NISMO: de geschiedenis van een buitenbeetje in de autosport

De historie gaat terug naar 1964, toen men bij Prince Motor Company - een kleine autofabrikant die twee jaar later door Nissan werd overgenomen - zich realiseerde dat deelname aan autosport zou leiden tot meer verkopen. De technici namen de 2,0-liter zescilindermotor van de grote luxe Prince Gloria en monteerden die onder de motorkap van de beduidend kleinere Skyline.
Dankzij de aanzienlijk verbeterde vermogen-gewichtsverhouding ontstond een potentiële raceauto: de Prince Skyline 2000GT (S54). Na talloze overuren kreeg Prince het voor elkaar om honderd homologatiemodellen te produceren en voldeed daarmee aan de strenge regels van de sport. De Skyline 2000GT werd op 1 mei 1964 officieel gepresenteerd en stond twee dagen later al aan de start van zijn eerste race. Een mooier debuut kon Prince zich niet voorstellen, want ondanks dat de Porsche 904 de overwinning behaalde, eindigde exemplaren van de Skyline op de plekken twee tot en met zes. Sindsdien is de Skyline uitgegroeid tot een icoon binnen de autosport. 
In 1967, een jaar nadat Prince was toegevoegd aan de groeiende Nissan-familie, stond wederom een Skyline (S57) aan de start, ditmaal met de krachtigste 1,5-litermotor van dat moment. Meer autosportsuccessen volgden en in 1969 debuteerde het nu legendarische GT-R-logo. De GT-R was oorspronkelijk een sedan, maar al snel volgde een coupé met de naam KPGC-10. Beide modellen werden gestript om gewicht te besparen en dat bleek een goede zet. Tussen 1969 en 1972 boekten beide versies van de Skyline maar liefst vijftig overwinningen.

NISMO: Nissan Motorsports International Co. Ltd

Nissan splitste de motorsportactiviteiten op in twee onderdelen, met aparte afdelingen voor fabrieksteams en privéteams. In september 1984 besloot Nissan echter om beide afdelingen weer met elkaar te fuseren en de activiteiten te richten op alle vormen van competitief racen. Deze apart opgerichte dochteronderneming werd ‘Nissan Motorsports International Co. Ltd' gedoopt, ofwel NISMO.

Vandaag de dag is de motovatie van NISMO nog hetzelfde als in 1984, twintig jaar na de onthulling van de Prince Skyline 2000GT. NISMO vertegenwoordigt de rijke historie van Nissan in de autosport en de ambitie om nog meer successen te behalen. Het doel van NISMO is om als verlengstuk van Nissan te dienen: het aanbieden van innovatieve techniek en rijplezier voor iedereen.
In 1986 debuteerde Nissan in de 24-uursrace van Le Mans - een van 's werelds zwaarste races. Het was het begin van een geweldige samenwerking met de lange-afstandsrace, waaraan talloze door NISMO ontwikkelde GT-racers en prototypes deelnamen.

R32

Nissans eerste, specifiek ontwikkelde raceauto debuteerde in 1988. Deze was gebaseerd op de Saurus roadster. De auto die NISMO een jaar later onthulde, trok de aandacht van een veel groter publiek in én buiten Japan. Dat was de iconische Nissan Skyline R32.
Zowel de coupé- als de sedanversie, beide met vierwielaandrijving én vierwielbesturing, maakte een spetterend circuitdebuut. De met het GT-R-logo uitgevoerde R32-modellen wonnen 29 van de 29 binnenlandse races en domineerden het Japanse GT Championship Group A gedurende vier achtereenvolgende seizoenen.
Ook in Australië werd de R32 razend populair. Het model was tussen 1990 en 1993 onverslaanbaar in het Australian Touring Car Championship en kreeg de bijnaam ‘Godzilla'. Die bijnaam ging de hele wereld over en al snel stond de R32 beter bekend als de ‘Godzilla car'. Later werd een exclusieve straatversie van de R32 - voorzien van de NISMO-badge - op de markt gebracht.

