Versnelling van elektrificatie
Nissan maakt grote stappen naar innovatief elektrisch ecosysteem

  • Nissan maakt samenwerking met energieleverancier E.On bekend, gericht op EV-to-grid-diensten en hernieuwbare-energieprojecten
  • Samenwerking ook voor ontwikkeling van integrale oplossingen voor opwekking en opslag van schone, duurzame elektriciteit
  • Plannen voor andere Europese markten krijgen vorm
  • Ook plannen voor bestaand Nissan Energy Solar-project en OKWind-partnerschap

 

Amsterdam, 6 maart 2018 – Nissan bewijst opnieuw dat zijn leidende positie op het gebied van elektrische ecosystemen veel verder gaat dan het ontwikkelen van auto’s als de ‘Simply Amazing’ nieuwe Nissan LEAF.

Nissan heeft een strategisch partnerschap aangekondigd met de grote energieleverancier E.ON, die in Denemarken overigens al samenwerkt met Nissan. Nissan en E.ON onderzoeken de mogelijkheden voor pilotprojecten en commerciële aanbiedingen op het gebied van vehicle-to-grid-diensten (V2G), opwekking van hernieuwbare energie en opslagoplossingen. Ook netwerkintegratie voor berijders van Nissans elektrische voertuigen valt binnen dat kader.

Om de versnelling van de elektrificatie te stimuleren, zijn beide bedrijven van plan om de projectmatige samenwerking in de nabije toekomst uit te breiden naar meer Europese landen.

Het strategisch partnerschap – slechts een van de projecten waarin Nissan samenwerkt met enkele van Europa’s innovatiefste energieleveranciers – geeft vorm aan Nissans toewijding aan de ontwikkeling van een omvangrijk elektrisch ecosysteem, voor zowel de consument als voor bedrijven. Nissan beoogt een samenleving, waarin kantoren, scholen, woningen, wegen en voertuigen voor de energievoorziening volledig met elkaar verbonden zijn. Alles moet dan draaien op schone en duurzame energie.

Nissan gebruikt zijn V2G-technologie om dat doel te bereiken. V2G is een essentieel element van de zogenoemde Intelligent Integration – een van de drie pijlers onder Nissans visie Nissan Intelligent Mobility.

Paul Willcox, chairman Nissan Europe, zegt: ‘We hebben een missie: het slechten van alle drempels voor het bezit van een elektrisch voertuig (EV). De samenwerking met E.ON is een nieuwe stap op weg naar dat doel. Nissan moet worden gezien als dé automotive partner voor energiediensten. Het ultieme doel is dat we gratis energie kunnen leveren aan onze klanten die met een EV van Nissan rijden.’

Dr. Karsten Wildberger, chief operating officer van E.ON, vertelt: ‘De samenwerking met Nissan versterkt onze visie op het creëren van een duurzamere toekomst. We willen onze klanten helpen om efficiënter om te gaan met energie en de impact op het milieu te verminderen door duurzame, hernieuwbare energie aan te bieden en gebruik te maken van technologie met minder emissies.’

Opladen autobatterij en levering aan elektriciteitnet
Het partnerschap met E.ON draait om een V2G-infrastructuur en Nissans geavanceerde technologie voor opladen van de autobatterij en levering aan het netwerk. Daarmee kunnen wagenparkbeheerders zowel energie van het elektriciteitsnet afnemen om de accu van hun EV’s op te laden, als energie uit die accu’s aan het net terug leveren als daar veel vraag naar is. Het bedrijf krijgt dan gratis elektriciteit voor zijn EV’s als het eenmaal heeft geïnvesteerd in de installatie van een V2G-charger.

Nissan heeft een aantal innovatieve projecten ontwikkeld voor geavanceerde energie-oplossingen. Dat zijn onder meer Nissan Energy Solar, dat afgelopen januari in het Verenigd Koninkrijk is aangekondigd. Gewoonlijk wordt zonne-energie gebruikt om huishoudelijke apparaten overdag te voorzien van elektriciteit, maar een mogelijkheid om de energie op te slaan ontbrak nog. Huishoudens die zijn aangemeld voor Nissan Energy Solar kunnen overtollige energie van de zonnepanelen opslaan om die ‘s nachts te gebruiken om de batterij van hun Nissan LEAF op te laden. Het resultaat is volledig hernieuwbare, goedkope stroom voor klanten van Nissan Energy Solar.

Systemen voor energieopslag in landelijk gebied
In Frankrijk heeft Nissan met partner OKWind een systeem voor energieopslag voor bedrijven geïntroduceerd. Het is speciaal afgestemd op toepassing in landelijk gebied en verlaagt de elektriciteitskosten met zo’n 40 procent. Tegelijkertijd stelt het agrarische bedrijven in staat om groene energie te gebruiken en voor tot wel 75 procent van de energiebehoefte zelfvoorzienend te zijn. Nissan en OKWind breiden het systeem in Frankrijk en andere landen verder uit.

In het Verenigd Koninkrijk ondersteunt Nissan twee grootschalige V2G-projecten voor particulieren en voor wagenparkbeheerders. Ze worden medegefinancierd door de Britse overheidsinstantie Office for Low Emission Vehicles (OLEV) en het Department for Business Energy and Industrial Strategy (BEIS), in samenwerking met de overheidsorganisatie Innovate UK. Met dit project worden tweeduizend V2G-units geïnstalleerd om tot een schoner en efficiënter landelijk energienetwerk te komen.

Een publicatie van Nissan