; het is verlaagd en stijver gemaakt door gebruikmaking van speciale Nismo-onderdelen. Ook de opgevoerde, direct ingespoten 1,6-liter turbobenzinemotor levert meer vermogen en betere prestaties.

 

Nismo heeft ook het interieur van de JUKE voorzien van karakteristieke details. Het stuurwiel, de pedalen, het instrumentenpaneel, de knop van de versnellingspook en de deurpanelen zijn gewijzigd om de bestuurder een intensere beleving te geven tijdens het rijden. Met het oog op de sportieve prestaties is de JUKE Nismo Concept voorzien van kuipstoelen met lederen bekleding en om het belang van de toerenteller te onderstrepen, zijn de wijzerplaat en de wijzer rood verlicht.

De opvallende middenconsole heeft de vorm van de tank van een motorfiets en is voorzien van een metallic laklaag. De sportieve allure komt ten slotte ook tot uiting in de matte afwerking van delen van het dashboard die zouden kunnen reflecteren.

 

De Nissan JUKE Nismo Concept is een voorproefje van een hele reeks toekomstige varianten van Nismo die deel uitmaken van een ambitieus programma waardoor de naam Nismo synoniem zal zijn voor sportieve en speciale modellen van Nissan.

 

‘Nismo voegt extra passie en innovatie toe aan de auto's van Nissan. Na de Nissan JUKE Nismo zijn we van plan dat ook met andere modellen te doen', zegt Shoichi Miyatani, directeur van Nismo.

 

‘De producten van Nismo zullen behalve de kernwaarden passie en prestaties, ook betrouwbaarheid, veiligheid en onderscheidend vermogen bieden. Zoals je kunt zien aan deze Concept voegt Nismo individualiteit toe aan de productiemodellen van Nissan, zoals de JUKE', zegt Miyatani.

 

Begin 2013 betrekt Nismo een nieuw hoofdkantoor in Tsurumi, Yokohama waar alle specialistische kennis over de ontwikkeling van sportieve auto's onder één dak wordt samengebracht. Ook wordt er een raceafdeling gevestigd, komt er een grote ruimte voor onderhoudswerk, een museum waar beroemde racers en auto's worden getoond en een speciale verkoopafdeling - de Omori Factory, vernoemd naar het huidige hoofdkantoor - waar klanten onderdelen uit de collectie van Nismo kunnen kopen.

Het grotere terrein maakt het ook mogelijk om onderdak te bieden aan de populaire evenementen die Nismo voor fans organiseert. Het jaarlijkse Nismo Festival trekt bijvoorbeeld 30.000 fans.

 

Autosport

 

De komst van Nismo als naam voor een volumemodel dat in Europa wordt gebouwd, gaat gepaard met een stevige aanwezigheid van Nissan in de autosport in 2012.

 

Het grootste nieuws heeft betrekking op de innovatieve GT Academy die in 2009 van start is gegaan. Het is een uniek trainingsprogramma voor coureurs, dat door Nissan in samenwerking met Sony PlayStation® wordt georganiseerd. Het programma selecteert de beste gamers op Gran Turismo®5 en leidt die op tot echte coureurs en winnaars.

 

De grote ster van GT Academy in 2011, de twintigjarige Engelsman Jann Mardenborough, doet in een nieuwe Nissan GT-R Nismo GT3 mee aan het Blancpain Endurance-kampioenschap.

‘Vorig jaar was voor mij een tussenjaar en ik had me niet eens opgegeven voor GT Academy, en nu ga ik mijn eerste seizoen beleven als coureur', vertelt Mardenborough. ‘Ik heb zes ongelofelijke maanden meegemaakt in het trainingsprogramma van de de GT Academy, waar ik zorgvuldig ben klaargestoomd door instructeurs met wie ik mijn hele leven bevriend zal blijven. Ik ben superenthousiast dat ik mag racen in de GT-R Nismo GT3. Ik ben niet nerveus, ik sta gewoon te popelen om de nieuwe auto te testen. De start van het seizoen in Monza is voor mij een geweldige gebeurtenis en ik kan niet wachten!' voegt hij toe.

