Ondanks economische tegenwind groei dankzij innovatieve, lokaal geproduceerde modellen
Recordmarktaandeel voor Nissan

  • Recordmarktaandeel in 2012 ondanks dalende markt
  • Nissan QASHQAI blijft de meest populaire Nissan
  • Nissan is het grootste Aziatische merk in Spanje
  • Meer investeringen en nieuwe modellen gepland voor de Europese fabrieken
  • Sinds 1986 in Europa meer dan tien miljoen Nissans geproduceerd

Amsterdam, 5 maart 2013 - Nissan heeft in 2012 een recordmarktaandeel behaald in Europa. Een opvallende prestatie in een dalende markt die lijdt onder het wereldwijd slechte economische klimaat.

Het Europese marktaandeel van Nissan steeg tot 3,9% terwijl de markt als geheel met 6% is gedaald. Daarbij zijn de totale autoverkopen gedaald tot 17,6 miljoen voertuigen, het laagste aantal sinds 1979. Nissan heeft in 2012 liefst 665.756 auto's verkocht. De verkopen in de twee belangrijkste markten, Engeland en Rusland, zijn met achtereenvolgens 10 en 12% gestegen.

Succes in Spanje en Europa
Nissan is nu het best verkopende Aziatische merk in Spanje. Bijzonder is verder dat Nissan in liefst 22 Europese landen een verkoopstijging heeft weten te noteren. Het best verkopende model in Europa was de Nissan QASHQAI: één op de drie kopers koos voor deze trendsettende Crossover.

Nissans succesverhaal op het gebied van Europese productie is al even overtuigend. Nissan Motor Manufacturing UK (NUMK) - de Europese fabriek in Sunderland, Engeland - heeft in 2012 meer dan 500.000 voertuigen geproduceerd. Het is de eerste keer dat een Britse fabriek deze mijlpaal heeft bereikt. Eind januari 2013 bereikte de fabriek alweer de volgende: sinds de start in september 1986 zijn er meer dan 7 miljoen voertuigen geproduceerd.
De Nissan-fabriek in Spanje tekende voor nog eens 3,2 miljoen exemplaren en de nieuwe fabriek in St.-Petersburg, Rusland nam er nog eens 178.000 voor zijn rekening. Daarmee komt het aantal in Europa gebouwde Nissans nu op bijna 10,4 miljoen Crossovers, SUV's en lichte bedrijfswagens.

Voortdurende investeringen
‘Ons succes in een dalende markt is aan een aantal factoren te danken. Enkele van de meest belangrijke daarvan zijn onze voortdurende investeringen in de regio', vertelt Paul Willcox, Senior Vice President Sales en Marketing van Nissan Europe. ‘Uit het feit dat meer dan 80% van onze Europese verkopen ook daadwerkelijk in Europa is geproduceerd, blijkt dat wij innovatieve modellen ontwikkelen die perfect zijn afgestemd op de behoeften van de Europese kopers.'
Dankzij de voortdurende investeringen van Nissan in Europa verandert dit beeld voorlopig niet. Zo heeft Nissan in 2012 meer dan 0,5 miljard euro aan investeringen toegezegd ten behoeve van nieuwe modellen die in Spanje, Rusland en Engeland geproduceerd moeten worden.

Productie in Spanje
Op de Nissan-stand voor de Autosalon van Genève staan twee van de nieuwste modellen uit Sunderland, de Nissan NOTE en de Nissan LEAF. Nissan heeft pas bekendgemaakt dat het in Barcelona, Spanje een nieuwe personenauto gaat produceren. Door dit nieuwe model stijgt het jaarlijkse productieaantal met maar liefst 80.000 exemplaren.
Tegelijkertijd is de productie van Nissans 1-ton-pickup verhoogd met 24.000 exemplaren, terwijl de fabriek in Barcelona daarnaast de transmissies voor de elektrisch aangedreven LEAF en e-NV200 zal bouwen. Met deze drie aankondigingen is een totale investering van maar liefst 130 miljoen euro gemoeid, terwijl Nissan tegelijkertijd meer dan 4.000 banen creëert, zowel binnen als buiten de fabriek.

Uitbreiding in Rusland
De uitbreiding in Rusland is niet beperkt tot de fabriek in St.-Petersburg, omdat de Alliantie Renault-Nissan een overeenkomst heeft gesloten met AVTOVAZ in Togliatti. Daar rolt de Nissan Almera voor de Russische markt van een gloednieuwe productielijn. Rusland is ook de plek waar Datsun over enkele jaren zijn rentree maakt.
Een andere belangrijke uitbreiding van de Alliantie Renault-Nissan betreft Infiniti. Momenteel werkt het hard aan een speciaal voor Europa ontwikkeld compact model dat door NMUK geproduceerd zal worden.