De opvolger van de R32, de Skyline GT-R (R33) was het eerste productiemodel dat een rondje Nordschleife van de Nürburgring in minder dan acht minuten volbracht. Daarna kwam de R34, die ook als zogenoemde V-Spec werd geproduceerd. The Victory Specification-versie was een rasechte straatversie van de toonaangevende en records brekende Skyline GT-R R34. Met een vermogen van meer dan 370 kW uit een 2,8-litermotor was dit de ultieme Skyline voor de openbare weg. NISMO bouwde slechts twintig exemplaren op basis van gebruikte R34-modellen met een zeer lage kilometerstand.

Aandacht voor NISMO groeit

Nissans aanzien in de autosport groeide en talloze successen volgden in de jaren negentig. De aandacht voor NISMO groeide in Europa nadat de Skyline GT-R (R32) in 1991 de 24-uursrace van Spa won, de NISMO GT-R LM (R33) tijdens de 24-uursrace van Le Mans in 1995 als tiende eindigde en de Nissan R390 GT1 de 24-uursrace van Le Mans in 1998 als derde finishte.

Van 1999 tot 2003 nam de Skyline GT-R (R34) deel aan het Japanse GT Championship. In het eerste en laatste seizoen behaalde Nissan zowel de coureurs- als de constructeurstitel. In 2004 waren de toeschouwers getuige van het debuut van de door NISMO ontwikkelde Fairlady Z, die in Europa als 350Z op de markt verscheen. Een betere start kon NISMO zich niet wensen, want in het debuutseizoen in de Super GT Series won het meteen de eerste race en sleepte het ook nog eens de coureurs- én constructeurstitel binnen. De Fairlady Z behield de titel in 2005.

Behalve op het circuit stonden NISMO's innovaties ook garant voor successen in de barre wereld van de rallysport. NISMO ontwikkelde de Nissan RAID Truck voor de Dakar Rally. Daarin zat in 2004 de Britse coureur Colin McRae achter het stuur en hij schreef met de Nissan twee etappes op zijn naam.

Met toegankelijkheid als belangrijk motto werden NISMO-producten beschikbaar voor autoliefhebbers die met hun eigen auto wilden profiteren van de technische voorsprong die NISMO op het circuit toonde. NISMO speelde in op de vraag en creëerde een toonaangevende tuning-business, wat resulteerde in talloze auto's met aftermarket performance-onderdelen in de straten van Japan.

De ultieme: R35

De presentatie van de spectaculaire Nissan GT-R in 2008 heeft ontegenzeggelijk geleid tot een geheel nieuwe kijk op autosport. Tijdens het Super GT Championship in dat jaar sleepte de auto de coureurstitel binnen en herhaalde dat in 2011 en 2012.
In de zomer van 2012 eindigde Nissan als eerste en tweede in de LMP2-klasse van de 24-uursrace van Le Mans. Een van de coureurs van het als tweede geëindigde team was GT Academy-winnaar Lucas Ordoñez. Dat illustreert hoe realistisch een racespel voor op de computer is geworden.

NISMO in 2013

Ook in 2013 laat Nissan zijn deelname in de autosport niet onopgemerkt voorbijgaan. De machtige GT-R GT3 raceauto geeft acte de présence in diverse raceklassen over de gehele wereld. Een nóg beter voorbeeld van het eigenzinnige karakter van NISMO is de onderscheidende en onderscheiden DeltaWing. Met een onalledaags ontwerp als onderdeel van een experiment om autoracen milieuvriendelijker te maken, is het project van de DeltaWing net zo ambitieus als dat van de Prince Skyline van vijftig jaar geleden.

Sinds de officiële oprichting in 1984 maakte NISMO een forse groei door. Desondanks houdt NISMO vast aan zijn merkwaarden, die tijdens het NISMO Festival volledig tot uiting komen. In het bijzijn van tienduizenden toeschouwers worden legendarische auto's en persoonlijkheden uit de geschiedenis van NISMO samengebracht.

Een publicatie van Nissan