Franse gamer heeft zicht op droomcarrière als NISMO-coureur
Romain Sarazin Europees kampioen NISMO PlayStation® GT Academy

Amsterdam, 14 oktober 2015 – De Europese NISMO PlayStation® GT Academy 2015 kende een zinderend slot. Na de winst in de finalerace van het Race Camp op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi kon een trotse Franse Gran Turismo®-gamer het hoogste schavot beklimmen. Romain Sarazin is Europees kampioen van de GT Academy en krijgt de kans op een opleiding tot en een carrière als coureur bij Nissan.

Romain Sarazin is een 22-jarige student economie en management uit Meyzieu, nabij Lyon. Hij maakte deel uit van een gezelschap van 56 gamers uit elf landen, die afgelopen week in het GT Academy Race Camp in Abu Dhabi de strijd op het circuit met elkaar aangingen. Sarazin was uitverkoren door zijn Franse mentor en NISMO LMP1-rijder Olivier Pla om achter het stuur te kruipen van een Nissan 370Z raceauto voor de beslissende finalerace over zes ronden. Hij maakt geen enkele fout op het circuit en pakte dan ook de overwinning en de titel van Europees kampioen GT Academy 2015.

‘Ik ben nog helemaal verbijsterd’, reageerde Sarazin. ‘Ik wist dat ik een goede start moest maken, omdat inhalen hier moeilijk is. Nadat ik Ben in de eerste bocht passeerde, moest ik het hoofd koel houden en een gaatje zien te slaan. Ik zag de anderen achter mij met elkaar knokken en dat maakte het voor mij makkelijker om uit te lopen. Dit is een geweldig resultaat en dit zal mijn leven compleet veranderen. Gelukkig kan ik nu mijn droom verwezenlijken. Ik kan niet wachten om te beginnen!’

Gedurende dit jaar van de GT Academy stuurden Nissan en PlayStation de boodschap de wereld in: ‘#RacingDriverWanted’. Na Race Camp in Abu Dhabi luidde die: ‘racing driver found’! Sarazin begint nu aan het Driver Development Programme van de GT Academy – een opleiding tot coureur – en daarna maakt hij deel uit van het team van NISMO-rijders die overal ter wereld in tal van internationale raceklassen deelnemen aan races.

‘De finalerace maakte indruk op mij, te meer omdat die jongens niet eerder hadden geracet’, aldus Adrian Newey, Red Bulls Racing Chief Technical Officer. ‘Nergens raakten ze elkaar, terwijl ze toch heel close raceten. Romain sloeg snel een gat terwijl de coureurs achter hem in een stevige strijd met elkaar verwikkeld waren en daardoor snelheid verloren. Hij hield de controle en daarvan heb ik genoten. Fascinerend om de GT Academy-kandidaten in actie te zien. Het is zeker een steeds belangrijkere route voor jonge mensen naar een carrière als coureur, zeker nu de kosten voor het karten en Formule-racen omhoog schieten. Het is eigenlijk jammer dat er maar één winnaar kan zijn.’

Het Race Camp in Abu Dhabi was zonder meer een ongelooflijke ervaring voor de gamers. Een stevige uitdaging met temperaturen van meer dan 40 graden Celsius. Ze konden echter snuffelen aan de glamour en de sfeer van het internationale racen, onder meer tijdens hun verblijf in het luxe Viceroy Hotel aan het indrukwekkende Yas Marina Formule 1-circuit. De deelnemers hadden spectaculaire opdrachten, zoals racen met Nissan GT-R’s op de ‘bridge to nowhere’ bij Abu Dhabi, met Nissans 370Z op het circuit en op Yas Marina’s drag strip, en racende buggy’s in het zand. Ook de nacht in canvastenten in de woestijn zal ze nog lang heugen.

Het GT Academy Race Camp is later dit jaar en begin 2016 te zien op GT Academy TV in Europa. Meer informatie over GT Academy 2015 is te vinden op diverse online-podia zoals: www.facebook.com/GTAcademy, www.gran-turismo.com en Twitter @GTAcademy. #RacingDriverWanted

Over GT Academy 2015
GT Academy is een samenwerking tussen PlayStation® en Nissan, waarbij wordt gebruikgemaakt van de virtuele wereld van Gran Turismo®6 om racetalent te ontdekken. In zijn zevende jaar omvat de GT Academy drie ‘regionale’ competities: voor Europa (Frankrijk, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, België, Nederland, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Hongarije), voor Azië (Japan, India, Thailand, Filippijnen en Indonesië) en ‘Internationaal’ (Verenigde Staten, Australië, Mexico, Egypte, Algerije, Marokko en Turkije).

De kwalificatieronde voor de GT Academy is onderdeel van een gratis update voor Gran Turismo®6 op de PlayStation®3 (mits akkoord met de voorwaarden). De snelste gamers van elke regio kunnen zich kwalificeren voor het regionale Race Camp. Een aantal gamers kan zich kwalificeren via een serie Live Gran Turismo-events.

Tijdens het Race Camp meten de deelnemers hun krachten in sportauto’s van Nissan. Hun verrichtingen worden gevolgd en beoordeeld door gerenommeerde juryleden en mentoren. Eén winnaar van elke genoemde regio wordt uitgenodigd voor het intensieve Driver Development Programme. Daarmee kan hij een internationale racelicentie behalen en in 2016 al voor Nissan racen. Uiteindelijk kan hij doordringen tot het elitekorps van NISMO-coureurs.

Eerdere winnaars van de GT Academy zijn nu volleerde coureurs. In 2015 vertegenwoordigden Jann Mardenborough (GB, winnaar in 2011) en Lucas Ordoñez (Spanje, winnaar in 2008) Nissan in de 24-uursrace van Le Mans in het LMP1-fabrieksteam. Mardenborough racet ook in de GP3, een opstapklasse naar de Formule 1. Ordoñez neemt deel aan het Super GT500-kampioenschap in Japan. GT Academy-winnaars nemen ook deel aan het World Endurance Championship en de Blancpain Endurance Series.

Sinds de oprichting van de GT Academy hebben wereldwijd meer dan vijf miljoen gamers deelgenomen aan de competitie. De winnaars van de GT Academy hebben ondertussen twee podiumplaatsen in de 24-uursrace van Le Mans gescoord, en niet minder dan negentig podiumplaatsen in andere internationale races en 22 overwinningen.

Nieuws over GT Academy 2015 en de vorderingen van alle GT Academy-coureurs is te volgen op diverse platforms, waaronder www.facebook.com/GTAcademy, www.twitter.com/GTAcademy, www.nismo.tv, www.flicker.com/photos/gtacademyeurope.

Een publicatie van Nissan