Amsterdam, 18 februari,  2021 – De volledig nieuwe Qashqai is voorzien van een geavanceerd infotainmentsysteem met een breed aanbod verbonden diensten, waaronder moeiteloze integratie van smartphones, in-car WiFi voor zeven apparaten en NissanConnect Services, een speciale app om op afstand voertuigfuncties te bedienen en de status van de auto te controleren.

Het grotere 9-inch NissanConnect-beeldscherm met hoge-resolutie biedt toegang tot navigatie, entertainment en voertuiginstellingen. Het systeem is geschikt voor zowel Android Auto® als Apple CarPlay®. Er kan draadloos met Apple CarPlay® verbonden worden. Met meerdere gebruikersprofielen voor geheugeninstellingen zijn persoonlijke instellingen voor navigatie-, muziek- en systeemvoorkeuren mogelijk voor meerdere gebruikersprofielen.

 

Het Bose® Premium-audiosysteem biedt een uitzonderlijke geluidskwaliteit voor zowel DAB-radio als gestreamd vanaf de smartphone. Het systeem omvat tien speakers en een Bose Acousticmass®-subwoofer in de bagageruimte. Dit zorgt voor een kraakhelder en krachtig geluid. Iedere inzittende geniet van optimale akoestiek, ook achter in de auto.

 

Een nieuw, high-definition 12,3-inch TFT digitaal instrumentenpaneel biedt keuze uit diverse weergaven voor navigatie, entertainment en verkeers- en voertuiginformatie. Dit alles wordt bediend via een draaischakelaar op het stuurwiel. De digitale achtergrond van het TFT-scherm heeft een traditionele Kiriko-textuur van geslepen glas – een verwijzing naar het Japanse DNA van Nissan. Een innovatieve 10,8-inch Head-Up Display biedt het grootste beeld in dit segment. Belangrijke navigatie-, bestuurdersassistentie- en verkeersinformatie wordt weergegeven in het directe blikveld van de bestuurder. Zo kan die zijn aandacht volledig op de weg houden, voor meer comfort en zekerheid achter het stuur.

 

De Home-to-Car-functies zijn compatibel met Google Assistant- en Amazon Alexa-apparaten. Het systeem ondersteunt veel commando’s, zoals het doorgeven van navigatiebestemmingen aan de auto door tegen het smart home-apparaat te praten. Zo is er nog minder tijd nodig voor het invoeren van de bestemming.

 

Via de NissanConnect Services-smartphone-app zijn voertuigfuncties zoals de claxon en de verlichting te bedienen, evenals de vergrendeling van de portieren. Ook kunnen slimme meldingen worden ingesteld voor een maximaal te rijden snelheid, bepaalde tijdstippen en bepaalde gebieden.

 

De nieuwe Qashqai voorziet zijn bestuurder ook van Vehicle Health-rapporten. Deze zijn in te zien via dezelfde app, zodat de klant op de hoogte is als zijn auto belangrijk onderhoud nodig heeft. De voertuigstatus is in real-time bij te houden en bij storingen krijgt de klant een melding. Daarnaast zijn de rijhistorie en de analyse daarvan via de app beschikbaar. Eerdere ritten zijn terug te kijken, samengevat in gereden afstand en tijdsduur.

 

Behalve navigatie van de smartphone is er ook 3D Maps & Live Traffic met geavanceerde navigatiefuncties zoals over-the-air kaartupdates, realtime verkeersinformatie, Google Street View en brandstofprijzen. Ook navigatie van deur tot deur is beschikbaar, via de app die ook is voorzien van een My Car Finder-functie.

 

Een knop in de auto, toegankelijk via het NissanConnect-beeldscherm, maakt het op ieder moment mogelijk om contact op te nemen met een pechhulp- of sleepdienst. In tegenstelling tot eCall wordt dit systeem niet automatisch geactiveerd bij een ongeval.

 

Als primeur voor de Qashqai biedt een bergruimte voorin een gemakkelijke draadloze oplaadmogelijkheid voor smartphones. Dat is met 15 watt een van de krachtigste in het segment. Er is connectiviteit voor alle inzittenden dankzij de console box. Zowel voor- als achterin zijn USB-aansluitingen te vinden met zowel USB-A- als USB-C-poorten voor het opladen van smartphones.

 

Het Japanse DNA komt ook terug in de informatiegeluiden van de nieuwe Qashqai, zoals de gordelverklikker en richtingaanwijzers. Deze geluiden werden ontwikkeld in samenwerking met de Japanse videogameontwikkelaar en -uitgever Bandai Namco. De geluiden zijn harmonieuzer dan voorheen, met een melodieuze tweetonige signatuur.

 

Verbeterde ProPILOT bestuurdersassistentie

De nieuwe Qashqai is uitgerust met de nieuwe generatie van het ProPILOT-bestuurdersassistentiesysteem, dat de bestuurder onder nog uiteenlopender omstandigheden ondersteuning biedt. Het systeem heet nu ProPILOT met Navi-link en voorkomt vermoeidheid en stress tijdens het rijden en is intuïtief in gebruik (alleen leverbaar met Xtronic-transmissie).