 

Jann volgt het spoor van voormalige kampioenen: Lucas Ordonez uit Spanje (2009) en de Fransman Jordan Tresson (2010) die beiden ook succesvolle seizoenen in de GT-klasse voltooiden alvorens aan nog grotere klussen te beginnen.

Beiden worden nog steeds ondersteund door Nissan. In 2012 neemt Lucas voor Greaves Motorsport in een door een Nissan-motor aangedreven Zytek LMP2-prototype deel aan de Europese Le Mans Series. Hij vormt ook een team met de voormalige Formule 1-coureur Martin Brundle en diens 21-jarige zoon Alex tijdens de 24-uursrace van Le Mans (16-17 juni 2012).

Hij zegt daarover: ‘De 24 uur van Le Mans is ook weer een belangrijke gebeurtenis voor me. Ik kijk er enorm naar uit om te racen met Martin Brundle, ik kan een hoop van hem leren. Met Martin, Alex en mij denk ik dat we een van de sterkste teams in de LMP2-klasse vormen. Het voelt geweldig dat ik dat zo kan zeggen!'

Ook Jordan maakt een stapje omhoog naar de LMP2-klasse om een gooi te doen in Le Mans en in het FIA World Endurance Championship. Hij rijdt met een door een Nissan-motor aangedreven Oreca03-prototype.

Het programma van GT Academy krijgt in 2012 een vervolg in Europa en in Amerika, noteer de namen van de kampioenen van de toekomst.

 

Nissans offensief van 2012 volgt op een bijzonder succesvolle campagne in 2011. De Zytek Z11SN-Nissan won niet alleen zijn klasse in Le Mans 2011 met een indrukwekkende achtste plek overall, maar pakte ook de titel bij zowel rijders als teams in de Le Mans Series. Bovendien won het Signatech Nissan-team de LMP2-titel in de Intercontinental Le Mans Cup.

 

Nissans 370Z en GT-R hebben ook hun stempel gedrukt op de GT-kampioenschappen over de hele wereld. Overwinningen waren er voor de 370Z met een overall-titel in de Blancpain Endurance Series en de rijderstitel in het FIA GT1-wereldkampioenschap ging naar de Duitsers Lucas Luhr en Michael Krumm in hun GT-R.

 

De Nissan GT-R vierde ook een triomf in de Japanse Super GT-klasse. De nieuwe Nissan GT-R Nismo GT3 heeft inmiddels zijn debuut gemaakt en werkt in 2012 een voller programma af.

Over Nismo

Nissan Motorsports International Co., Ltd (Nismo) werd in 1984 opgericht, voornamelijk om Nissans activiteiten in de autosport te ondersteunen. Momenteel draait Nismo op het hoogste niveau mee, onder meer in de lokale Super GT-klasse in Japan maar ook in wereldkampioenschap FIA GT1, de 24-uursrace van Le Mans, de Le Mans Series en de Intercontinental Le Mans Cup (ILMC).

In 2011 wonnen door Nismo ontwikkelde Nissan GT-R-raceauto's de titel bij de rijders en teams in Super GT-klasse en de rijderstitel in het wereldkampioenschap FIA GT1. Met door Nismo ontwikkelde motoren werd winst behaald zowel in de LMP2-klasse van de 24 uur van Le Mans als in de LMP2-klasse in het ILMC en de Le Mans Series. Ten slotte won Nismo ook de rijders- en teamtitels in de nationale klasse van het All-Japan Formule 3-kampioenschap.

 

Het bedrijf was ook verantwoordelijke voor de opvallende, supersnelle LEAF Nismo RC, 's werelds eerste volledig elektrisch aangedreven raceauto. Zijn komst kondigt een nieuw tijdperk aan van ecologisch verantwoorde autosport.

 

Nismo ontmoet zijn fans in het immens populaire Nismo Festival, dat jaarlijks 30.000 bezoekers trekt voor een spectaculaire show. Het festival laat Nissans ‘race-DNA' tot leven komen en toont de auto's en coureurs uit heden en verleden van de autosportgeschiedenis van Nissan.

Een publicatie van Nissan