Geen uitstoot, geen grenzen

 

Nissan neemt met de TeRRA SUV Concept duurzaamheid mee het terrein in

Amsterdam, 12 september 2012 - Met de TeRRA - een studiemodel voor een SUV - laat Nissan op 27 september in Parijs voor het eerst een emissievrije SUV zien. Dankzij de in eigen huis ontwikkelde brandstofcel maakt Nissan de weg vrij voor volledig schone mobiliteit. De compacte SUV is voorzien van vierwielaandrijving door middel van drie elektromotoren. Het ontwerp van de TeRRA straalt een atletisch en groen gevoel uit. Je ziet direct dat deze SUV zowel in de stad als off-road uitstekend thuis is. Andere karakteristieke kenmerken zijn de unieke stoelopstelling en het draagbare, digitale instrumentenpaneel.

De Nissan TeRRA verenigt de eigenschappen van twee van Nissans sterke producten in zich, die van SUV's en die van elektrisch aangedreven voertuigen. Met zijn innovatieve, elektrische vierwielaandrijving, brandstofcel en krachtige uiterlijk verkent Nissan met de TeRRA duurzame mobiliteit in onontgonnen terrein.
Met deze unieke emissievrije SUV bouwt Nissan voort op de successen van zijn populaire SUV's en Crossovers Murano en Qashqai. Nissan bouwt hiermee zijn expertise op het gebied van elektrische aandrijving uit met brandstofceltechnologie.
De TeRRA is ontworpen als een functioneel voertuig voor de jeugdige automobilist van de toekomst. De auto beantwoordt aan hun eisen voor milieuvriendelijkheid en een veilig rijgedrag onder alle omstandigheden.

Volgende tijdperk
‘We wilden met de sterke kenmerken van Nissans SUV's en Crossovers het volgende tijdperk betreden, want brandstofcellen zijn de nieuwe uitdaging', vertelt François Bancon, General Manager Product Strategy en Planning bij Nissan. ‘Hij is niet zo groot en stoer dat hij vooral in de woestijn tot zijn recht komt; het idee was een nieuwe benadering van de SUV, die vooral in de stad nuttig is. De unieke diagonale stoelopstelling creëert een uitstekend zicht rondom en geeft de bestuurder zelfvertrouwen als hij de auto bestuurt.'

Ruig vanbuiten, comfortabel vanbinnen
‘We hebben ons voor de TeRRA laten inspireren door de leefstijl van jeugdige, Noord-Europese bestuurders', zegt Shiro Nakamura, Senior Vice President en Chief Executive Officer van Nissan. ‘Zij willen een duurzaam vervoermiddel dat hun overal naartoe kan brengen. Wij hebben ons laten inspireren tot een nieuwe interieurindeling en hebben de kracht van een SUV op een nieuwe, atletische manier vormgegeven - een manier die onze visie op duurzame mobiliteit in de toekomst laat zien.'

‘Hij heeft de grote wielen en banden, de hoge taillelijn, de dikke raamstijlen en de smalle zijramen die je in veel SUV's ook ziet', gaat Nakamura verder. ‘Tegelijkertijd oogt de TeRRA rank tussen de geprononceerde wielkasten en heeft hij een gebeeldhouwde motorkap. Hij is gespierd vormgegeven. Scherpe hoeken, een korte overhang voor en achter en moderne koplampen dragen allemaal bij aan het stoere uiterlijk. De aerodynamische, vlakke bodemplaat, uitgevoerd in een contrasterende kleur, beschermt de gehele onderzijde van de auto en straalt wat wij noemen "Modern Toughness" uit.'

Uitnodigend interieur
De TeRRA is echter voorzien van een verrassend warm en uitnodigend interieur. De deurpanelen zijn een spannende mix van licht hout en gekleurde kunststof, gelaagd in een intrigerend patroon. De passagiersruimte is op schouderhoogte voorzien van een metalen frame, dat de inzittenden een gevoel van veiligheid geeft. Het contrast van hout en metaal zet zich in het dashboard voort. Aan bestuurderszijde vormt de console zich om de bestuurder heen, zonder de mooie lijn van het dashboard te onderbreken.

Naadloze digitale ruimte ...
De bestuurder heeft een uniek instrumentenpaneel voor zich. Het is een tabletcomputer die tegelijkertijd dient als intelligente sleutel. Bij het betreden van de auto plugt de bestuurder de tablet in het docking station, waarna de computer de snelheid en andere belangrijke informatie over de auto weergeeft. De bestuurder kan er echter ook gemakkelijk mee communiceren en navigeren. Buiten de auto heeft de tablet alle functies die je ervan mag verwachten, maar hij staat ook permanent in verbinding met de auto. Het idee hierachter is naadloze informatie en communicatie op de weg en waar dan ook.

... biedt een nieuw perspectief op de weg
De altijd verbonden bestuurder zit bijna centraal voorin in een unieke diagonale stoelopstelling, waarin de passagiers achter elkaars schouders zitten in plaats van dat ze recht achter de rug van hun voorganger zitten.

‘Door zijn bijna centrale zitpositie heeft de bestuurder een fris perspectief met een uitstekend zicht rondom', zegt Nakamura. ‘Dankzij deze stoelopstelling kunnen de inzittenden optimaal meegenieten van het uitzicht dat de bestuurder heeft.'

De stoelen tonen zeskante motieven, vormen die op meer plekken in het ontwerp van de TeRRA terugkomen.

Ideaal is dat het neerklappen van de drie passagiersstoelen een volledig vlakke laadvloer oplevert, zodat gemakkelijk allerlei voorwerpen - fietsen, kano's en zelfbouwmeubels - vervoerd kunnen worden. De vlakke laadvloer is het resultaat van een opmerkelijk compacte, emissievrije aandrijflijn.

Kracht en vierwielaandrijving zonder emissies
Ondanks het feit dat Nissan de TeRRA als studiemodel presenteert en niet louter als een technisch hoogstandje, is zijn vierwielaangedreven, elektrische aandrijflijn met brandstofcel verre van toekomstmuziek.

De elektrische aandrijflijn van de Nissan LEAF drijft de voorwielen aan. In ieder achterwiel is een elektromotor ingebouwd - naar het voorbeeld van de drie volledig functionele PIVO-studiemodellen - waardoor vierwielaandrijving mogelijk is als de situatie daarom vraagt. Omdat er geen aandrijfas nodig is om de achterwielen aan te drijven, ontbreekt de daarbij horende tunnel in de lengte van de passagiersruimte. Dat maakt de vlakke laadvloer en de beschermende bodemplaat mogelijk.

Onder de motorkap is genoeg ruimte voor Nissans gepatenteerde brandstofcel: een platte, compacte eenheid die een toonaangevend vermogen van 2,5 kW/l ontwikkelt. Dit is de nieuwste van een serie brandstofcellen die Nissan al sinds 1996 heeft laten zien. Dit exemplaar kost echter slechts een zesde van zijn voorganger uit 2005 doordat de behoefte aan kostbare en zeldzame metalen met een kwart is gedaald vergeleken met het vorige exemplaar.

De Nissan TeRRA is een studiemodel, maar hij is het bewijs van het feit dat Nissan klaar is om brandstofcellen op grote schaal te produceren zodra waterstof breed beschikbaar is.

Een publicatie van Nissan