Met name door groeiende vraag in Europa en Noord-Amerika
Nissan ziet winst en omzet stijgen in 1e helft fiscaal jaar 2015

Amsterdam, 02 november 2015 – Nissan heeft in de eerste helft van fiscaal jaar 2015 klinkende resultaten genoteerd. Bij het sluiten van de boekingsperiode, 30 september, bedroeg de operationele winst 395 miljard yen (bijna 3 miljard euro). Dat is 6,7% marge op een netto omzet, van 5,93 biljoen yen (ruim 40 miljard euro), die op zijn beurt 15,3% omhoog is gegaan. De gunstige resultaten zijn onder meer te danken aan verkoopgroei in Europa en Noord-Amerika, aan kostenbeheersing en aan een gunstige koersontwikkeling van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

‘Nissan heeft in de eerste helft van het fiscale jaar een solide omzetgroei en een beter rendement bereikt. Dat kwam doordat de groeiende vraag naar auto’s in Noord-Amerika en marktherstel in West-Europa voldoende tegenwicht bieden aan tegenvallende resultaten op markten elders in de wereld’, zegt Carlos Ghosn, President en CEO.

Op pro forma geconsolideerde basis, inclusief de gedeeltelijke consolidatie van de resultaten van Nissans joint venture met autoproducent Dong Feng in China, is de netto omzet over de eerste helft van het fiscale jaar gestegen naar omgerekend zo’n 50 miljard euro. Dat betekent een stijging van 14,4% in vergelijking met dezelfde periode afgelopen boekingsjaar. De operationele winst steeg 38,8% naar bijna 3,5 miljard euro, wat neerkomt op 7,2% operationele marge.

Nissan heeft wereldwijd in de genoemde periode 2,62 miljoen voertuigen verkocht, een stijging van 1,3%.

Goede verkoop QASHQAI en X-TRAIL
De goede resultaten zijn het gevolg van goede verkoopcijfers van de Altima sedan en Rogue SUV op de Noord-Amerikaanse markt en van de QASHQAI en de X-TRAIL in West-Europa. In China zijn de verkopen sinds begin 2015 met 9,5% gestegen naar een aantal van 722.000. Ondanks verminderde vraag in Japan en enkelen andere markten heeft Nissan vooral voordeel van aanhoudende sterke verkoopresultaten met prijswinnende modellen, die deel uitmaken van de Common Module Family van de Renault-Nissan Alliantie.

Nissan heeft zijn marktleiderschap met elektrische aangedreven auto’s behouden met een totaal verkoopaantal van bijna 200.000 eenheden wereldwijd. In september heeft Nissan zijn nieuwste troef uitgespeeld, de Nissan LEAF met een grotere 30 kWh batterij, waarmee een tot 20% grotere actieradius mogelijk is.

Prognose 2e helft fiscaal jaar 2015
‘We hebben de verwachtingen voor het volledige fiscale jaar naar boven bijgesteld op basis van de boven verwachting gunstige resultaten van ons productoffensief, de financiële discipline en de synergievoordelen van onze Alliantie-strategie’, stelt Ghosn.

Nissan heeft daarom de prognose, zoals die op 13 mei is gemeld op de aandelenbeurs in Tokio, voor de resterende periode van het fiscale jaar 2015 als volgt herzien, waarbij rekening is gehouden met de berekeningsmethodiek van de joint venture met Dong Feng in China:

Prognose Nissan fiscaal jaar 2015 – TSE rapportage basis – China joint venture berekingsmethode1

Netto omzet

12.25 biljoen yen
(92,4 miljard euro)

Operationele winst

730 miljard yen
(5,5 miljard euro)

Winst

790 miljard yen
(6 miljard euro)

Netto inkomsten2

535 miljard yen
(4 miljard euro)

 

De naar boven bijgestelde prognose is gebaseerd op een wereldwijde verkoopverwachting van 5,5 miljoen eenheden voor het volledige fiscale jaar, een groei van 3,4% in vergelijking met vorig jaar.

1 Sinds fiscale jaar 2013 rapporteert Nissan cijfers volgens de berekeningsmethode die sinds de joint venture met het Chinese Dong Feng wordt gebruikt. Dat betekent dat in de inkomsten niet de resultaten van omzet en operationele winst van Dong Feng zijn meegenomen.

2 Netto inkomsten van de holding.

Voor uitgebreide financiële informatie en presentaties:
www.nissan-global.com/EN/IR/FINANCIAL/

Een publicatie van Nissan