Capaciteit fabriek Sunderland omhoog om te voldoen aan grote vraag
Nissan voert productie QASHQAI flink op

•    Investering van 29 miljoen euro voor meer productiecapaciteit in 2017
•    Ondanks recordproductie niet te voldoen aan vraag
•    Klaar voor volgend jaar te presenteren QASHQAI met Piloted Drive technologie

Amsterdam, 23 maart 2016 – Nissan breidt de productiecapaciteit van de QASHQAI in het Britse Sunderland aanzienlijk uit. De fabriek draait nu op volle toeren en boekte vorig jaar zelfs een recordproductie van 300.000 auto’s op lijn 1, maar dat blijkt niet genoeg om aan de aanhoudend grote vraag naar de nieuwe QASHQAI te voldoen.

Elke minuut rol er momenteel een Nissan QASHQAI van de band in Sunderland. Dag en nacht draait de fabriek door. Een productielijn is volledig gereserveerd voor de QASHQAI. Binnenkort start echter de modificatie van een tweede productielijn om de benodigde extra capaciteit te verkrijgen. Hiermee is een investering van 29 miljoen euro gemoeid.

Piloted Drive
Tegen het eind van dit jaar moet die tweede productielijn operationeel zijn voor de QASHQAI, in elk geval ruimschoots voor de introductie in 2017 van de versie met de nieuwe technologie voor autonoom rijden, de Piloted Drive technologie.

Colin Lawther, Nissans Senior Vice President voor productie, inkoop en logistiek in Europa stelt: “De eerste QASHQAI zette in 2006 het crossover-segment op de kaart. Nu is hij voor veel autokopers in Europa favoriet om zijn dynamische styling, opwindend rijgedrag en innovatieve technologie. Onze collega’s in Sunderland hebben haren op snaren gezet om met slimme oplossingen en verhoging van productiviteit te voldoen aan de vraag, maar die overtreft nog de capaciteit ondanks dat vorig jaar zelfs een nieuw productierecord is geboekt. Met de beoogde extra capaciteit moet dit goed komen en zijn we klaar voor de vernieuwde QASHQAI met de Piloted Drive technologie.”

Ook klaar voor nieuwe JUKE
In Sunderland produceert Nissan behalve de QASHQAI ook de LEAF, ’s werelds best verkochte elektrisch aangedreven auto. Beide modellen worden op één productielijn gebouwd. Op een tweede productielijn worden de Nissan JUKE, de Nissan NOTE en de Infiniti Q30 geproduceerd. Door de modificatie moet deze lijn straks ook geschikt zijn voor de QASHQAI. Dan zijn beide productielijnen in staat om modellen op het Renault-Nissan Alliance Common Module Family CMF-C platform te maken. Lijn 2 wordt tegelijk geschikt gemaakt voor het CMF-B platform, waarop de nieuwe JUKE zal staan.

30 jaar en 40.000 banen
Nissan viert dit jaar het 30-jarige bestaan van de fabriek in Sunderland. Het is de grootste autofabriek in Groot-Brittannië ooit, goed voor 40.000 banen. Zelfs een op de drie van alle in dit land geproduceerde voertuigen is hier van de band gerold. Ook design en productie vindt plaats in Groot-Brittannië. De Europese modellen worden geëxporteerd naar meer dan 130 landen.

De QASHQAI is sinds kort het meest geproduceerde model aller tijden van Nissan in Europa en brak daarmee het eerdere record van de MICRA. Sunderland bouwt 1.200 QASHQAI’s per dag. Eind februari bereikte de teller een stand van 2.398.124 eenheden. Nooit eerder zijn er van een model meer dan 2 miljoen exemplaren in het Britse Koninkrijk gebouwd in zo’n kort tijdsbestek. Nissan produceert de QASHQAI verder nog in Sint Petersburg in Rusland en in Dongfeng in China.

Een publicatie van Nissan