NIEUWE NISSAN X-TRAIL ONTHULD

 

     

    • Een van de twee ontwerpen voor een wereldwijde Crossover die vandaag worden aangekondigd, samen met de Nissan Rogue
    • Nieuwe X-TRAIL borduurt voort op Nissans 4x4-erfgoed...
    • ... en de leidende positie van het merk in de markt van Crossovers
    • Stijlvol, comfortabel en stil, maar ook ...
    • ... zeer capabel off-road
    • Mobiel online via het nieuwe NissanConnect-systeem met talloze applicaties
    • Nissan Safety Shield met een uitgebreide reeks veiligheidsvoorzieningen
    • Premium design en techniek:
      • panoramisch zonnedak over de volle lengte van het dak
      • maximaal zeven zitplaatsen en een flexibele bagageruimte
    • Uitvoeringen met twee- en vierwielaandrijving
    •  

    Gespierd, modern en boordevol nieuwe technologie - dat is de Nissan X-TRAIL, die zijn werelddebuut beleeft op de IAA van Frankfurt 2013. Een revelatie voor het SUV segment en een auto met het onverzettelijke karakter van zijn voorganger. Maar ook met het verfrissende en vernieuwende karakter dat de Crossover-modellen QASHQAI, JUKE EN MURANO kenmerkt. Een auto voor avontuur en gezin, geschikt voor diverse weers- en wegomstandigheden.

    De nieuwe X-TRAIL is even robuust en getalenteerd als de vorige generatie, maar dan met meer stijl, efficiency, frisser design, innovatieve techniek en buitengewoon veel comfort. De nieuwkomer heeft alles in huis om de maatstaf te zijn in de competitieve markt van SUV's.

    De versie voor de Amerikaanse markt heet Nissan Rogue. Die maakt vandaag zijn werelddebuut. Het volumemodel dat voor wereldwijde groei moet zorgen, is gebaseerd op het nieuwe, samen met Renault ontwikkelde Common Module Family-platform (CMP) en komt volgens de plannen in 190 landen over de gehele wereld op de markt.

    De X-TRAIL is een zeer belangrijk model voor Nissan. Hij wordt geproduceerd in vijf fabrieken over de gehele wereld. De introductie staat gepland voor het eerste kwartaal van 2014, waarna de wereldwijde verkoop start in juli. Het vorige model is een van de bestverkochte Nissans. De nieuwe versie moet flink bijdragen aan Nissan Power 88, het businessplan voor de periode 2011-2016.

    Nieuwe X-TRAIL in detail

    Design
    Het design is een mix van de vloeiende en stijlvolle lijnen van een moderne Crossover en het robuuste voorkomen van een typische SUV. In vergelijking met de hoekig en redelijk ruig ogende vorige versie heeft de nieuwe X-TRAIL een veel dynamischer en premium uitstraling.

    Gespierde contouren smelten samen met elegante vormen en zorgen voor een gedistingeerd silhouet. Verder vallen de grote wielkasten met 19-inchwielen op en de achterlichten in de kenmerkende ‘boomerang'-vorm. Ook de speciale koplampen met led-dagrijverlichting en de karakteristieke achterste dakstijlen dragen bij aan het fraaie uiterlijk. Led-verlichting is standaard voor dim- en grootlicht bij de topversies.

    Het interieur is stijlvol afgewerkt met verchroomde delen en met sierstroken die zijn voorzien van metallic of pianozwarte lak. Er is keuze uit fraaie stoffen bekleding of leder met contrasterend stiksel. Achterin zijn twee extra stoelen leverbaar, zodat het aantal zitplaatsen in totaal op zeven komt.

    Praktisch zijn de tot 80 graden openslaande achterportieren. Die openen dus veel verder dan gebruikelijk. Dat is een voordeel bij het instappen en voor het plaatsen van een kinderzitje. Dankzij de langere wielbasis is de afstand tussen voorstoelen en achterbank groter en de rugleuning van de voorstoelen biedt meer ondersteuning.

    De achterbank is verschuifbaar en neerklapbaar. De twee optionele stoelen achterin zijn in hun geheel neer te klappen.

    Tussen de voorstoelen is ruimte voor een forse consolebox, waarin zelfs een iPad past.

