Smartwatch: innovatieve, draagbare technologie monitort bestuurder en auto
NISSAN PRESENTEERT NISMO WATCH CONCEPT

Amsterdam, 9 september 2013 - Als eerste automaker ter wereld introduceert Nissan een smartwatch: de NISMO Watch Concept. Het is een intelligent horloge dat real-time biometrische gegevens van de rijder verzamelt en tevens toegang biedt tot voertuiggegevens, zoals verbruik en prestaties. Niet eerder werd een bestuurder zo letterlijk verbonden met zijn auto.


De Nissan NISMO Watch registreert de prestaties van de rijder en de auto. Een hartsensor levert biometrische gegevens van de bestuurder aan. Via een smartphone app en Bluetooth Low Energy maakt de smartwatch verbinding met de auto. Zo kunnen gegevens verkregen worden over de gemiddelde snelheid en het brandstofverbruik. Daarnaast biedt het horloge toegang tot de voertuigtelematica en -data tijdens het rijden op een circuit. Via de smartwatch krijgt de bestuurder ook onderhoudsvoorstellen op maat van Nissan.

De innovatie - Nissans eerste stap in de ontwikkeling van draagbare technologie - komt als eerste beschikbaar voor eigenaren van een Nissan NISMO. Deze speciale versies van de Nissan-modellen zijn ontwikkeld door Nissan Motorsport, beter bekend als NISMO. De NISMO Watch Concept wordt gepresenteerd op de internationale autoshow IAA in Frankfurt (10-22 september).

Opmars draagbare technologie
Gareth Dunsmore, General Manager Marketing Communications bij Nissan Europe: ‘Draagbare technologie staat voor een geweldige opmars in ons leven. We willen van deze innovatie gebruikmaken. Nissan benut biometrische trainingstechnologie voor het verder ontwikkelen van de prestaties van de Nissan NISMO Athletes, onze coureurs. Nu brengen we de kennis en technologie naar onze fans om de beleving van het rijden met onze NISMO-modellen te versterken.'

Eerder dit jaar introduceerde Nissan al de NISMO Lab, een mobiel laboratorium waarin gegevens van coureurs - ook de hersenactiviteit - en de prestaties van hun raceauto's verzameld worden. Zo kunnen de prestaties optimaal worden geanalyseerd tijdens de races. NISMO wil deze digitale technologie beschikbaar maken voor zowel andere sporters en als voor rijders via draagbare voorzieningen.

Voor de toekomst heeft Nissan drie technologieën op het oog om verder te ontwikkelen en benutten:

  • ECG (elektrocardiogram) - voor het meten van de elektrische activiteit van de hartspier (hartslag) om in een vroeg stadium vermoeidheid te signaleren
  • EEG (elektro-encefalografie) - voor het meten van verandering van de hersenactiviteit en daarmee de concentratie en emotie van de bestuurder te koppelen aan de prestaties
  • Meting huidtemperatuur - het meten van de lichaamstemperatuur en uitdroging


Social Speed-software
De NISMO Watch registreert en waardeert ook de sociale prestaties van de gebruiker op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram via Nissans zelfontwikkelde Social Speed-software.

De fraaie NISMO Watch wordt in drie kleuren leverbaar: zwart, wit en zwart/rood. Het ontwerp van de smartwatch kenmerkt zich door een vloeiend, futuristisch en ergonomisch design geïnspireerd op de lijnen van een racecircuit. Het gebruik van de technologie is simpel: via twee drukknoppen kan de gebruiker alle functies bedienen.

Rubber en banden
Dunsmore: ‘Het hele horloge ademt de NISMO-identiteit. Dat geldt ook voor de verpakking, die gemaakt is van rubber en banden afkomstig van racecircuits. Op die manier willen we Nissans inzet in de racerij verbinden met deze hightech-innovatie van de toekomst.'

De NISMO Watch gebruikt een lithiumbatterij die opgeladen kan worden via een micro-USB-aansluiting. Op een volle accu kan het horloge zeven dagen onafgebroken functioneren bij normale gebruiksomstandigheden.

 

Een publicatie van Nissan