Amsterdam, 18 februari, 2021 – De volledig nieuwe Nissan Qashqai biedt een compromisloze combinatie van dynamische prestaties, een verfijnd onderstel en efficiënte aandrijflijnen.

Nissan heeft zich ten doel gesteld dat tegen 2024 de helft van zijn verkopen bestaat uit geëlektrificeerde modellen. Om dat te realiseren is de nieuwe Nissan Qashqai niet alleen leverbaar met een 1.3-liter benzinemotor met Mild-Hybrid-technologie, maar brengt hij ook het Europese debuut van e-POWER met zich mee. Dat is de innovatieve en bekroonde Nissan-aandrijflijn die gebruikmaakt van technologieën van de baanbrekende, volledig elektrische Nissan LEAF. Met keuze uit twee- en vierwielaandrijving, een handgeschakelde 6-versnellingsbak en nieuwe Xtronic-transmissie en elektrische aandrijving dankzij e-POWER biedt de nieuwe Qashqai een aandrijflijn voor iedere klant. Bij iedere variant staat rijplezier centraal.

 

‘Klanten vragen terecht om efficiëntere auto’s, maar ze willen ook een leuke rijbeleving. Elektrische auto’s zorgen voor de hoogste tevredenheid voor wat betreft de rijsensatie en klanten waarderen het direct beschikbare koppel en de lineaire acceleratie. Door in de nieuwe Qashqai volledig elektrische aandrijving toe te passen met e-POWER krijgt de klant de voordelen van een EV, maar zonder zich zorgen te hoeven maken over de actieradius of de laadinfrastructuur’, zegt Marco Fioravanti, Vice President, Product Planning, Nissan Automotive Europe.



1.3-liter benzinemotor met 140PK / 158PK voorzien van 12V MildHybrid systeem

 

Het 12V Mild-Hybrid-systeem van de volledig nieuwe Qashqai is een betaalbaardere hybridetechnologie die zorgt voor extra koppel, langer uitschakelen van de motor bij stilstand, snel herstarten en uitrollen tot stilstand met uitgeschakelde motor (alleen Xtronic). Hierdoor verbeteren zowel het brandstofverbruik als de CO2-uitstoot (- 4 g/km).

De positieve impact van het Mild-Hybrid-energiemanagement op de CO2-uitstoot is aanzienlijk en de 1.3-litermotor levert meer vermogen en koppel dan de belangrijkste concurrenten. Daarmee is de benzinemotor een overtuigend aanbod. Het Mild-Hybrid-systeem weegt slechts 22 kg.

 

Bij het vertragen en remmen wordt energie teruggewonnen met regeneratie. De energie wordt opgeslagen in de lithium-ion-batterij. Deze opgeslagen energie wordt gebruikt tijdens Idling Stop, Coasting Stop (alleen bij Xtronic) en Torque Assist. Bij uitrollen tot stilstand, bij snelheden onder de 18 km/uur en met geactiveerde remmen schakelt de motor uit en wordt de opgeslagen energie gebruikt voor de elektrische uitrusting van de auto. Hierdoor kan de motor langer uitgeschakeld blijven, wat het verbruik verder verlaagt. Bij het accelereren (tussen 20 en 110 km/uur) wordt de brandstofmotor ondersteund met energie uit de lithium-ion-batterij, goed voor een extra 6 Nm koppel gedurende 20 seconden. Hierdoor hoeft de motor zelf minder koppel te leveren, wat het verbruik verder verbetert.

 

Het Mild-Hybrid-systeem is gekoppeld aan de verfijnde en betrouwbare 1.3-liter benzinemotor die in 2018 voor de Qashqai werd geïntroduceerd. Voor de nieuwe Qashqai is deze motor verder verbeterd. Daarbij zijn vijftig componenten opnieuw ontworpen en voldoet de motor volledig aan de Euro6-d-emissienorm.

