Op afroep elektrische Nissan LEAF in Londen voor uniek project
Nissan zet LEAF in voor luchtkwaliteitsproject in samenwerking met Uber

•    Twintig elektrische Nissans LEAF voor luchtkwaliteitsproject
•    Haalbaarheidsstudie naar elektrische huurauto’s samen met milieuorganisatie Energy Savings Trust
•    Voor het eerst elektrische auto’s via Uber app in Verenigd Koninkrijk

Amsterdam, 1 september 2016 – Nissan werkt samen met Uber in een nieuw, groot EV-project voor schonere lucht in Londen en in het Verenigd Koninkrijk.
De autoproducent heeft een vloot van twintig elektrische Nissans LEAF geleverd aan Uber voor een uitgebreide proef met elektrisch vervoer in de Britse hoofdstad, die recentelijk van start is gegaan. Het is voor het eerst dat puur elektrische auto’s beschikbaar zijn via de Uber-app in Londen.

Gareth Dunsmore, Head of Electric Vehicles, van Nissan Europe: ‘Met genoegen werken we nauw samen met Uber aan dit belangwekkende project dat uiteindelijk kan bijdragen aan betere luchtkwaliteit in Londen en de rest van het Verenigd Koninkrijk. We vertrouwen erop dat deze proef succesvol uitpakt en dat Uber besluit tot verdere uitbouw van taxi- en autoverhuurdiensten in heel Europa vanwege de financiële en milieuvoordelen. Slechte luchtkwaliteit blijft een punt van zorg. Wellicht dat deze proef voor een omwenteling kan zorgen als we deze problematiek in Londen kunnen tackelen.’

De studie in samenwerking met milieuorganisatie Energy Savings Trust (EST) moet uitwijzen of inzet van elektrische auto’s voor verhuur op grote schaal haalbaar is. EST onderzoekt ervaringen van de gebruikers, rijpatronen, de gebruikskosten van elektrische auto’s en de capaciteit van het laadnetwerk in Londen.

Zestig procent Uber ritten al hybride
Nu al wordt zestig procent van alle Uber-ritten in Londen uitgevoerd met hybride voertuigen. Het bedrijf wil graag weten welke gebruiks- en milieuvoordelen puur elektrische auto’s opleveren en neemt met het onderzoek een voorschot op de invoering van een Ultra Low Emissions Zone per 2020 in de Britse hoofdstad.

Nissan boorde de EV-markt aan in 2010 met de introductie van de eerste generatie LEAF. Van meet af aan ging de verkoop voorspoedig. Nog steeds is de LEAF ’s werelds best verkochte elektrische auto met een aantal van meer dan 230.000 exemplaren tot nu toe. Onlangs is een nieuwe versie met een 30 kWh-batterij gelanceerd die 26 procent meer actieradius levert. Een bereik tot aan 200 kilometer is mogelijk op een volle batterij*. Met een operationele kostprijs van zo’n 2,3 eurocent per mijl* hebben de Nissan LEAF en de grotere Nissan e-NV200 Combi al hun waarde bewezen als taxi en als huurauto. Honderden zijn er immers al in gebruik in diverse steden, goed voor tienduizenden ritten en miljoenen puur elektrische kilometers.

Jo Bertram, Regional General Manager van Uber in het Verenigd Koninkrijk: ‘Mensen associëren Uber al grotendeels met hybride auto’s, maar nu willen we een flinke stap verder gaan met volledig elektrische auto’s. We spannen ons in voor het terugdringen van luchtverontreiniging in Londen en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Onze autodeelservice heeft inmiddels al geleid tot een vermindering van zo’n kleine twee miljoen reizigerskilometers en 211 ton aan CO2-uitstoot. Met elektrische voertuigen en meer mensen die samen reizen in een auto kunnen we nog veel meer bereiken.’

*NEDC (New European Driving Cycle) waarde

Een publicatie van Nissan