 

ProPILOT met Navi-link kan de auto versnellen en afremmen binnen dezelfde rijstrook op de snelweg. Het systeem versnelt tot een vooraf ingestelde snelheid en kan de auto tot stilstand afremmen in fileverkeer. Als de voorligger weer optrekt en de QASHQAI heeft minder dan drie seconden stilgestaan, dan brengt het systeem de auto automatisch weer op gang.

 

De besturing en de camera houden de positie van de auto continu in de gaten. Zo blijft de auto in het midden van de rijstrook, houdt hij de vooraf ingestelde snelheid aan en kan hij automatisch voldoende afstand houden tot de voorligger.

 

In de nieuwe Nissan Qashqai kan het vernieuwde systeem nu ook de snelheid van de auto aanpassen op meer externe omstandigheden. Zodra op de snelweg een lagere maximumsnelheid geldt, gebruikt het systeem de verkeersborden en navigatie-informatie om de Qashqai op basis daarvan af te remmen tot de juiste snelheid. Zo hoeft de bestuurder de ingestelde snelheid van de cruisecontrol niet handmatig aan te passen. Het systeem kan daarnaast gegevens van het navigatiesysteem gebruiken om de snelheid aan te passen voor naderende bochten en afritten.

 

Bovendien kan ProPILOT met Navi-link nu communiceren met de dodehoeksensoren van de Qashqai. Zo kan het systeem met een stuurcorrectie voorkomen dat de auto van rijstrook wisselt terwijl er een voertuig in de dode hoek rijdt.

 

De nieuwe Qashqai kan ook ingrijpen om een aanrijding te voorkomen bij achteruitrijden, dankzij het verbeterde Moving Object Detection. Dit activeert de remmen om de auto te stoppen als er een bewegend obstakel in de buurt wordt gesignaleerd.

 

ProPILOT met Navi-link is leverbaar vanaf het uitrustingsniveau N-Connecta, zodat het merendeel van de Qashqai-bestuurders kan profiteren van deze unieke, geavanceerde technologie. Daarmee is de Qashqai de belichaming van Nissans merk-DNA ‘innovatie voor iedereen’.

 

‘ProPILOT is een van onze meest gewaardeerde innovaties van de huidige Qashqai. Klanten waarderen in het bijzonder de naadloze ondersteuning van de bestuurder voor een soepele, precieze en veilige rit. Zeker in druk verkeer, ’s nachts en bij slecht weer. We zijn blij dit gevoel van gemak en zekerheid voort te kunnen zetten in de nieuwe Qashqai, aangevuld met de geweldige nieuwe functies van ProPILOT met Navi-link’, zegt Marco Fioravanti, Vice President, Product Planning, Nissan Europe.

 

Het Nissan Intelligent Forward Emergency Braking met voorspellende functie zorgt voor nog meer veiligheid. Dankzij geavanceerde radartechnologie kunnen de sensoren de weg vóór het voorrijdende voertuig ‘lezen’. Zo weet het systeem of verderop een auto plotseling remt. Indien nodig activeert het systeem de remmen om een aanrijding te helpen voorkomen.

 

Een andere veiligheidsvoorziening in de volledig nieuwe Qashqai is de nieuwe centrale airbag. Die ontvouwt zich tussen de twee voorstoelen en voorkomt dat de inzittenden voorin elkaar raken bij een aanrijding van opzij. De centrale airbag is een aanvulling op de airbag voor de bestuurder en voorpassagier en de zij- en gordijnairbags die standaard in de nieuwe Qashqai aanwezig zijn.

 

Intelligente LED-koplampen

De luxere uitvoeringen van de huidige Qashqai zijn sinds de introductie in 2014 uitgerust met LED-verlichting. Vanaf de versie Tekna draaien die mee met stuurbewegingen om zo bochten te verlichten. De weg wordt uitzonderlijk goed verlicht dankzij de krachtige projectoren met een sterke, gelijkmatige lichtstraal.

 

Voor de nieuwe Qashqai hebben Nissans ingenieurs een geavanceerd koplampsysteem ontwikkeld dat de vorm van de lichtstraal aanpast aan de omstandigheden en andere weggebruikers. De lichtstraal is verdeeld in twaalf segmenten, die individueel deactiveren wanneer bijvoorbeeld een andere auto wordt gesignaleerd. Dankzij deze innovatie kunnen de koplampen feller, verder en breder schijnen, zonder daarbij andere weggebruikers te verblinden.

 

‘Voor de nieuwe Qashqai introduceren we een hoge mate van connectiviteit. Hiermee kunnen onze klanten via hun smart home-apparaten en hun smartphone hun auto in de gaten houden, met de auto communiceren en zichzelf geruststellen. Aanvullend is de intuïtieve technologie van de Qashqai verbeterd en omvat die nu ook functies die normaliter alleen in premium segmenten zijn te vinden. De kern van al deze nieuwe functies is comfort en gebruiksgemak voor onze klanten’, zegt Nicolas Tschann, General Manager, Product Marketing, Nissan Automotive Europe.

Een publicatie van Nissan