Amsterdam, 18 februari, 2021 – Toen Nissan de Qashqai in 2007 introduceerde, was er niets vergelijkbaars op de markt. De zitpositie in de Qashqai was iets hoger, voor een beter zicht op de weg, maar de afmetingen van de auto waren hetzelfde als die van de belangrijkste hatchbacks in het C-segment. De benzine- en dieselmotoren waren zuinig en efficiënt en er was ook een versie met vierwielaandrijving voor wie extra tractie nodig had. Kortom: de Qashqai bood een uitstekende balans tussen de compacte afmetingen en zuinigheid van een hatchback en de robuustheid en hoge zitpositie van een SUV. Hiermee leverde de Qashqai het beste van twee werelden en maakte hij SUV’s bereikbaarder.

Het was een uitdaging om te voorspellen hoe goed een nieuwe auto zonder directe voorganger en zonder directe concurrentie zou verkopen. Nissan verwachtte intern rond de 100.000 exemplaren per jaar in Europa te verkopen. De realiteit overtrof die verwachting ruimschoots. Al na enkele maanden was een extra dienst nodig in de Nissan-fabriek in Sunderland, VK, om aan de vraag te kunnen voldoen.

De verkopen namen jaar na jaar toe – en de aantrekkingskracht was al in 2008 nog groter geworden met de komst van de Qashqai +2. Die had een grotere wielbasis en meer bagageruimte met daarin een opklapbare derde zitrij.

 

In 2010 onderging de Qashqai een uitgebreide facelift, waarbij Nissan vooral de voorzijde van de carrosserie aanpaste. Daarmee sprak de Qashqai nog nadrukkelijker klanten aan die vanuit hogere segmenten kwamen. Tegen de tijd dat in 2014 de tweede generatie Qashqai verscheen, hadden maar liefst zeventien directe concurrenten Nissan gevolgd door ook een Crossover te introduceren. Ondanks de komst van veel Europese concurrenten werden van de eerste generatie Qashqai gemiddeld meer dan 200.000 exemplaren per jaar verkocht.

 

De tweede generatie Qashqai kwam in Europa in 2014 op de markt. Hij had een opvallender design, nog efficiëntere motoren, meer verfijning en meer gemakstechnologie. De tweede generatie Qashqai brak ook een record: het was de eerste in het VK geproduceerde auto die de grens van 500.000 geproduceerde exemplaren doorbrak. Vandaag de dag zijn meer dan 3 miljoen exemplaren van de Qashqai verkocht in Europa en zelfs meer dan 5 miljoen wereldwijd.

 

De huidige Qashqai heeft nu 26 directe concurrenten in Europa. De eerste Qashqai was nog een pionier, maar zijn soort is uitgegroeid tot een segment op zichzelf. Dat segment blijft bovendien jaarlijks groeien.

 

Deze zomer legt de nieuwe Qashqai de lat nog eens hoger en wordt het model de nieuwe maatstaf in het segment. Dat doet hij onder meer met opvallende aantrekkingskracht, comfort, verfijning, efficiëntie en gemakstechnologie.

 

‘Als ik naar de geschiedenis van de Qashqai kijk, dan laat hij vanaf 2007 het allerbeste van Nissan zien. We hebben een traditie van onze eigen richting bepalen, innovatief zijn en het gebruikelijke ter discussie stellen. Slechts een paar autofabrikanten kunnen zeggen dat ze een nieuw segment hebben uitgevonden. Het is een statement dat ons trots maakt. Met miljoenen tevreden klanten en vele concurrenten die ons zijn gevolgd, blijven wij de maatstaf voor het begrijpen van onvervulde behoeften van Europese autokopers. De derde generatie Qashqai zal onze voorsprong op het gebied van Crossover-design, technologie en efficiëntie vergroten – precies wat onze klanten willen’, zegt Jordi Vila, Divisional Vice President, Marketing & Sales, Nissan Automotive Europe.

Een publicatie van Nissan