‘Hoewel wij een globaal opererend merk zijn en de schaalvoordelen daarvan benutten, zijn we ons zeer bewust van de uiteenlopende behoeften in verschillende markten. Door zoveel in plaatselijke fabrieken te investeren, kunnen we onze Europese klanten perfect op hun behoeften afgestemde modellen aanbieden, terwijl we tegelijkertijd profiteren van ons wereldwijde platformbeleid en de gedeelde kennis voor modelontwikkelingen', vertelt Willcox.

De wil om te vernieuwen
Het verkoopsucces is mede het gevolg van Nissans wil én mogelijkheden om te vernieuwen. Of het nou gaat om de Alpenwegen in Zwitserland, de drukke steden van Europa of zelfs het circuit van Le Mans, de auto's van Nissan zijn verfrissend anders. Zo heeft Nissan met de QASHQAI eigenhandig het Crossover-segment gecreëerd. In 2012, zo'n zes jaar na zijn introductie, heeft Nissan hiervan al meer dan 250.000 exemplaren verkocht. Ondertussen heeft de Nissan QASHQAI voor 2012, in een dalende markt, nog een verkoopstijging weten te realiseren ook. Het lijkt erop dat Nissan dit succes met de Nissan JUKE, 's werelds eerste, compacte Crossover, gaat herhalen. De verkopen daarvan zijn in 2012 met maar liefst 13% toegenomen.

Marktleider met EV's
Naast dit succes op het gebied van Crossovers is Nissan met de prijswinnende Nissan LEAF wereldwijd overtuigend marktleider op het gebied van EV's (Electric Vehicles). Twee jaar na de introductie van de LEAF start Nissan in de fabriek in Sunderland alweer met de productie van een vernieuwd model. De LEAF is op meer dan 100 punten verbeterd, onder meer dankzij aanwijzingen van betrokken klanten. Op deze manier beantwoordt deze elektrisch aangedreven trendsetter nog beter aan de wensen van de Europese kopers.

Veel van de technologie die Nissan voor de LEAF gebruikt, past het ook toe in de e-NV200, een elektrisch aangedreven versie van Nissans prijswinnende lichte bedrijfswagen en MPV die Nissan in 2014 introduceert. De betrokkenheid van Nissan bij het milieu gaat echter verder dan auto's en bedrijfswagens. De fabrikant werkt actief samen met overheden, gemeenten, energieleveranciers en infrastructurele bedrijven om de ontwikkeling van snellaadnetwerken in Europa te bespoedigen. Door ervoor te zorgen dat de bestuurders van EV's hun auto's net zo snel kunnen 'tanken' als de bezitters van auto's met conventionele aandrijving werkt Nissan de meest genoemde drempel voor elektrisch rijden weg.

Veilige auto's ontwikkelen
Nissans toewijding aan innovatie komt ook naar voren in de nieuwe Nissan NOTE, die in Sunderland wordt geproduceerd naast de Nissan QASHQAI en de Nissan LEAF. Vanaf oktober is de nieuwe NOTE in Europa te koop. De Nissan NOTE illustreert Nissans vastberadenheid om veilige auto's te ontwikkelen door ze uit te rusten met zeer geavanceerde technologie die in het compacte segment nog niet leverbaar is. Op deze manier herdefinieert Nissan de manier waarop fabrikanten belangrijke veiligheidsconcepten op de markt brengen.

Spanning is eveneens een belangrijk element in Nissans vernieuwende werkwijze. Het is te vinden in de Nismo-modellen, waarvan de eerste twee, de Nissan JUKE Nismo en de Nissan 370Z Nismo, in Europa zijn geïntroduceerd.

‘Innovatie, spanning en de wens om onze klanten van iets daadwerkelijk nieuws te voorzien, liggen ten grondslag aan het succes van Nissan. Dit succes komt in een moeilijke tijd voor de industrie. Juist daarom geeft het weer hoe Nissan zich snel aan veranderende omstandigheden kan aanpassen terwijl we tegelijkertijd toch in staat zijn om nieuwe, segmenten aan te boren, zoals ons Crossover-gamma, de EV's en geavanceerde compacte auto's als de Nissan NOTE', zegt Willcox.

‘Onze ambitie om het best verkopende Aziatische merk in Europa te worden is sterker dan ooit en we liggen op koers om dit te bereiken. Dat is te danken aan een breed en aantrekkelijk modellenaanbod, onze groei in zowel bestaande als nieuwe markten, door de lokale productie en dankzij onze onophoudelijke motivatie om te blijven vernieuwen', aldus Paul Willcox. 

 

Een publicatie van Nissan