NV400: VLOTTE VERSCHIJNING EN ECHT VEELZIJDIG

-- Lage gebruikskosten en klaar voor elke klus --

 

  • Grote range aan modelvarianten:
  • ... drie wielbases
  • ... drie hoogtematen
  • ... drie uitvoeringen
  • ... drie verschillende motoren, allemaal Euro5
  • ... vier gewichtsklassen van 2,8 tot 4,5 ton GVW
  • ... voorwiel- en achterwielaangedreven versies
  • ... maar één onderscheidend Nissan-familiegezicht
  • NV400 biedt ook:
  • ... comfort en uitrusting op personenautoniveau
  • ... lage gebruikskosten en lange onderhoudsintervallen
  • ... voldoende mogelijkheden voor speciale opbouw

 

 

Amsterdam, 15 november 2011 - Nissan dankt zijn steeds sterkere reputatie in de markt van lichte bedrijfsauto's aan de NV200. Door de NV400, een middenformaat bestel- en chassis-cabineauto,zal die reputatie andermaal een sterke impuls krijgen.

 

De NV400 is op dezelfde technische leest geschoeid als de Master van Alliantie-partner Renault, maar heeft wel een onderscheidend en totaal verschillend uiterlijk, ontworpen en ontwikkeld door de designers en engineers van respectievelijk Nissan Design Europe en Nissan Technical Centre Europe.

 

Hierdoor heeft de NV400 op het oog een familieband met de NV200 en andere modellen van Nissan. Bovendien straalt de auto door dat uitgebalanceerde uiterlijk het stoere karakter uit van de 4x4-range. Tot aan de voorruit is is alles Nissan-specifiek. De NV400 heeft een eigen motorkap, voorschermen, grille en voorbumper. Ook de koplampen, inclusief de geïntegreerde dagrijverlichting zijn uniek voor dit model.

 

‘Het krachtige Nissan-voorkomen zorgt ervoor dat de NV400 zich onderscheidt van de concurrentie met een eigen gezicht in de markt. Met de NV200 en nu de NV400 is er geen twijfel mogelijk dat Nissan staat voor attractieve functionaliteit en een grote keuzemogelijkheid in het lichte bedrijfsautosegment', zegt Sebastien Danvel, General Manager, Marketing Vans and Trucks, Nissan Europe.

 

De NV400 is meer dan alleen een opvolger van de Nissan Interstar. In feite gaat het om een grotere en veel veelzijdiger range van modellen voor verschillende gewichtsklassen (GVW) van 2,8 tot en met 4,5 ton. Er zijn voorwiel- en achterwielaangedreven varianten, drie verschillende wielbases, vier verschillende lengten en drie hoogtematen. Het laadvolume reikt van 8 tot en met 17 kubieke meter en er zijn drie motorvarianten al naar gelang in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een gerobotiseerde automatische tranmissie.

 

Bij de ontwikkeling is sterk gefocust op gebruiksgemak, comfort en functionaliteit, plus lage gebruikskosten.

 

De NV400 is klaar voor elke klus. Er is te kiezen uit gesloten bestelbussen, combi's en chassis-cabineversies als basis voor bijvoorbeeld een opbouw met koelunits, kipper of een volumineuze dichte laadbak.

 

‘De NV400 is Nissans veelzijdigste inzetbare bedrijfsauto', aldus Danvel. ‘Met de vele modelvarianten bestrijken we een veel groter deel van de bedrijfsautomarkt.'

 

De prijs van de NV400 wordt eind november bekendgemaakt. Vanaf december 2011 is de Nissan NV400 beschikbaar op de Nederlandse markt.

 

 NV400 in detail

StylingHet front van de NV400 is ontworpen volgens het design dat ook de 4x4-modellen van Nissan kenmerkt. De motorkap, zijschermen, koplampen, bumper en grille zijn specifiek voor deze nieuwe bedrijfsauto ontwikkeld.