 

De turbo is nu voorzien van een elektronisch aangestuurde wastegate voor een snellere respons. Nieuwe sproeiers verbeteren de werking van de centrale injector. Diverse componenten hebben minder frictie, wat de CO2-uitstoot verbetert. Het partikelfilter van de uitlaat heeft een nieuw substraat en de katalysator is onder de bodem geplaatst.

 

De 1.3-liter Mild-Hybrid benzinemotor is leverbaar in twee vermogensvarianten – 140 PK en 158 PK – en met een handgeschakelde 6-versnellingsbak of de nieuwe Xtronic-transmissie (alleen 158 PK-versie). Het maximumvermogen is beschikbaar bij 5.500 t.p.m. en het maximumkoppel van 270 Nm is al bij 1.750 t.p.m. beschikbaar in de Xtronic-versie en de krachtigste handgeschakelde versie.

 

De handgeschakelde versnellingsbak is verbeterd voor een sneller, directer en sportiever schakelgevoel. De nieuwe generatie Xtronic-transmissie zorgt voor een lager brandstofverbruik en een snellere acceleratie dankzij diverse verbeteringen, zoals een dubbel elektrisch oliepompsysteem.

 

Beide versies zijn leverbaar met tweewielaandrijving, vierwielaandrijving is alleen leverbaar voor de 158 PK Xtronic-versies. Een nieuw vierwielaandrijvingssysteem met rijmodusselectie is intuïtief en intelligent en past zich met vijf rijmodi aan op externe omstandigheden. Dat zijn Standard, ECO, Sport, Snow en Off-Road. Zodra een wiel grip verliest, reageert het systeem binnen zo’n 0,2 seconde, een factor vijf sneller dan voorheen. De 2WD varianten beschikken over de rij-modi Standard, Eco en Sport.

 

e-POWER

De nieuwe Qashqai brengt voor het eerst het innovatieve e-POWER-aandrijfsysteem naar Europa. Het e-POWER-systeem is exclusief voor Nissan en een belangrijk onderdeel van de Intelligent Mobility-strategie. Het is een unieke benadering van elektrificatie en het maakt iedere rit tot een leuke ervaring.

 

Het e-POWER-systeem in de nieuwe Qashqai bestaat uit een hoogspanning batterij die onderdeel is van de volledig geïntegreerde aandrijflijn. Die bestaat verder uit een 158 PK sterke benzinemotor met variabele compressieverhouding, een generator om elektriciteit op te wekken, een omvormer en een 190 PK sterke elektromotor die vergelijkbaar is met die in de volledig elektrische modellen van Nissan. Het is een unieke oplossing die de plezierige, vrijwel lineaire acceleratie van een EV biedt zonder dat opladen noodzakelijk is.

 

Om te voldoen aan de wensen van Europese klanten en hun dagelijkse ritten, is het e-POWER-systeem voor de nieuwe QASHQAI aanzienlijk verbeterd. In de NOTE – de afgelopen jaren de bestverkochte auto in Japan – laadt een 1,2-liter benzinemotor de batterij op en levert het systeem een vermogen van 107 PK. Voor Europa is het systeem opgewaardeerd tot een 1,5-liter benzinemotor en een systeemvermogen van 190 PK.

 

Het unieke element van e-POWER is dat de benzinemotor alleen wordt gebruikt om stroom op te wekken, terwijl de wielen volledig door de elektromotor worden aangedreven. Dit betekent dat de benzinemotor altijd op het optimale toerental kan werken. Dit zorgt voor een superieur brandstofverbruik en lagere CO2-emissie dan een traditionele verbrandingsmotor.

 

‘Het e-POWER-systeem is de beste overgangstechnologie tussen verbrandingsmotor en EV. Het biedt de opwindende rijsensatie van een EV en indrukwekkende efficiëntie tegen een betaalbare prijs. We kijken er echt naar uit om de klant de superieure geëlektrificeerde rijprestaties van de nieuwe Qashqai te laten beleven. Het is een perfecte vorm van Nissan Intelligent Mobility’, zegt David Moss, Region Senior Vice President Research and Development, Africa, Middle East, India, Europe and Oceania (AMIEO).