    Ook nieuw is de verstelbare vloer in de bagageruimte. In de hoogste positie kan de vloer maximaal 10 kg dragen en in de laagste positie maximaal 75 kg. Voor maximaal gemak is het ook mogelijk de achterklep elektrisch te openen.

    Technologie
    De nieuwe X-TRAIL is een van de meest geavanceerde auto's wanneer hij op de markt komt. Dat dankt hij aan het nieuwe NissanConnect-systeem voor navigatie, informatie en entertainment. Bovendien is er een zeer compleet pakket aan veiligheidsfuncties en -systemen onder de noemer Nissan Safety Shield.

    NissanConnect is een perfect voorbeeld van Nissans innovatieve kracht. De nieuwste versie is te koppelen aan een smartphone, waarna via het 7-inch aanraakscherm niet alleen is te bellen maar ook gebruik te maken van apps, social media en online entertainment. Het navigatieprogramma maakt gebruik van Google® zodat allerhande informatie beschikbaar is. Al rijdend is het weerbericht te raadplegen, of informatie te verkrijgen over tankstations, restaurants en hotels. Daarnaast heeft het systeem een functie waarmee het mogelijk is routes die thuis op de computer zijn gemaakt naar de auto te sturen. Ook is audiostreaming mogelijk via Bluetooth en het systeem heeft aux- en usb-poorten.

    Het instrumentarium omvat een kleurenscherm van 5-inch dat de bestuurder informeert over tal van aspecten van de rit, zoals de gemiddelde snelheid, het brandstofverbruik, navigatie-aanwijzingen, radiozenders, ecodrive, 4WD-krachtverdeling en verkeersbordherkenning.

    Onderstel
    De nieuwe Nissan X-TRAIL is net als zijn voorganger beschikbaar met de hoogwaardige elektronisch geregelde vierwielaandrijving ALL MODE 4x4i. De bediening ervan gaat via een draaiknop op de middenconsole. Er is keuze uit tweewielaandrijving, Auto, en de Lock-stand voor permanente vierwielaandrijving.

    In de standaard Auto-stand schakelt het systeem al naar gelang de omstandigheden automatisch vierwielaandrijving in om maximale grip en stabiliteit op gladde ondergrond te bieden. De stand Lock garandeert permanente tractie bij lage snelheid in lastige off-roadsituaties.

    De X-TRAIL is voorzien van nog vier elektronische systemen die de bestuurder ten dienste staan en voor meer gemak en comfort zorgen. Twee ervan zijn een wereldprimeur en de derde is onlangs geïntroduceerd in de Infiniti M.

    De wereldprimeurs zijn Active Ride Control en Active Engine Brake. Het eerste systeem is een elektronisch geregelde actieve schokdemping. Active Engine Brake werkt in samenwerking met de automatische Xtronic-transmissie en zorgt dat de auto ook op de motor afremt in bochten en tijdens vertragen tot stilstand. Daardoor is de controle beter en er is minder pedaalkracht nodig.

    Het derde systeem is Active Trace Control. Dat benut diverse sensoren om de snelheid, de stuurhoek, de stand van het gaspedaal en de remkracht te meten. Het kan de benodigde remkracht per wiel afzonderlijk bepalen en onderstuur in bochten helpen reduceren. De bestuurder ervaart speciaal op gladde en/of natte wegen een stabieler en koersvaster sturende auto en dus een grotere veiligheid.

    Verder is de nieuwe X-TRAIL nog voorzien van Uphill Start Support en Advance Hill Descent Control.

    Aandrijflijn
    Bij de ontwikkeling van de nieuwe X-TRAIL stonden factoren als gewichtsbesparing en efficiency voorop. Op deze punten moest hij tot de beste in zijn klasse behoren.

    Waar mogelijk is daarom het gewicht verlaagd. De achterklep is bijvoorbeeld grotendeels van kunststof vervaardigd, wat zeven kilogram gewicht scheelt. Ook is de luchtweerstand verminderd door zorgvuldig gevormde buitenspiegels en een spoiler die de uitlaatdemper en het achterpaneel onder de auto.

    Efficiency zit ook in de compactere motoren en in reductie van de wrijving in de aandrijflijn. Weliswaar met kleinere motoren, maar ook met hogere prestaties bij een zo laag mogelijk verbruik.

    Informatie over de motoren en de uitvoeringen van de nieuwe X-TRAIL volgt vlak voor de introductie volgend jaar op de Europese markt.

     

    Een publicatie van Nissan