Nieuwe auto’s, betere laadsystemen en slim gebruik van batterij als buffer

Nissan presenteert visie op nieuwe elektrisch ecosysteem

  • Presentatie nieuwe LEAF en e-NV200 met grote 40 kWh-batterij
  • Nissan investeert in Europa 100 miljoen euro in oplaadvoorzieningen
  • Thuis 2 keer sneller opladen dankzij nieuwe 7 kW-wallbox

 

Amsterdam, 2 oktober 2017 – Nissan bouwt krachtig verder aan het succes van elektrische mobiliteit in Europa. Met nieuwe modellen, sterke uitbreiding van de oplaadinfrastructuur en de mogelijkheid om via de elektrische auto in energie te handelen, ontwikkelt de fabrikant een nieuw ecosysteem rond elektrische auto’s.

De serie nieuwe initiatieven werd gepresenteerd tijdens de Nissan Futures-bijeenkomst in Oslo onder de titel The Car and Beyond. Paul Willcox, Chairman van Nissan Europe: ‘Nissan startte de elektrische revolutie in 2010. Inmiddels hebben we meer elektrische auto’s verkocht dan enig ander merk. Daarom nemen we nu opnieuw het initiatief en schetsen we onze vervolgstappen voor de komende jaren. Nieuwe investeringen in auto’s, in batterijen en oplaadsystemen zorgen ervoor dat auto’s en energie een andere rol krijgen in ons dagelijks leven.’


Nieuwe LEAF
Tijdens Nissan Futures 3.0 beleefde de nieuwe Nissan LEAF zijn Europese debuut in de vorm van een introductieversie: de LEAF 2.ZERO EDITION. Als icoon van Intelligent Mobility biedt hij onder meer ProPILOT en het e-Pedal. Plus een elektrisch bereik van 378 km (NEDC).

e-NV200 40 kWh
Tevens presenteerde Nissan de elektrische e-NV200 met 40 kWh-batterij. Het NEDC-bereik komt op 280 km wat een toename is van 60 procent ten opzichte van zijn voorganger. Omdat de omvang en het gewicht van de batterij gelijk zijn gebleven, zijn zowel de laadruimte als het laadvermogen even groot als voorheen.

100 miljoen euro
Nissan investeert komende tien jaar 100 miljoen euro in oplaadvoorzieningen in Europa. De helft van het budget is gereserveerd voor Chademo-snelladers, waarvan er zo’n vijfduizend in Europa in gebruik zijn. De uitbouw van de oplaadinfrastructuur zal Nissan oppakken samen met overheden en andere toonaangevende partners in elektrische mobiliteit.

Betere techniek voor thuis
Voor eigenaren van elektrische Nissans is er een nieuwe thuislader ontwikkeld die 7 kW vermogen biedt. Dan is een lege 40 kWh batterij in 5,5 uur weer helemaal vol, een halvering van de laadtijd met de traditionele wallbox/thuislader.
 
Begin 2018 komt een nieuwe Nissan xStorage voor woningen beschikbaar: huiseigenaren kunnen dit stationaire batterijpakket laten installeren en het vervolgens benutten voor opslag van zonne-energie en het opladen van hun elektrische auto. In Europa zijn al ruim duizend xStorage-batterijen in gebruik. Eind 2020 moeten dat aantal zijn gestegen naar 100.000.


Gratis energie
Nissan presenteert een plan waardoor eigenaren van elektrische modellen gratis kunnen rijden. Dit komt na een pilot van een jaar in Denemarken rond bi-directioneel laden (opladen en ontladen van de batterij in de auto). Rijders kunnen stroom in de batterij opslaan bij lage tarieven en dit bij vraagpieken terug verkopen aan het netwerk.

Denemarken is het eerste land waar dit kan: na de pilot wordt dit aanbod voor alle partijen met grote wagenparken opengesteld. Nissan kondigt daarnaast een samenwerking aan met het Britse OVO Energy voor de levering van een XStorage tegen een gereduceerd tarief. Gebruikers kunnen de batterij benutten om opgeslagen stroom terug te verkopen aan het net. Hierdoor neemt de netstabiliteit toe, wat bijdraagt aan de betrouwbaarheid. Volgens berekeningen kan het enkele honderden euro’s per jaar aan inkomsten opleveren.

Een publicatie van Nissan