Radicaal ontwerp voor de Nissan Sway
Nissan schudt hatchback-segment wakker

Amsterdam, 3 maart 2015 - Een innovatief design en een uitgekiende productplanning staan aan de basis van het enorme succes van de Nissan JUKE en QASHQAI, twee van de grootste automotive successen in de afgelopen jaren.

Nu past Nissan dezelfde radicale aanpak toe op een van de meest belangrijke segmenten op de Europese markt: de compacte hatchback. Nissan laat zien hoe compacte modellen er mogelijk uitzien met de nieuwe Nissan-ontwerptaal. Het studiemodel is voor het eerst getoond op de Autosalon van Genève. Het gewaagde ontwerp is afgestemd op de Europese smaak.

De Sway moet het conservatieve compacte hatchback-segment wakker schudden. Vloeiende lijnen, een scherpe neus en een elegant interieur gaan samen met gewaagd kleurgebruik.

 

Sway

 

Uniek en gewaagd interieur
Het interieur is even uniek en gewaagd. Elementen die normaal thuishoren in industriële architectuur, zoals aluminium, zorgen voor een sobere maar krachtige uitstraling. De hoogwaardige materialen en de kleuren zijn met oog voor detail gekozen.

Kenmerkend exterieur
Het exterieur bestaat uit vier kenmerkende elementen: de V-motion grille, het "zwevende" dak, de boomerang-verlichting en de omhooggetrokken C-stijl. Deze ontwerptaal is eerder toegepast op de Nissan Lannia Concept in 2014, maar nu voor het eerst op een compacte hatchback. Alle toekomstige Nissan-ontwerpen zullen deze ontwerptaal volgen.

De V-motion grille zit laag gemonteerd tussen de boomerang-koplampen in. Normaal gesproken wordt de boomerang-vorm gecreëerd door het gebruik van LED-verlichting. Dit maal zijn het de koplampen zelf die de kenmerkende vorm aannemen. De LED-verlichting binnen de koplampen geven een illusie van twee ogen.

De boomerang-achterlichten snijden dwars door het achterscherm. Twee trapeziumvormige uitlaten verschijnen naast de kentekenplaat, in plaats van onder de bumper. De achterdeuren gaan over in de uitgeklopte wielkasten. De scharnieren zijn aan de achterzijde van de deur gemonteerd en de B-stijl ontbreekt.

Zwevend dak
Een belangrijk onderdeel van Nissans nieuwe ontwerptaal is het zwevende dak, dat extra wordt benadrukt door een panoramisch glazen dak. Het dak wordt omvast door een C-vormig element dat vanaf de A-stijlen naar de achterklep loopt. De constructie valt extra op door zijn oranje kleur, wat contrasteert met de blauw-grijze kleur van de carrosserie. De X-constructie in het midden van het dak zorgt voor extra stevigheid.

Het glazen dak brengt twee grote voordelen met zich mee. De inzittenden genieten van het uitzicht naar buiten. En iedereen die buiten de auto staat kan het interieur aanschouwen.

Unieke kleurstelling
Het samenspel van interieur- en exterieurkleuren is uniek. De exterieurkleur "bluish dawn grey" lijkt grijs, maar in het licht verschijnt er een vleugje blauw. De oranje kleur voegt contrast toe.

Een donkerdere kleur blauw en ivoorkleur voeren de boventoon in het interieur. Ook binnen is de contrasterende oranje kleur aanwezig. Het vleugelvorige dashboard is geïnspireerd door het dashboard uit het IDx concept uit 2013. Functionaliteit stond bovenaan de prioriteitenlijst; er zijn geen nutteloze elementen toegevoegd ter decoratie.

Structurele elementen zijn overduidelijk zichtbaar als structurele elementen. De deurgrepen zijn ontworpen als integraal deel van de aluminium profielen. Het simpele aluminium driespaaks stuurwiel met vlakke onderkant is onderdeel van deze back-to-basics-gedachte.

Sway


Slechts twee instrumenten bevinden zich in het gezichtsveld van de bestuurder. Alle andere functies zijn te bedienen met de trapeziumvormige tablet in het midden van het dashboard, door zowel bestuurder als passagier.

Lichtgewicht stoelen
De lichtgewicht stoelen tonen hun aluminium structuur en zijn bekleed in een suède-achtige stof. De bekleding is voorzien van een parelmoereffect. De speciale stiksels zijn geïnspireerd op luxe handtassen. Het oranje/blauwe thema keert ook terug bij de stoelen.

Door al het onnodige weg te laten en het ontbreken van de B-stijl, lijkt het interieur veel groter. ‘Met de Sway dagen we opnieuw de status quo uit. We zetten een onderscheidende auto neer, zoals we dat deden met de QASHQAI en de JUKE. Nissan zorgt voor een frisse wind in het compacte hatchback-segment', aldus Shiro Nakamura, Senior Vice President, Design en Chief Creative Officer bij Nissan.

‘Nissan is in beweging. We brengen gewaagde en innovatieve ideeën naar de Europese markt. Onze groei in Europa is te danken aan onze uitstekende nieuwe producten en dat wordt ondersteund door onze prachtige ontwerpen. De Sway onderstreept het belang van design voor het Nissan-merk', vertelt Paul Willcox, Chairman van Nissan Europa.

 

Afmetingen Sway (mm)

Lengte

4,010

Breedte

1,780

Hoogte

1,385

Wielbasis

2,570

 

Een publicatie van Nissan