Ontwerp van de Teatro for Dayz: Als een blanco vel papier voor digitale informatie-uitwisseling

Amsterdam, 13 oktober 2015 – Nissan toont op de Tokyo Motor Show 2015 een verrassend concept: de Teatro for Dayz – de eerste auto die specifiek is ontworpen voor de zogenoemde deelgeneratie. De Teatro for Dayz is gericht op consumenten die méér verwachten van een auto en die gewend zijn met digitale apparaten hun ervaringen te delen. De Nissan Teatro for Dayz is een concept dat buiten de geijkte kaders treedt en breekt met gewoonten en beperkingen.

‘Om een auto te ontwerpen die de deelgeneratie aanspreekt, konden we niet leunen op de kennis die we door de jaren heen hebben vergaard, noch op onze beproefde benadering en werkwijze’, zegt Satoshi Tai, Nissans Executive Design Director. ‘Met de vormgeving proberen we gewoonlijk bijvoorbeeld snelheid, kracht of de hoogste kwaliteit uit te stralen. Maar deze aspecten spreken de leden van de deelgeneratie helemaal niet aan. Als ze al associaties met auto’s oproepen, dan is het met ouderwetse techniek die weinig raakvlakken heeft met hun eigen leven.’

Nissan heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar deze generatie. Hidemi Sasaki, Nissans Product Planning General Manager, zegt: ‘De deelgeneratie wil de tijd in de auto gebruiken om online in contact te zijn met vrienden en ervaringen te delen. We kunnen hun belangstelling niet meer wekken met oude waarden als snelheid, vermogen en kwaliteit.’

Ontwerp dat delen van ervaringen en ideeën mogelijk maakt
Het idee achter de Teatro for Dayz is ‘een blanco vel papier’. Het gaat om de mogelijkheid dingen te beleven en ervaringen te delen. Deze auto is een platform voor inspiratie, waar gebruikers onbeperkt belevenissen laten zien en alle ervaringen online kunnen delen.

Het interieur van morgen is als een blanco vel papier
Hou je van autorijden? Dan is het je vergeven als je je in eerste instantie afvraagt of de Teatro for Dayz wel echt een serieuze auto is. Immers, alles wat je in het interieur ziet, zijn effen witte stoelen, een stuur en twee pedalen.

Maar dit is het interieurconcept van de toekomst. Het uiterlijk kan veranderen met je gemoedstoestand of de sfeer. De techniek voor beeldweergave maakt dit concept mogelijk: de stoelen, hoofdsteunen, portierbekleding en het dashboard kunnen veranderen in bewegende beeldschermen.

Satoshi Tai vertelt: ‘Het interieur kan optisch worden aangepast aan je stemming, of voor het spelen van games. In een oogwenk kun je het veranderen om je vrienden te verrassen. Wat Teatro for Dayz is, hoe die wordt gebruikt en hoe die er uitziet, hangt helemaal af van de verbeelding van de gebruikers – de leden van de deelgeneratie.’

In eerste instantie is het nogal verrassend om alleen een stuur en een vlak dashboard te zien. Maar conventionele knoppen en schakelaars zouden de mogelijkheden beperken om beelden te tonen en zouden de gebruiker beperken om zich creatief te uiten. Daarom past Nissan stembediening en bewegingssensors toe voor de airco en audio. In de rijmodus zijn de instrumenten en de navigatieaanwijzingen weergegeven op het dashboard. Als de auto geparkeerd staat en wordt uitgeschakeld, dan verdwijnt alles. De onderkant van de stoelen lijken op evenwichtsballen en zitten radicaal anders dan de gebruikelijke autostoel, die de inzittende stevig vasthoudt. Ook dat is een signaal dat deze auto verre van conventioneel is.

Een body dat lijkt op dat van een digitaal apparaat
Nissan gaf het concept nóg een onverwachte wending met het ‘anorganische’, maar wel aangename design van het exterieur. ‘We hebben wel Nissans kenmerkende V-grille en koplampen gebruikt,’ zegt Tai, ‘maar lieten componenten achterwege die agressiviteit uitstralen, of snelheid, elegantie en dat soort aspecten die je verwacht in een auto-ontwerp. De identiteit van deze auto’s behoort aan de eigenaar. Designelementen die wij toevoegen, beperken zijn creativiteit. Dit kun je ook beschouwen als een indicatie van wat men van een EV van de toekomst verwacht.’

Met een kleurenschema van een satijn wit-zilverkleurige rand over de hoogglanzend witte body, heeft de auto het uiterlijk van trendy smartphones. De eenvoudige, vierkante vormgeving van de Nissan Teatro for Dayz maximaliseert de mogelijkheden om te communiceren en ervaringen te delen, zowel in als buiten de auto. Het brede, open interieur is de perfecte ruimte voor vrienden om samen te komen, terwijl de eenvoudige carrosserie met led-schermen verdere zelfexpressie mogelijk maakt. Het carrosserieontwerp straat eenvoud uit, met een afgerond dak en dito bumpers, en wielen die op de uiterste hoeken van de carrosserie staan.

De Nissan Teatro voor Dayz is – zowel vanbinnen als vanbuiten – als een ‘blanco vel papier’ voor individuele expressie. ‘Hoe zal de deelgeneratie zich uiten met deze auto? Dat moeten we afwachten. Ze zullen hun eerste ervaringen delen op de social media’, zegt Tai.

Dit unieke concept – dat voortkomt uit het hart en het brein van de bestuurders van morgen – maakt het mogelijk om op ongekend andere manieren te genieten van auto’s, zoals dat nog nooit eerder mogelijk was.

Een publicatie van Nissan