Nissan bevestigt zijn koppositie in de markt van Crossovers

 

• Met drie modellen heeft Nissan het meest omvangrijke aanbod Crossovers
• Innovatieve Nissan-technologie verpakt in elk model
• Beproefd recept en vertaalslag van gebruikerswensen


Lissabon, Portugal (5 mei 2014) - Het scheppen van een nieuw, innovatief en succesvol marktsegment is een ongelooflijke prestatie. De manier waarop Nissan vasthoudt aan zijn visie en de ambitie om een complete range van prima verkopende modellen met hetzelfde DNA te ontwikkelen, is ongekend. De afgelopen zeven jaar was Nissan een van de koplopers in het Crossover-segment, door vanuit een unieke visie vernieuwende en opwindende modellen te ontwikkelen en op de markt te brengen.

De nieuwe X-TRAIL en de nieuwe JUKE illustreren opnieuw Nissans leidende positie in het Crossover-segment. Ook al is het aanbod in de afgelopen zeven jaar gegroeid, geen enkel ander merk biedt op dit moment zo'n compleet aanbod van Crossovers als Nissan.
De vraag naar de Crossovers van Nissan blijft wereldwijd ook onverminderd groot. De populariteit groeit nog dagelijks, met de QASHQAI als pionier in de leidende positie.


CROSSOVER-STIJL - HERDEFINIËREN VAN DESIGNREGELS

Sinds de introductie van de grensverleggende QASHQAI in 2007 is de kijk op het design van gezinsauto's veranderd. Met de combinatie van het stoere uiterlijk en de hoge zitpositie van een SUV met de souplesse, de gebruikskosten en het formaat van een hatchback bewijst de QASHQAI dat automobilisten het beste van twee werelden krijgen, dankzij Nissans innovatieve en duidelijke designvisie.

Nu, zeven jaar verder, is die visie van Nissan duidelijker dan ooit. De fabrikant heeft met succes de kenmerken van de perfecte Crossover gedefinieerd. Nissan heeft zijn marktleiderschap en kennis benut om een serie modellen te ontwikkelen die even opwindend als gebruiksvriendelijk zijn.
De sleutel tot het voortdurende succes is het unieke design-DNA van Nissan. Alledrie Crossover-modellen hebben vergelijkbare stylingelementen, waardoor ze direct herkenbaar zijn. Het kenmerkendste element is de krachtige V-vormige grille. De grote wielkasten scheppen een beeld van kracht en onverzettelijkheid, wat de bestuurder een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen geeft. De toelopende taillelijn en de vloeiende daklijn voegen daar elegantie en atletisch vermogen aan toe, wat de drie modellen aantrekkelijk maakt en waardoor ze zich onderscheiden in de markt.
Krachtige details die voor een premium look zorgen, vormen een ander essentieel element van Nissans Crossover-design. Van de absoluut originele koplampconfiguratie van de JUKE tot de boemerangvormige achterlichtunits van de QASHQAI en de X-TRAIL, Nissan verlegt steeds de grenzen van de designwetten.

De Crossovers van Nissan hebben ook nieuwe maatstaven gezet voor interieurdesign, technologie, uitrusting en lay-out. Van de eerste generatie QASHQAI tot aan de nieuwe X-TRAIL kenmerkt elke Crossover van Nissan zich door innovatieve voorzieningen die het leven aan boord leuker, veiliger en comfortabeler maken. Het zijn niet alleen zinvolle en praktische zaken, zoals de zogenoemde "theateropstelling" van de stoelen in de X-TRAIL, waardoor de Crossovers van Nissan zich onderscheiden. Het zit ook in treffende details als de in carrosseriekleur uitgevoerde middenconsole van de JUKE waardoor vorm en functie samenvallen.


