Nissan LEAF rijdt achteruit de toekomst in 

Nissan vestigt op Goodwood Festival of Speed snelheidsrecord met LEAF

                     

- Nissan LEAF de snelste achteruitrijdende auto over een mijl

- Record gevestigd tijdens Goodwood Festival of Speed - en vervolgens vijf keer verbeterd

- Record onderstreept de eenvoud en degelijkheid van de techniek van de Nissan LEAF

- Andere opwindende innovaties van Nissan tijdens het Festival of Speed: JUKE GT-R, GT-R Track Pack, LEAF NISMO RC, GT-R GT1 en de nieuwe JUKE Nismo

 

Amsterdam, 3 juli 2012 - De Nissan LEAF - die al diverse onderscheidingen in de wacht heeft gesleept - heeft afgelopen weekend de recordboeken herschreven. De volledig elektrisch aangedreven auto legde als de snelste achteruitrijdende auto een afstand van een mijl (1,6 km) af.

 

Professioneel stuntrijder Terry Grant ‘deed' de fameuze heuvelklim van Goodwood tijdens het Festival of Speed, achteruitrijdend met de Nissan LEAF. Hij legde de afstand uiteindelijk af in 1minuut en 37,02 seconden, met een gemiddelde snelheid van 88,5 km/uur.

 

Terry vestigde op vrijdag, de openingsdag van het festival, voor het eerst het record en verbeterde het vervolgens op zaterdag en zondag, waarbij hij maar liefst 26 seconden van de tijd van vrijdag afsnoepte.  

 

Directe aandrijving

Terry, die vorig jaar een ander record vestigde door de heuvelklim met een Nissan JUKE op twee wielen te rijden, zei na afloop over zijn prestatie: "Ik had een fantastische auto tot mijn beschikking, met directe aandrijving van de elektromotor naar de wielen. In theorie rijdt de Nissan LEAF daardoor achteruit net zo snel als vooruit. Bovendien ligt de LEAF door zijn lage zwaartepunt - dankzij de laag geplaatste accu's die een integraal onderdeel van de vloer vormen - enorm stabiel op de weg, ongeacht de richting waarin je rijdt. De enige klacht die ik heb, is een beetje nekpijn door het voortdurend achterom kijken."

 

The Big Turn On

Het achteruitrijrecord van de LEAF is onderdeel van Nissans ambitieuze social media-campagne, 'The Big Turn On'. Hiermee verspreidt de fabrikant de boodschap van het elektrische rijden over heel Europa via de social media. Daarmee wil Nissan in slechts honderd dagen een miljoen automobilisten interesseren voor elektrisch autorijden. Het doel van een miljoen 'Turn Ons' werd op 15 juni bereikt, vijftien dagen voor de oorspronkelijk geplande datum.

 

Andere Nissan-hoogtepunten

Het achteruitrijrecord van de Nissan LEAF was slechts één van een groot aantal Nissan-hoogtepunten tijdens het Festival of Speed. De spectaculaire, raceklaar gemaakte Nissan LEAF NISMO RC racete bijvoorbeeld tegen de klok (maar in de juiste rijrichting op de heuvelklim) om een record te vestigen voor elektrische voertuigen. Michael Krumm, de huidige FIA GT1-wereldkampioen, bestuurde de auto. Hij reed ook zijn 397 kW (540 pk) sterke raceauto, de Nissan GT-R GT1, de heuvel op. Het nieuwste productiemodel, de GT-R Track Pack, trad op in de Supercar Run en de adembenemende JUKE-R, een GT-R in JUKE-vermomming, kreeg eveneens een staande ovatie van het publiek.

 

Behalve al deze actie wachtte het festivalpubliek ook een sneak preview van de JUKE Nismo. Deze hete crossover is onder handen genomen door de sportieve tak van de Japanse autofabrikant. De JUKE Nismo staat vanaf begin 2013 bij de Nissan-dealers.  

