Nissan signaleert groeiende zorg om luchtkwaliteit
Steeds meer mensen zoeken internet af met de term ‘best air purifier’

Amsterdam, 16 augustus 2016 – Uit onderzoek van Nissan blijkt dat de luchtkwaliteit de bevolking van Europese hoofdsteden zorgen baart. Onder de inwoners is een sterk groeiende aandacht waarneembaar voor de gezondheid. Het blijkt uit data over zoekgedrag op internet. Mensen zoeken steeds meer naar mogelijkheden om zelf een bijdrage te leveren aan een schonere lucht in hun omgeving.

Het aantal zoekopdrachten op internet met de term “best air purifier” is in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen tien jaar met meer dan 750 procent gestegen. Uit een overzicht blijkt dat het aantal zoekopdrachten met deze term afgelopen juni een piek bereikte. Mensen zijn ook bezorgd over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving, gezien de even grote groei bij de zoekterm “air quality index”[i] en zoekopdrachten met de term “air pollution facts” die met 350 procent in aantal groeiden.

Aangezien de luchtkwaliteit in Europa aanleiding blijft voor zorg, zet Nissan zijn inzet voor emissievrij rijden in een hogere versnelling door techniek te onderzoeken die bijdraagt aan een groenere, duurzamere leefomgeving. Dat gaat verder dan de productie van elektrisch aangedreven auto’s als de Nissan LEAF en de e-NV200. Nissan werkt immers al samen met energieleverancier Enel aan een proef met vehicle-to-grid-techniek in Europa, waarbij elektrische auto’s fungeren als schone energiebron in een elektriciteitsnet.

Nissan heeft ook plannen ontvouwd voor een ‘xStorage’-unit om thuis energie op te slaan. Dit gebeurt in samenwerking met netwerkbeheerder Eaton. Dit systeem, dat later dit jaar op de markt moet komen, biedt de mogelijkheid om de batterijen van een elektrisch aangedreven Nissan een tweede leven te geven. Het is een volledig in het netwerk geïntegreerde oplossing, waarmee consumenten de mogelijkheid krijgen om zelf hun energiemanagement en -levering te organiseren.

Wereldwijd probleem
Luchtkwaliteit is een wereldwijd probleem. Onlangs verklaarde de World Health Organisation (WHO) dat meer dan tachtig procent van de mensen die in steden wonen waar de luchtkwaliteit wordt gemonitord, zijn blootgesteld aan luchtverontreiniging die de normen van de WHO overschrijdt.[ii] Het probleem manifesteert zich al in het groeiende aantal dagen met slechte luchtkwaliteit in hoofdsteden, zoals Parijs. Daarom mogen daar auto’s met een even kenteken op andere dagen de weg op dan auto’s met een oneven kenteken.

Gareth Dunsmore, Head of Electric Vehicles, Nissan Europe: ‘Lange tijd leek luchtverontreiniging iets van ver van ons bed. Die aanname kan overboord want de problematiek raakt nu ook inwoners in steden in Europa. Voor iedereen is een taak weggelegd, ook voor ons. Wij investeren in emissievrije technologie en we zetten alles op alles om mensen te helpen gezonder, slimmer en groener te leven. We hopen dat het een stap in de goede richting is.’

Volgens recente onderzoeken[iii] groeien de investering in verbetering van de luchtkwaliteit naar meer dan 59 miljard dollar in 2021. De toenemende luchtvervuiling en de groeiende belangstelling voor de gezondheidsrisico’s jagen deze trend aan. Consumenten zullen ook op andere manier gaan leven.

‘De Nissan LEAF is als ’s werelds bestverkochte volledig elektrische auto met zijn actieradius tot 250 kilometer al een tastbare oplossing voor veel consumenten. Met elke verkochte emissievrije Nissan komen we een stap dichter bij schonere lucht in onze steden’, aldus Dunsmore.

In de afgelopen twee jaar dreigden steden al om vanwege de slechte luchtkwaliteit het verkeer plat te leggen. Nissan is al actief op de markt van elektrische auto’s sinds de introductie van de Nissan LEAF in 2010. Dankzij die focus op Intelligent Mobility voor het grote publiek rijden er nu al bijna 230.000 Nissans LEAF wereldwijd, waarvan bijna 60.000 in Europa.

[i] Bron: Google Trends (www.google.com/trends) – vergelijking van gegevens voor ‘best air purifier’ en ‘air quality index’ als zoektermen in Google in het Verenigd Koninkrijk over een periode van tien jaar.

[ii]http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2016/air-pollution-rising/en/

[iii]https://www.techsciresearch.com/news/1271-air-purifiers-market-set-to-cross-59-billion-by-2021.html

Een publicatie van Nissan