CROSSOVER-TECHNOLOGIE - TOONAANGEVEND

Nissan heeft een rijke historie op het gebied van pionierende technologie in zijn auto's. Omdat Nissan vindt dat premium techniek voor iedereen bereikbaar moet zijn, heeft het herhaaldelijk als eerste in bepaalde marktsegmenten bepaalde voorzieningen geïntroduceerd.
Een duidelijk voorbeeld daarvan is het veelgeprezen NissanConnect-systeem. Het is beschikbaar in alle Crossover-modellen. Het biedt uitgebreide connectiviteit voor smartphones om waar dan ook online toegang te hebben tot een groot aantal apps voor muziek, sociale netwerken, entertainment en reisinformatie via een kleuren-touchscreen. Het nieuwe NissanConnect is eenvoudig en intuïtief te bedienen en biedt functies die doorgaans alleen in het luxe topsegment zijn te vinden.
Nieuw bij NissanConnect is een geavanceerd navigatiesysteem met een Google Send-to-Car-functie, waardoor de thuis met Google Maps geplande route naar de auto is te zenden. Het is ook mogelijk met de druk op een knop een lijst van tankstations en restaurants op te vragen of het weerbericht op te roepen.

Around View Monitor met Intelligent Park Assist
De Around View Monitior is zonder meer een van de meest bejubelde voorzieningen in de Crossovers van Nissan. Het is ontwikkeld om (in)parkeren te vergemakkelijken.
Het systeem maakt gebruik van kleine camera's en sensoren. Op het beeldscherm in de middenconsole ziet de bestuurder een "helicopterview" van de omgeving rond de auto.

Nissan Safety Shield
Het Nissan Safety Shield is een geavanceerd pakket veiligheidsvoorzieningen die bijdragen aan het voorkomen van aanrijdingen. Het pas in Nissans streven om ongelukken in de toekomst uit te bannen, onder meer door het ontwikkelen en in productie nemen van autonoom rijdende auto's per 2020.
Het Safety Shield maakt optimaal gebruik van het netwerk van camera's en sensoren van de Around View Monitor. Op basis hiervan heeft Nissan een van de meest geavanceerde en meest uitgebreide veiligheidssystemen in de autowereld ontwikkeld.

Het Nissan Safety Shield omvat:

Moving Object Detection
Moving Object Detection is leverbaar in de JUKE, de QASHQAI en de nieuwe X-TRAIL. Het assisteert bij het parkeren. Het systeem maakt gebruik van de parkeersensoren aan de voor- en achterzijde van de auto en van de informatie van de Around View Monitor. Het waarschuwt de bestuurder met een geluidssignaal voor een bewegend object en op het beeldscherm licht het gebied op waarin het object zich bevindt. De in de achterklep gemonteerde achteruitrijcamera biedt daarbij een meer dan 180 graden breed beeld van de omgeving achter de auto.

Lane Departure Warning
Dit systeem waarschuwt de bestuurder als de auto buiten de rijbaan dreigt te raken. Lane Departure Warning maakt gebruik van een geavanceerd computerprogramma om wegmarkeringen te detecteren. Zodra de auto een markering dreigt te overschrijden zonder dat de richtingaanwijzer is ingeschakeld, klinkt een waarschuwingssignaal. Lane Departure Warning is leverbaar in de nieuwe JUKE, de QASHQAI en de nieuwe X-TRAIL.

Blind Spot Warning
Het innovatieve Blind Spot Warning-systeem maakt gebruik van de Around View Monitor om voertuigen te signaleren die zich in de dode hoek bevinden. In de buitenspiegels wordt dat door een discreet oplichtend lampje aangegeven. Wisselt de bestuurder desondanks van rijstrook, dan gaat het lampje snel knipperen en klinkt een waarschuwingssignaal.

Forward Emergency Braking
Dit systeem is leverbaar in de QASHQAI en de nieuwe X-TRAIL. Forward Emergency Braking maakt gebruik van een geavanceerd systeem met radar en software om een kop-staartaanrijding te helpen voorkomen. Als de radar aan de voorzijde signaleert dat de afstand tot een voorligger snel vermindert en de bestuurder niet afremt, dan krijgt hij een waarschuwingssignaal te horen. Vervolgens worden de remmen alvast licht geactiveerd. Reageert de bestuurder dan nog niet, dan remt de auto krachtiger.

