Nissan TeRRA: geen uitstoot, geen grenzen

- Door Nissan ontwikkelde brandstofcelauto effent het pad voor een toekomstige, elektrisch aangedreven SUV met vierwielaandrijving
- Compacte SUV met atletisch uiterlijk en milieuvriendelijke uitstraling voelt zich thuis in stad en in het terrein
- Unieke indeling en bijzondere materialen zetten een nieuwe maatstaf voor SUV's
- Draagbaar instrumentenpaneel creëert onbegrensde digitale communicatie en informatie

Amsterdam, 27 september - Nissan onthult op de autosalon van Parijs de Nissan TeRRA SUV concept car. Met het nieuwe model combineert de fabrikant twee segmenten waarin het een toonaangevende rol speelt - SUV's en EV's - in één innovatieve, elektrisch aangedreven 4x4 met brandstofcel. De TeRRA ziet er atletisch uit en heeft een handzaam formaat. Met de TeRRA verkent Nissan nieuwe gebieden voor duurzaam autorijden.

Nissan ziet de TeRRA als de enige echte Zero Emissions SUV. De fabrikant bouwt met dit studiemodel verder op het succes dat het met SUV's en crossovers als de Murano en QASHQAI heeft behaald. Nissans expertise op het gebied van Zero Emissions reikt helemaal tot aan de brandstofceltechnologie.

"We wilden Nissans toonaangevende positie op het gebied van SUV's en crossovers combineren met Zero Emissions-auto's. Brandstofcellen hebben de grenzen op dit gebied verlegd", zegt Francois Bancon, Nissans General manager voor Strategy en Planning. "We wilden de SUV geschikt maken voor een stedelijke omgeving. De unieke diagonale stoelopstelling creëert voor iedereen een uitstekend zicht rondom en geeft de bestuurder zelfvertrouwen bij het besturen van de auto."  

Ruig van buiten, comfortabel van binnen
"We hebben ons laten inspireren door jonge, Noord-Europese automobilisten", aldus Shiro Nakamura, Senior Vice-President en Chief Executive Officer bij Nissan. "Zij willen een duurzaam vervoermiddel dat hen overal brengt. Wij hebben ons door deze wensen laten inspireren tot een nieuwe interieurindeling. Daarnaast hebben we de kracht van een SUV op een nieuwe, atletische manier vertaald in een nieuw concept dat onze visie op duurzame mobiliteit in de toekomst laat zien."

"De TeRRA heeft de grote wielen, een hoge heuplijn, dikke stijlen en smalle zijramen zoals je bij veel SUV's ook ziet", gaat Nakamura verder. "Tegelijkertijd heeft de TeRRA  een slanke lijn tussen de geprononceerde wielkasten en een gedetailleerd vormgegeven motorkap. Hij heeft een gespierde vormgeving. De scherpe hoeken, de korte overhang voor en achter en de moderne koplampen dragen allemaal bij aan het stoere uiterlijk. De aerodynamische bodemplaat, uitgevoerd in een contrasterende kleur, beschermt de hele onderkant en straalt wat wij noemen 'Modern Toughness' uit."

Van binnen heeft de TeRRA juist een verrassend warm en uitnodigend interieur. De deurpanelen zijn een spannende mix van licht hout en gekleurde kunststof, gelaagd in een intrigerend patroon. De passagiersruimte is op schouderhoogte voorzien van een metalen frame dat de inzittenden een gevoel van veiligheid geeft. Het hout/metaal-contrast zet zich in het dashboard voort. Aan de bestuurderszijde vormt de console zich om de bestuurder heen zonder de mooie lijn van het dashboard te onderbreken.

Naadloze digitale ruimte
De bestuurder heeft een uniek instrumentenpaneel voor zich. Het is een tabletcomputer die tegelijkertijd dient als intelligente sleutel. Bij het instappen klikt de bestuurder de tablet in het docking station waarna de tablet de snelheid en andere belangrijke informatie weergeeft. Hij kan er echter ook gemakkelijk communiceren en navigeren. Buiten de auto heeft de tablet alle functies die gebruikers verwachten, maar daarnaast staat hij ook nog eens in permanente verbinding met de auto. Het idee hierachter is onbegrensde informatie en communicatie in de auto en erbuiten.

Een nieuw perspectief op de weg
De bestuurder zit bijna centraal voorin als onderdeel van een unieke diagonale stoelopstelling. De passagiers zitten schuin achter elkaar kijken daardoor niet tegen de rug van degene die voor ze zit. "Door deze bijna centrale zitpositie heeft de bestuurder een fris perspectief met een uitstekend zicht rondom", zegt Nakamura. "En de inzittenden kunnen optimaal meegenieten van het ‘beeld' dat de bestuurder heeft."

De stoelen staan hexagonaal opgesteld, een vorm die op meerdere plekken in het ontwerp van de TeRRA terugkomt. Ideaal is dat het neerklappen van de drie passagiersstoelen een volledig vlakke laadvloer oplevert. Hierdoor kunnen gemakkelijk allerlei voorwerpen vervoerd worden, zoals fietsen, kano's of zelfbouwmeubels. De vlakke laadvloer is het resultaat van de zeer compacte aandrijflijn.

Kracht en vierwielaandrijving, nul uitstoot
Nissan presenteert de TeRRA als studiemodel presenteert en niet als een louter technisch hoogstandje. De vierwielaandrijving in combinatie met  brandstofceltechniek is dan ook meer dan verre toekomstmuziek.

De elektrische aandrijflijn afkomstig van de Nissan LEAF drijft de voorwielen van de TeRRA aan. In ieder achterwiel zit een elektrische motor - naar het voorbeeld van de werkende prototypes in de drie PIVO-studiemodellen - waardoor vierwielaandrijving mogelijk is als de situatie daarom vraagt. Omdat er geen aandrijfas nodig is om de achterwielen aan te drijven, ontbreekt de daarbij horende transmissietunnel in de lengte van de passagiersruimte. Hierdoor zijn een vlakke laadvloer en de beschermende bodemplaat mogelijk.

Onder de motorkap is genoeg ruimte voor Nissans gepatenteerde brandstofcel: een platte, compacte eenheid die een toonaangevend vermogen van 2,5 kW/l ontwikkelt. Het is de nieuwste van een serie brandstofcellen die Nissan sinds 1996 heeft laten zien. Dit exemplaar kost echter slechts een zesde van zijn voorganger uit 2005 doordat de behoefte aan kostbare, zeldzame metalen met een kwart is gedaald vergeleken met het vorige exemplaar.

De TeRRA is een studiemodel, maar hij bewijst dat Nissan klaar is brandstofcellen in massa te produceren zodra waterstof breed beschikbaar komt. 

Een publicatie van Nissan