 

Centraal op de honingraatgrille zit de ronde Nissan-badge, geflankeerd door schuingeplaatste chromen elementen waarvan de lijn door is getrokken in de motorkap. Zo ontstaat een kenmerkende V-vorm in het front van de auto. Links en rechts van die chromen elementen zitten kleinere grilledelen, die aansluiten op de koplampbehuizing.

 

De grote en robuuste matzwarte bumper is voorzien van uitsparingen voor de montage van mistlampen en aan weerszijden centrale luchtinlaten. Het zijn onderscheidende elementen die bijdragen aan het krachtige voorkomen. ‘Zelfverzekerdheid' is de impressie die designers van Nissan Design Europe met succes hebben vertaald naar het front van de NV400.

 

Het designteam stond onder leiding van Studio Chief Designer Atsushi Maeda: ‘De NV400 heeft een heel eigen gezicht. De motorkaplijn is erg hoog, wat bijdraagt aan de geprononceerde en dominant ogende voorzijde. Dat maakt het voor ons ook mogelijk een grotere versie van de kenmerkende Nissan-grille toe te passen. We hebben ook de koplampen een gedistingeerd uiterlijk gegeven. Ze vormen één geheel met de grille. Die insteek maakt dat het front een sterk en uitgebalanceerd voorkomen heeft. De auto oogt ook breder en dynamischer.'

Modelrange

Vanuit praktisch perspectief is de NV400 verkrijgbaar in veel meer modelvarianten, formaten en met meer opties dan de Interstar.

 

Voor het eerst zijn er nu versies met voorwiel- of achterwielaandrijving. Bij voorwielaandrijving is het eigen gewicht van de auto lager, ten behoeve van meer laadgewicht, een lagere vloer en een gunstiger brandstofverbruik. Luchtvering achter is als optie mogelijk op de voorwielaangedreven versies, waardoor de wagenhoogte gelijk blijft ongeacht de belading. En het is mogelijk de achterzijde te laten zakken voor nog makkelijker in- en uitladen.

 

Achterwielaandrijving biedt voordelen voor een chassis-cabine-uitvoering met tal van opbouw- en ombouwmogelijkheden. Daarmee is de NV400 ook geschikt voor doeleinden in het middelzware bedrijfsautosegment. En bij volle belading biedt achterwielaandrijving meer tractie.

 

Het veelzijdige karakter van de NV400 komt verder tot zijn recht door de keuzevariatie in formaten. Er is keuze uit niet minder dan drie wielbases, vier lengtematen en drie hoogtematen. Het GVW-gewicht loopt van 2,8 tot en met 4,5 ton en het laadvolume van 8 tot en met 17 kubieke meter.

Afmetingen

VOORWIELAANDRIJVINGDrie lengtematen: 5.048 mm; 5.548 mm; 6.198 mm

Drie hoogtematen: 2.307 mm; 2.499 mm; 2.749 mm

Drie GVW's: 2,8 ton; 3,3 ton; 3,5 ton

Laadvloerlengten: 2.583 mm tot en met 3.733 mm

ACHTERWIELAANDRIJVING

Twee lengtematen: 6.198 mm; 6.848 mm

Twee hoogtematen: 2.557 mm; 2.815 mm

Twee GVW's: 3,5 ton; 4,5 ton

Laadvloerlengten: 3.733 mm tot en met 4.383 mm

Motoren en aandrijflijn

De kracht komt van een nieuwe, door Renault ontwikkelde, viercilinder turbodieselmotor van 2,3 liter inhoud. Hij is voorzien van directe brandstofinspuiting. Het maximumvermogen bedraagt 74 kW (100 pk), 92 kW (125 pk) of 107 kW (150 pk). Het maximale koppel bedraagt respectievelijk 285, 310 en 350 Nm. Alle versies beantwoorden met hun emissie aan de Euro5-norm.

 

De versies van 74 kW en 92 kW hebben standaard een gefixeerde turbolader. De 92 kW-versie is echter als optie leverbaar met een variabele turbo. Die is standaard op de 107 kW-motorversie en op de 92 kW-varianten met achterwielaandrijving. De variabele turbotechnologie zorgt voor meer souplesse, doordat het maximumkoppel over een breder toerenbereik is uitgesmeerd.