 

Dankzij de volledig elektrische aandrijving is er geen vertraging zoals bij een verbrandingsmotor of traditionele hybride. De directe reactie op het gaspedaal biedt ongeacht de gereden snelheid veel koppel en optimale acceleratie. Zo is inhalen of invoegen op de snelweg nog gemakkelijker.

 

Het e-POWER-systeem biedt drie rijmodi: Standard, Sport en Eco. In Standard levert de auto een uitstekende acceleratie en lijkt de regeneratie bij gas los op het afremmen op de motor in een conventionele auto. In de Sport-modus is de acceleratie nog beter en wordt de motor minder snel uitgeschakeld, wat sportief rijden mogelijk maakt. In Eco bespaart de auto het meeste brandstof. Het batterijmanagement wordt geoptimaliseerd en de bestuurder kan de zogenoemde ‘uitrolmodus’ kiezen voor zuinig rijden op de snelweg. In alle rijmodi is een aanvullende B-modus beschikbaar, die de energieregeneratie bij gas los versterkt, waardoor de auto efficiënter afremt zonder gebruik van het rempedaal.

 

De nieuwe Qashqai met e-POWER accelereert niet alleen sneller dan zijn hybride concurrenten, maar doet dit ook bij lagere toerentallen. Het systeem werkt heel stil, bijna als een EV. Toch geeft het systeem een verbonden gevoel doordat de relatie tussen het toerental van de motor en de gereden snelheid is behouden.

 

Net als de LEAF biedt de nieuwe Qashqai e-POWER een geheel nieuwe ‘one pedal’-rijbeleving, genaamd e-Pedal. De bestuurder kan wegrijden, accelereren en afremmen door alleen het ‘acceleratiepedaal’ te bedienen. In fileverkeer en in de stad zorgt de e-Pedal-modus ervoor dat de bestuurder zijn voet minder vaak van het ene pedaal naar het andere moet te verplaatsen. Het systeem genereert 0,2 G afremvermogen bij gas los. Dit maakt het rijden eenvoudiger en meer ontspannen.

 

Het Nissan e-POWER-systeem is eerder geïntroduceerd in de NOTE en de SERENA in Japan. Het was direct een succes: meer dan 70 procent van de verkochte exemplaren van de NOTE en bijna de helft van die van de SERENA was de e-POWER-versie. De onlangs geïntroduceerde Nissan KICKS met e-POWER is door de Automotive Researchers’ and Journalists’ Conference van Japan onderscheiden met de titel 2021 Technology of the Year.

 

‘Sinds Nissan het Crossover-segment in 2007 uitvond en de Qashqai introduceerde, was de QASHQAI altijd al de maatstaf in het segment. Met de derde generatie Qashqai zullen zowel nieuwe als bestaande klanten de innovatieve aandrijflijnen waarderen. Ons aanbod is eenvoudig en innovatief. Beide aandrijflijnen zijn efficiënt, maar bieden nog steeds rijplezier. We hebben de nieuwe Qashqai zonder compromissen ontwikkeld en dat wordt duidelijk met zowel de 1.3-liter benzinemotor met Mild-Hybrid technologie als met de unieke e-POWER-optie’, zegt Matthew Wright, Vice President, Powertrain Design and Development, Nissan Technical Centre Europe.

 

Technische specificaties*

1.3 benzine

Mild-Hybrid

e-POWER

(1.5 benzine)

6MT

6MT

Xtronic

2WD

2WD

2WD/4WD

2WD

Vermogen

PK (kW)

140 (103)

158 (116)

190 (140)

Koppel

Nm

240

260

270

330

Aandrijving

2WD

2WD

2WD/4WD

2WD

Lengte

mm

4.429 (+ 35)

Hoogte

mm

1.635 (+ 10)

Breedte

mm

1.838 (+ 32)

Wielbasis

mm

2.666 (+ 20)

 

*onder voorbehoud van typegoedkeuring

 

Een publicatie van Nissan