Driver Attention Alert
Omdat een op de vijf aanrijdingen het gevolg is van vermoeidheid, heeft Nissan het Driver Attention Alert-systeem ontwikkeld. Het is een belangrijke nieuwe toevoeging aan het Safety Shield. In de QASHAI en de nieuwe X-TRAIL monitort het systeem de stuurbewegingen. Worden die minder gecontroleerd, dan verschijnt in het dashboard een waarschuwing om aan te geven dat de bestuurder een pauze moet nemen.

Traffic Sign Recognition
Dit slimme systeem - leverbaar in de QASHQAI en de nieuwe X-TRAIL - fungeert als een extra paar ogen. Het kan borden met de maximumsnelheid ‘lezen' met behulp van de aan de voorzijde geplaatste camera. Op de display voor de bestuurder verschijnt het bord als een reminder. Het systeem is intensief getest in geheel Europa, zodat het verkeersborden in diverse landen herkent, ongeacht de typografie. Het herkent zelfs onderborden die vermelden dat de aangegeven maximumsnelheid alleen geldt bij regen. Ook die informatie wordt in de display weergegeven.

High Beam Assist
Dit systeem maakt gebruik van de hogeresolutiecamera aan de voorzijde en speciale software om grootlicht in te schakelen waar dat kan. Komt er een tegenligger aan, dan schakelt het systeem automatisch weer dimlicht in. High Beam Assist is leverbaar in de QASHQAI en de nieuwe X-TRAIL.

Park Assist
Achteruit inparkeren is voor menig bestuurder een grote uitdaging. Daarom levert Nissan voor alle drie Crossover-modellen Park Assist. Het meet automatisch of de auto past in de parkeerplek. Bij het inparkeren neemt het systeem de besturing over. De bestuurder hoeft alleen maar op commando gas te geven of te remmen.
Deze geavanceerde parkeerhulp kan inparkeren in een ruimte die slechts 80 centimeter groter is dan de lengte van de auto. Naadloos en soepel manoeuvreert Park Assist de auto op zijn plek zonder schade aan bumpers of wielen. Het systeem kan ook assisteren bij het voorwaarts of achterwaarts een parkeervak inrijden. Dan maakt het gebruik van de Around View Monitor om aan de hand van de belijning van het parkeervak de auto automatisch het parkeervak in te sturen.

AANDRIJFLIJNEN - MEER LEVEREN MET MINDER

Niet alleen de geavanceerde technologie maakt Nissans Crossovers bijzonder. Ook de motoren, de aandrijflijnen en de onderstellen zijn ontworpen voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik en maximale dynamiek om op dit vlak Crossovers van andere merken te evenaren of te overtreffen.

Met gebruikmaking van intelligente techniek en geavanceerd ontwikkelingstechnologie heeft Nissan de motoren voor zijn crossovers "gedownsized". Zonder in te boeten op het gebied van prestaties en souplesse is het gelukt de cilinderinhoud van zowel benzine- als dieselmotoren te verkleinen. Compacte krachtbronnen wegen minder en hebben minder wrijvingsverlies, waardoor ze efficiënter zijn en minder uitlaatgassen uitstoten. Dat resulteert in lagere kosten zonder verlies van prestaties.

Ook bij de transmissies wijst Nissan de weg. Alle drie Crossovers zijn leverbaar met het hoogst efficiënte ALL-MODE 4x4i vierwielaandrijfsysteem. Dat omvat ook aanvullende techniek om onder alle omstandigheden maximale grip en stabiliteit in bochten te bieden.

De nieuwe JUKE, de QASHQAI en de nieuwe X-TRAIL zijn ook leverbaar met Nissans geavanceerde automatische Xtronic-transmissie. Die is ontwikkeld voor een soepele aandrijving. Bij snel accelereren schakelt hij trapsgewijs op als een conventionele automaat. Bij gelijkmatiger optrekken acteert hij traploos als een continu variabele transmissie.

Een publicatie van Nissan