Europa's meest uitgebreide autonoom rijden-onderzoek onthult grote economische en sociale mogelijkheden voor deze nieuwe technologie

Autonoom rijdende auto's dragen in 2050 17 miljard bij aan Europese economie

 

  • Onderzoek van Policy Network geeft aan dat overheden en beleidsmakers hun aandacht het best kunnen verleggen van industriële steun naar aanpassing van steden voor deze nieuwe technologie.
  • Consumenten vinden universele mobiliteit en veiligheid de grootste voordelen van nieuwe technologieën. Eén op de vier zegt in het komende decennium de aanschaf van een autonoom rijdende auto te overwegen.

 

Amsterdam, 1 december 2016 – Nissan maakt de resultaten bekend van een van de meest uitgebreide studies ooit naar autonoom rijden. Het onderzoek is uitgevoerd op in opdracht van Nissan Europe en richtte zich op de daadwerkelijke financiële en sociale impact van deze nieuwe technologie. Het is voor het eerst dat hiernaar op deze schaal onderzoek is gedaan.

 

Freeing the Road: Shaping the future for autonomous vehicles, is een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door denktank Policy Network. De opdracht hiervoor is gegeven door Nissan Europe met als doel het analyseren van zowel de sociale als de economische mogelijkheden die de technologie van autonoom rijden biedt. Het rapport vertelt duidelijk de belangrijkste stappen die overheden en beleidsmakers moeten nemen om de technologische en sociale uitdagingen van autonoom rijden te overwinnen. De focus in het onderzoek lag op Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië en de rapportage belicht cruciale punten in het debat over autonoom rijden en de mogelijke economische impact op de regio.

 

Deze nieuwe, onafhankelijke economische analyse laat zien dat autonoom rijdende voertuigen in de komende decennia voor een economische groei van 0,15% per jaar gaan zorgen. Als gevolg hiervan groeit het cumulatieve bruto binnenlands product van Europa (EU-28) tot 2050 met 5,4%. Tegen die tijd hebben autonoom rijdende voertuigen hieraan een bijdrage geleverd van 17 miljard euro.

 

Paul Willcox, voorzitter van Nissan Europe: “Dit onafhankelijke rapport laat zien dat we middenin een sociale en economische revolutie zitten. Autonome technologie gaat een fundamentele impact hebben, niet alleen op de auto-industrie, maar in heel Europa. Hiervoor is leiderschap vereist binnen alle geledingen van de overheid. “

 

“Wij van Nissan denken dat overheden en gemeenten de volledige inhoud van dit rapport tot zich zouden moeten nemen en het best kunnen samenwerken met de auto-industrie, om samen de voordelen van autonoom rijden in de toekomst ten volle te benutten en een belangrijke rol bij deze nieuwe technologie te kunnen spelen.”

 

Het rapport wordt ondersteund door een aanvullend Pan-Europees consumentenonderzoek naar wat mensen als de belangrijkste voordelen van autonoom rijden zien.

 

Voor het onderzoek zijn 6.000 volwassenen uit zes Europese landen benaderd en de conclusies zijn:

 

– De ondervraagden zien betere mobiliteit voor iedereen als een van de grootste voordelen van autonoom rijdende auto's (58%).

– Meer dan de helft (52%) van de ondervraagden vindt dat de grootste positieve invloed op de samenleving het verminderen van het aantal ongevallen als gevolg van een menselijke fout is, gevolgd door het verminderen van de invloed van slechte/onveilige bestuurders (43%).

– Als belangrijkste gezondheidsvoordelen worden minder ongevallen en een lager stressniveau genoemd. Beide zijn even hoog gewaardeerd (56%).

– Vier van de vijf ondervraagden (81%) zegt tijdens het rijden wel eens te multitasken. De mogelijkheid om iets anders te doen dan autorijden wordt als het grootste lifestyle-voordeel gezien (50%).

– Een op de vier ondervraagden overweegt het komende decennium een autonoom rijdende auto aan te schaffen.

 

Willcox voegt toe: “Uit het onderzoek komt naar voren dat politieke beleidsmakers in heel Europa de regelgeving rond autonoom rijdende auto's het beste prioriteit kunnen geven. Het is van belang dat deze technologie kan floreren. De mensen willen het. Zij beginnen de voordelen van een autonome toekomst al te zien, maar we hebben de juiste juridische omgeving nodig zodat deze spannende nieuwe periode van mobiliteit zich op de juiste manier kan ontwikkelen.”

 

“We moedigen de politiek dan ook aan om samen met de industrie te blijven samenwerken. Op deze manier kunnen we er voor zorgen dat de vele sociale en economische voordelen die vandaag aan het licht zijn gekomen in Europa realiteit worden.”

Een publicatie van Nissan