CO2-neutraal prototype met actieradius van 600 kilometer  

  • Actieradius ruim 600 km, vergelijkbaar met die van auto’s met verbrandingsmotor
  • Brandstofcel wint elektriciteit CO2-neutraal uit bio-ethanol van suikerriet en maïs
  • Gebruikskosten vergelijkbaar met die van volledig elektrische auto’s

Amsterdam, 4 augustus 2016 – Nissan onthult 's werelds eerste auto met een zogenoemde solid oxide-brandstofcel (SOFC, Solid Oxide Fuel-Cell). De aandrijflijn van het prototype omvat een ‘e-Bio Fuel-Cell’ met een SOFC-generator. Die wint elektriciteit uit de reactie van zuurstof met diverse brandstoffen – onder meer ethanol en aardgas. De auto is gepresenteerd in Brazilië waar Nissan praktijktests doet, omdat in Zuid-Amerika bio-ethanol goed verkrijgbaar is.

 

Het e-Bio Fuel-Cell-prototype is gebaseerd op de volledig elektrisch aangedreven Nissan e-NV200 met een SOFC-krachtbron. Die draait op pure ethanol en met de groene elektriciteit die daaruit wordt gewonnen, wordt de 24 kWh-batterij opgeladen. De batterij biedt de auto een actieradius van ruim 600 kilometer.

 

Bestaande infrastructuur
Carlos Ghosn, Nissans president en CEO, vertelt: ‘De e-Bio Fuel-Cell-auto biedt niet alleen duurzame, milieuvriendelijke mobiliteit, maar ook kansen voor regionale energieproductie. In de toekomst wordt de e-Bio Fuel-Cell alsmaar gebruiksvriendelijker, want de mix van ethanol en water is veiliger en eenvoudiger te gebruiken dan andere brandstoffen. Deze brandstof kan de markt stimuleren zonder dat daarvoor een nieuwe infrastructuur nodig is.’

 

Nissan kondigde in juni al de ontwikkeling van de e-Bio Fuel-Cell-auto aan. De aandrijflijn is schoon, uiterst efficiënt, eenvoudig te produceren en draait op pure ethanol of een mix van ethanol en water. Daardoor is de e-Bio Fuel-Cell CO2-neutraal en zijn de emissies zo schoon als de buitenlucht. De e-Bio Fuel-Cell-auto heeft een snelle acceleratie en rijdt dankzij de elektromotor vrijwel geluidloos. Ander pluspunten zijn de lage gebruikskosten en de actieradius die niet onderdoet voor die van een benzineauto.


Suikerriet en maïs

Bio-ethanol wordt uit suikerriet en maïs gewonnen en de brandstof is vrijwel overal in Noord- en Zuid-Amerika verkrijgbaar. Dankzij de goede verkrijgbaarheid en de lage brandbaarheid van de mix van ethanol en water, staat zelfs het beperkte netwerk van oplaadpunten het succes van de e-Bio Fuell-Cell niet in de weg. In de toekomst zal het zelfs mogelijk zijn om de mix van ethanol en water in de lokale winkels te kopen.

 

Missie: een emissievrije samenleving

Op weg naar een emissievrije samenleving zonder verkeersslachtoffers werkt Nissan aan intelligente, elektrisch aangedreven auto’s. Nissans belofte is immers “Innovation that Excites” en Nissan voldoet daaraan met “Nissan Intelligent Mobility”. Dat is gericht op de manier waarop auto’s worden aangedreven, bestuurd en geïntegreerd in de samenleving, samen met een nog plezierigere rijervaring.

 

De e-Bio-brandstofcel past in het concept van “Nissan Intelligent Mobility” en bevordert hogere efficiëntie en elektrificatie van mobiliteit. Maar ook rijplezier in de vorm van de 100% elektrische Nissan LEAF, e-NV200 en e-Power, die is voorzien van een in de verbrandingsmotor geïntegreerde elektromotor met een grote capaciteit en een generator.

 

Nissan blijft doorgaan met het verhogen van de waarde van zijn producten door systemen toe te passen die elektriciteit winnen uit diverse brandstoffen. Tegelijk besteedt de autoproducent aandacht aan infrastructurele kwesties die te maken hebben met de energievoorziening in alle regio’s in de wereld.

 

 

 

Noot voor redactie

NISSAN NEDERLAND, Bart van Thienen

Postbus 56823, 1040 AV Amsterdam, telefoon: (020) 516 32 02

Dit persbericht is eveneens gepubliceerd op www.newsroom.nissan-europe.com/nl.

 

Over Nissan Motor Co.

Nissan Motor Co., Ltd., de op één na grootste Japanse autofabrikant, is gevestigd in Yokohama en maakt deel uit van de Renault-Nissan Alliantie. Het bedrijf biedt werk aan meer dan 247.500 medewerkers wereldwijd en verkocht 5,32 miljoen auto’s in het fiscale jaar 2014 (1 april 2014 t/m 31 maart 2015). De totale omzet in dat jaar kwam uit op 11,38 biljoen yen (103,6 miljard dollar). Nissan levert een omvangrijk modelgamma van meer dan 60 modellen onder de merknamen Nissan, Infiniti en Datsun. Nissan is koploper in zero emissie-mobiliteit, met een hoofdrol voor de LEAF, de eerste grootschalig geleverde volledig elektrische auto. Het is het meest succesvolle elektrische model ooit met een marktaandeel van bijna 50 % in de klasse van zero emissie-vertuigen.

 

OVER NISSAN IN EUROPA

Nissan is in Europa een van de sterkst vertegenwoordigde niet-Europese merken. Meer dan 17.000 medewerkers zijn in Europa actief op het gebied van design, research & development, productie, logistiek, verkoop en marketing. In 2015 produceerden de Nissan-fabrieken in Groot-Brittannië, Spanje en Rusland meer dan 635.000 voertuigen, onder meer prijswinnende Crossovers, bedrijfsauto’s en de Nissan LEAF – ’s werelds populairste elektrisch aangedreven auto. Nissan streeft naar nul emissie en nul verkeersdoden. Nissans visie Intelligent Mobility is ontwikkeld als richtsnoer voor de benodigde producten en technologie. In de visie zijn essentiële bedrijfsbesluiten vastgelegd omtrent de aandrijving van auto’s, de besturing en de integratie in de maatschappij. Nissan plaatst zich in een positie om het meest aantrekkelijke Aziatische merk in Europa te worden.

 

Een publicatie van Nissan