Teatro for Dayz: Mobiel online en belevenissen delen

Amsterdam, 13 oktober 2015 – Door wat voor auto zal de digitale generatie zich aangetrokken voelen? En hoe ontwerpt Nissan zo’n auto?

Stap 1: Stop met conventioneel denken over auto’s.
Stap 2: Begrijp dat wat de jeugd van tegenwoordig bezighoudt anders is dan wat hun ouders bezighield.
Stap 3: Sta open voor een nieuwe definitie van mobiliteit

De Teatro for Dayz biedt een combinatie van mobiele technologieën die nooit eerder in een auto geboden werd. Voorzien van Nissans EV-techniek staat deze auto voor een radicaal nieuwe manier van denken over hoe auto’s gebruikt kunnen worden.
Noem het een voertuig, of een hi-tech apparaat, of de lifestyleauto van de toekomst.

Autorijden = tijd waarin je geen contact hebt met je vrienden
Vroeger was het bezit van een auto de toekomstdroom van de jeugd. Het rijbewijs was het bewijs van je volwassenheid en een auto gaf je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilde en te doen wat je wilde.
Maar de generatie die opgroeide met internet en het steeds groeiende universum van mobiele apparaten hecht aan heel andere dingen. Hidemi Sasaki, Nissans Product Planning General Manager, vertelt: ‘De generatie die nu het rijbewijs haalt, is altijd online via hun digitale apparaten, e-mail, sociale media enzovoort. Deze ‘deelgeneratie’ legt haar belevenissen vast in foto’s en video’s, die ze delen op internet. Vrienden reageren met ‘likes’ en delen de belevenissen. Het gaat er minder om of ze iets persoonlijk beleven of slechts virtueel. Het gaat ze om het proces van delen.’
Sasaki noemt deze generatie ‘share natives’, ofwel deelgeneratie. Zij halen hun plezier niet uit het materiële bezit, maar van het verbinding maken met vrienden en hun plezier delen.’

Voor de deelgeneratie zijn auto’s geen onderdeel van hun leven online. Ze vinden autorijden vaak benauwend, omdat ze hun ervaring op dat moment alleen kunnen delen met de mensen in de auto. Sasaki: ‘Wat de deelgeneratie verwacht van een auto, is niet het rijplezier of hun eigen cocon in het verkeer, maar een betere manier om met vrienden online te zijn en ervaringen meteen te delen.’

De auto voor de deelgeneratie
Door de aankomende generatie klanten nauwkeurig te volgen, heeft Nissan een beeld van de deelgeneratie gevormd.

Vrienden die in feestelijke outfit samen gaan stappen ... Foto’s maken en delen ... Online gamen met talloze vrienden in een virtuele wereld, ongeacht waar je bent ... Spontaan je achtergrond op het scherm van je smartphone wijzigen ... Online feesten waar de gezichten van je social media-vrienden verschijnen.

Sasaki zegt dat de leden van de deelgeneratie een aantal gemeenschappelijke wensen hebben. ‘Ten eerste verwachten ze meer van een auto dan de functie van vervoermiddel. Ze willen een auto als een veelzijdig hulpmiddel voor creativiteit, zoals een smartphone. Dit is anders dan een auto aanpassen aan je persoonlijke smaak; het is meer de wens om een auto aan te passen aan je stemming op dat moment. De deelgeneratie wil auto’s gebruiken op manieren die we zelf nooit bedacht zouden hebben. Daarom hebben we vanuit dat perspectief een auto ontworpen als een blanco vel papier, waarop ze hun inspiratie kunnen uiten.’

Nissans onderzoek wees uit dat de voorkeur van de deelgeneratie uitgaat naar stadsauto’s.’ Behalve dat die compact zijn, staan stadsauto’s qua belevingssfeer het dichtst bij hun eigen handige mobiele apparaten’, aldus Sasaki. EV-techniek is ook een must voor deze generatie. ‘De deelgeneratie is al gewend om hun apparaten thuis op te laden, dus EVs passen veel beter bij hun levensstijl dan auto’s waarmee je regelmatig naar het tankstation moet.’ Met een actieradius die ruim voldoende is voor korte ritten kan de Teatro for Dayz dienen als een gigantische mobiele batterij, die overal kan worden gebruikt om mobiele apparaten op te laden.
Nissan projecteerde de wensen en levensstijl van de deelgeneratie op EV-techniek en de nieuwste ontwikkelingen in de autowereld. Het resultaat is de eerste auto voor de komende generatie automobilisten: Teatro for Dayz.

Teatro for Dayz – Inspiratie voor de deelgeneratie

Het concept van het interieur- en exterieurdesign van de Teatro voor Dayz is als een blanco vel papier. Bij het indrukken van de startschakelaar verschijnen meters, knoppen en kaarten op het zuiver witte instrumentenpaneel. Als de auto wordt geparkeerd, verandert het interieur van de Teatro for Dayz. Het instrumentenpaneel verandert in een scherm dat vertrouwd aandoet voor een generatie die altijd online is.

Teatro is afgeleid van het Italiaanse woord voor theater. De deelgeneratie kan de Teatro for Dayz bijvoorbeeld het middelpunt maken van een spontaan outdoor feest, of van een groots gamefestijn, compleet met geluid van topkwaliteit.

De leden van de deelgeneratie kunnen de looks van het interieur van de Teatro for Dayz veranderen, passend bij het seizoen, het weer of gewoon de sfeer van de dag. Sommigen zullen er een dromerig tafereel van maken en dat delen met vrienden ver weg. Anderen zullen het versieren voor een online feest en het delen met vrienden.

De carrosserie van de Teatro for Dayz kan ook dienen als een blanco vel tekenpapier voor nieuwe ideeën. De body is voorzien van led-schermen die nog meer expressie mogelijk maken. Alle gebeurtenissen in of bij de auto kunnen direct worden gedeeld via de ingebouwde camera. En ondertussen houdt de batterij van de auto smartphones en andere apparaten opgeladen.

Onbeperkte interface
De gebruikersinterface van de Teatro for Dayz is gebaseerd op vrijheid. Als de auto niet is ingeschakeld, zien de inzittenden alleen het stuurwiel en de pedalen. Wanneer informatie oplicht in het witte instrumentenpaneel, dan kan de bestuurder de grootte en de positie van de meters en het navigatiesysteem naar wens aanpassen. Overbodige informatie kan worden verborgen.

Het witte interieur suggereert oneindige mogelijkheden voor weergave. Naarmate de technologie evolueert en de deelgeneratie ideeën aandraagt, kan de hoeveelheid manieren waarop het interieur als digitaal theater kan worden gebruikt, alleen maar groter worden.

Teatro for Dayz zal een discussie over de functies van auto’s op gang brengen. U bent uitgenodigd om daarbij te zijn op de Tokyo Motor Show 2015.

Een publicatie van Nissan