Nissan LEAF Nismo RC (Racing Competition)

Nieuwe omgeving voor emissievrij rijden: het circuit

 

  • Nissan LEAF Nismo RC is speciale raceversie van Nissan LEAF
  • Maakt gebruik van accu's en elektromotor uit productieversie Nissan LEAF
  • Speciaal onderstel van koolstofvezel bespaart 40 procent gewicht
  • Cha de Mo-snellader levert 80 procent acculading in 30 minuten
  • Topsnelheid 150 km/uur en acceleratie van 0 - 100 km/uur in 6,85 seconden

 

 

Amsterdam, 6 maart 2012 - Op de Autosalon van Genève maakt voor het eerst een auto zijn opwachting die een compleet ander licht werpt op de wereld van emissievrije auto's: de Nissan LEAF Nismo RC, een volledig elektrisch aangedreven raceauto.

 

Achter op de auto bevindt zich een grote spoiler waarop ‘Nissan LEAF' staat vermeld. Voor de aandrijving van deze auto worden dezelfde lithium-ion-accu en elektromotor gebruikt als die van de eerste in serie geproduceerde elektrische auto: de Nissan LEAF.

Ondanks verschillen, zoals de afwezigheid van achterportieren, een achterbank, bagageruimte, audio, een navigatiesysteem en tapijt, is direct zijn verwantschap met de Nissan LEAF zichtbaar. Toch gaan de gelijkenissen tussen de in serie geproduceerde Nissan LEAF en de Nissan LEAF Nismo RC niet verder. De initialen ‘RC' staan voor Racing Competition en deze auto is ontwikkeld om een nieuwe betekenis te geven aan het bergrip ‘Racing Green'.

 

Hoewel hij pas in 2011 in Europa op de markt is gekomen, is de Nissan LEAF nu al het bestverkochte model op de markt van emissievrije auto's. Om de toekomstige mogelijkheden onder de aandacht van het publiek te brengen heeft Nissan zijn aandacht gericht op de autosport.

 

De Nissan LEAF Nismo RC profiteert van de kwaliteiten van Nismo, Nissans befaamde autosportdivisie met ingenieurs die de Nissan GT-R in zijn races in de Super GT-klasse en het wereldkampioenschap FIA GT1 ondersteunen. Het model is een platform voor onderzoek naar ‘groene' autosport dat een ‘rijdend laboratorium' vormt voor elektrische autotechnologie en aerodynamica.

 

Een echte raceauto

 

De Nissan LEAF Nismo RC heeft een onderstel dat volledig uit koolstofvezel is vervaardigd en is ontworpen en gebouwd als pure raceauto. De carrosserie bestaat uit drie delen, waarvan de voor- en achterzijde kunnen worden gedemonteerd. Hij heeft vaste zijruiten, led-verlichting voor en achter en de achterspoiler is verstelbaar. Deze tweedeurs raceauto is op basis van een standaard Nissan LEAF ontwikkeld door het Nissan Global Design Center. Het uiterlijk is verfraaid met parelmoerwitte lak en een blauwe badge met de tekst ‘Nismo/Zero Emisson'.

 

De carrosserie van de Nissan LEAF Nismo RC is 20 millimeter langer, 170 millimeter breder en de wielbasis is 99 millimeter korter dan die van de straatversie van de LEAF. Het grootste verschil zit in de hoogte, die 350 millimeter minder is. De bodemvrijheid van het productiemodel bedraagt 160 millimeter, die van de Nismo RC is slechts 60 millimeter. Ten slotte is het gewicht met ongeveer 40 procent gereduceerd.

 

Ook onderhuids is de Nissan LEAF Nismo RC ingrijpend gewijzigd ten opzichte van het model waarvan hij is afgeleid. Accu's, elektromotor en koppelomvormer verhuisden naar het midden van de auto en de aandrijving van de voor- naar de achterwielen. De wielophanging voor en achter bestaat uit dubbele wieldraagarmen en de bestuurder kan de rembalans wijzigen. De Nissan LEAF Nismo RC staat op racebanden van Bridgestone van het type P225/40R18.

 

Net als de met vele prijzen bekroonde Nissan LEAF is de Nissan LEAF Nismo RC uitgerust met lithium-ion-accu's met 48 cellen en een krachtige elektromotor die 80 kW vermogen en 280 Nm koppel levert. Als de aansluiting voor snelladen in de achterzijde wordt gebruikt, kan de Nissan LEAF Nismo RC in een half uur 80 procent capaciteit laden. In tegenstelling tot andere raceauto's heeft de auto geen uitlaat en produceert tijdens gebruik dus geen uitlaatgeluid, noch CO2 of andere schadelijke gassen.

 

Tijdens het testen bleek de topsnelheid op 150 km/uur te liggen en de acceleratie van 0 tot 100 km/uur verliep in 6,85 seconden. Uit schattingen komt naar voren dat de Nissan LEAF Nismo RC onder raceomstandigheden gedurende 20 minuten voluit kan racen.

 

De Nissan LEAF Nismo RC maakte in juni 2011 zijn opwachting op het Circuit de la Sarthe (Le Mans) om voorafgaand aan de 24-uursrace een aantal demonstratierondes te maken over het 13,6 kilometer lange parkoers. De maand erna deed hij in Engeland mee aan de heuvelklim tijdens het Goodwood Festival of Speed, het grootste autosportevenement ter wereld. Onlangs toonde hij nog zijn enorme potentie aan een grote groep internationale journalisten op het circuit van Dubai.

Een publicatie van Nissan