 

Bij voorwielaandrijving is de motor dwars geplaatst, bij achterwielaandrijving in de lengte. De krachtbron is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Die is ook verkrijgbaar in een gerobotiseerde versie.

 

In vergelijking met de 2.5 dCi-krachtbron van de Interstar biedt de nieuwe motor tot aan 30 Nm meer trekkracht ondanks een kleinere cilinderinhoud. Die reductie levert wel een gunstiger brandstofverbruik op. Een roetfilter draagt bij aan een schone emissie, waardoor de auto voldoet aan de Euro5-norm. De CO2-uitstoot bereikt indrukwekkend lage waarden vanaf 195 g/km.

 

Verder blinkt de nieuwe motor uit door zijn stille loop en lage onderhoudskosten. Olie verversen is pas nodig om de 40.000 km of elke twee jaar. Koelvloeistof hoeft maar eens in de 160.000 km ververst te worden of eens in de zes jaar. Bovendien heeft de motor een onderhoudsvrije distributieketting voor de aandrijving van de nokkenas. Voor de Nissan NV400 geldt drie jaar fabrieksgarantie.

 

De motor is zo efficiënt dat een zuinig rijdende bestuurder met een 74 kW gesloten bestelauto op een volle tank dieselolie een actieradius kan verwachten van 1.080 km. Dat is met de tank van 80 liter inhoud. Bij de optionele tank van 105 liter inhoud stijgt de actieradius naar 1.350 km, zo'n 20 procent meer.

Onderstel

Het onderstel bestaat uit McPherson-voorwielophanging met een stabilisatiestang. De achterwielophanging is een starre as met bladveren. De NV400 met voorwielaandrijving heeft achter enkele bladveren, de achterwielaangedreven versies hebben ofwel dubbele bladveren of drievoudige bladveren (dubbel lucht).

Interieur en uitrusting

Bij de ontwikkeling hebben de Nissan-engineers vooral gekeken naar een rijgedrag dat dat van een personenauto benadert. De cabine is iets langer dan bij de Interstar (+ 5,7 cm). Dat levert meer beenruimte op, terwijl de stoelen breder en langer zijn geworden en voorzien zijn van armsteunen voor extra comfort tijdens lange ritten. Stoelverwarming en een luchtgeveerde bestuurdersstoel zijn optioneel.

 

Het in diameter gekrompen stuurwiel is nu in hoogte verstelbaar en in een meer horizontale positie te zetten dan voorheen. Ook de bestuurdersstoel is in hoogte verstelbaar. Comfort krijgt een extra boost door een logischer plaatsing van de bedieningselementen.

 

Uit de uitrusting, zowel standaard als opties, blijkt dat sterk naar personenauto's is gekeken. Nissan Intelligent Key, automatische airconditioning, automatisch inschakelende verlichting en ruitenwissers, dagrijverlichting, parkeersensoren, cruisecontrol met een speedlimiter, een tripcomputer, Bluetooth-connectiviteit voor mobiel telefoneren, USB-aansluitingen en de mogelijkheid om een iPod te bedienen via het audiosysteem behoren allemaal tot de mogelijkheden. Ook is een achteruitrijcamera leverbaar voor parkeergemak.

 

Een andere optie is een geavanceerd navigatiesysteem, genaamd Nissan Connect by TomTom. Dit systeem omvat een volledig geïntegreerd beeldscherm in de dakconsole met een separate afstandsbediening.

 

Behalve navigatie en het plannen van routes is het ook mogelijk een abonnement te nemen op TomTom Live Service. Dat biedt HD Traffic-updates, waarschuwingen voor vaste en mobiele snelheidscontroles, weerbericht en toegang tot Google Local Search. Dat is een database met zeer actuele contactgegevens van werkelijk miljoenen bedrijven en dienstverlenende instellingen: het is daarmee een perfect hulpmiddel om snel afleveradressen te contacten en te checken. Een in de dakconsole geïntegreerde digitale tachograaf is eveneens beschikbaar.