 

Voor meer informatie:

http://www.the-big-turn-on.com/

 

 

 

Noot voor redactie

NISSAN NEDERLAND, Bart van Thienen

Postbus 56823, 1040 AV Amsterdam, telefoon: (020) 516 32 02

Dit persbericht is eveneens gepubliceerd op www.newsroom.nissan-europe.com/nl.

 

Nissan in Europa

Meer dan 14.500 mensen werken in Europa bij Nissan op het gebied van design, research & development, productie, logistiek, verkoop en marketing. Vorig jaar produceerden fabrieken in Groot-Brittannië, Spanje en Rusland 677.000 auto's - onder meer mini-MPV's, prijswinnende Crossovers, SUV's en bedrijfsauto's. Nissan levert in Europa 24 onderscheidende en innovatieve producten en staat op het punt de grootste Aziatische fabrikant in Europa te worden.

 

Over Nissan

Nissan Motor Co., Ltd. - de op een na grootste autofabrikant van Japan en onderdeel van de Alliantie Renault-Nissan - is gevestigd in Yokohama (Japan). Met meer dan 248.000 werknemers wereldwijd, verkocht Nissan in 2010 ongeveer 4,1 miljoen auto's, goed voor een omzet van 77,95 miljard euro. Nissan ontwikkelt dynamische en innovatieve producten voor iedereen en biedt een breed gamma van 64 modellen van de merken Nissan en Infiniti.

Als pionier op het gebied van emissievrije mobiliteit schrijft Nissan geschiedenis met de LEAF, de eerste betaalbare, massageproduceerde, volledig elektrisch aangedreven auto. De Nissan LEAF won al diverse internationale titels, zoals Car of the Year Japan, RJC Car of the Year, European Car of the Year en World Car of the Year.

Meer informatie over onze producten, diensten en onze toewijding aan duurzame mobiliteit vindt u op http://www.newsroom.nissan-europe.com/.

 

Over de Nissan LEAF

De Nissan LEAF is de eerste in een grote serie produceerde elektrische auto. De trendsetter won in 2011 zowel de titel Europese Auto van het Jaar als Wereldauto van het Jaar en Japanse Auto van het Jaar. Wereldwijd zijn sinds zijn introductie in december 2010 al meer dan 32.000 exemplaren verkocht. Hiermee is de Nissan LEAF 's werelds bestverkochte elektrisch aangedreven voertuig. De elektromotor levert 80 kW vermogen en 280 Nm trekkracht, genoeg voor een maximumsnelheid van 145 km/uur. De elektromotor wordt gevoed door een in eigen huis ontwikkelde, gelamineerde lithium-ion-accu met een vermogen van meer dan 90 kW. Opladen van 0 naar 100 procent duurt met een normale lader acht uur, maar met een snellader zit de accu onder optimale omstandigheden in slechts 30 minuten al voor 80 procent vol. In de strenge Euro NCAP-botsproeven behaalde de Nissan LEAF de maximumscore van vijf sterren, waarmee het een van de veiligste auto's is. De Nissan LEAF is voorzien van een rijke standaarduitrusting, met onder meer airconditioning, satellietnavigatie en een achteruitrijcamera. De Europese productie van de Nissan LEAF start begin 2013 in de fabriek in Sunderland, Engeland.

 

Over The Big Turn On:

The Big Turn On is een honderddaagse campagne om de voordelen van elektrische auto's te demonstreren. Daarbij worden de mythen rondom elektrisch rijden doorbroken door online trendsetters, eigenaren en beroemdheden. De trendsetters strijden om wie in hun stad de meeste mensen voor elektrisch rijden kan interesseren. De best presterende trendsetter van ieder land kan een Nissan LEAF winnen. Bovendien krijgt de stad met de meeste geïnteresseerden dertig door Nissan ontworpen snelladers, waarmee de accu's van een LEAF in slechts 30 minuten tot wel 80 procent zijn op te laden. De campagne vindt online plaats via YouTube, Facebook en de website http://www.the-big-turn-on.com/

Een publicatie van Nissan