 

Functioneel is de ruimte om spullen op te bergen, waaronder een bergruimte onder de stoel, een veelvoud aan bekerhouders en vakken in de portieren. Ook is er een praktische, neerklapbare middenzetel met, afhankelijk van de uitvoering, een tafeltje in de rugleuning.

 

Aan veiligheid is hoge prioriteit gegeven. Het blijkt uit de airbags voorin en uit de optionele zijairbags. De veiligheid is verder gediend door het Electronic Stability Programme (ESP), dat standaard is op alle achterwielaangedreven versies. ABS is bij alle uitvoeringen standaard.

Praktisch en veelzijdig

De NV400 zal zijn succes vooral moeten afdwingen met de vele modelvarianten. De gesloten versie is bijvoorbeeld al beschikbaar in twintig verschillende versies. Hij blinkt uit in gebruiksgemak door de brede schuifdeuren aan de zijkanten en de dubbele, zijwaarts scharnierende deuren aan de achterzijde. Deze zijn er met glas of dicht en openen onder een hoek van maximaal 270 graden. Afhankelijk van de modelvariant kunnen europallets via de zijdeuren worden geladen: de deuropening bij de langste uitvoering is 1.270 mm en daar past een pallet van 1.200 mm doorheen.

 

De laadvloerlengte begint bij 2.583 mm voor de voorwielaangedreven versies en reikt tot en met 3.733 mm. De achterwielaangedreven versies hebben een vloerlengte vanaf 3.733 mm tot aan maar liefst 4.383 mm. In deze grootste uitvoering van de NV400 passen vijf europallets.

 

Voor de wanden van de laadruimte zijn houten zijpanelen mogelijk en ook is een vloerplaat beschikbaar. Verder zijn er vier verschillende scheidingswanden, variërend van 1/3 scheiding met een buizenframe achter de bestuurderstoel tot aan een volledig dichte wand met glas en een beschermrooster. Sjorogen zitten er in de vloer en in de stijlen van de laadruimte.

 

Nissan heeft in samenwerking met specialisten vier opbouwvarianten af fabriek ontwikkeld. Dat zijn een aannemersversie, een versie met een gesloten laadbak en kipperversies. Ook voor de opbouw geldt drie jaar garantie. Door de auto compleet met opbouw te leveren, is de levertijd zo kort mogelijk gehouden en is maximale kwaliteit verzekerd voor een betaalbare prijs.

 

De kipperversies zijn er in verschillende wielbases en lengtematen, in combinatie met enkele of dubbele cabine en in combinatie met voorwiel- of achterwielaandrijving. De kipper is gemaakt van verzinkt staal. Een versie van aluminium is een optie. De kipperbak kan achterwaarts kippen en naar links en rechts zijwaarts.

 

De aannemersversie biedt tot aan zeven zitplaatsen; drie voorin en vier op de achterbank. Ook dan resteert nog voldoende laadruimte. De uitvoering met gesloten laadbak is geschikt voor volumetransport met tot aan maar liefst 22 kubieke meter aan inhoud. Een laadklep is optioneel. Ook deze beide uitvoeringen zijn er in verschillende lengten en met voorwiel- of achterwielaandrijving.

 

De chassis-cabine-uitvoeringen bieden daarnaast een grote mate van inzetbaarheid voor tal van activiteiten. Samen met op- en ombouwspecialisten is de NV400 in te richten voor koeltransport of om te bouwen tot een voertuig voor hulp- en sleepdiensten.

 

‘De BV400 is duidelijk meer dan een opvolger van de Interstar. Het is een brede modellijn van gesloten bestelauto's tot aan een kleine truck dankzij meer laadgewicht, meer ruimte en veel meer mogelijkheden. De motoren zijn krachtiger, economischer en schoner. De cabine is stiller en comfortabeler, met meer bergruimte en een serie praktische oplossingen', aldus Danvel. ‘Kort gesteld: de NV400 biedt geweldig veel meer inzetbaarheid en heeft daarmee alles in zich om Nissan stevig en ook veel breder op de kaart te zetten in de bedrijfsautomarkt.'

 

 

Een publicatie van Nissan