xStorage helpt elektriciteitsverbruik te beperken tijdens piektarief
Nissan en Eaton maken energieopslag thuis betaalbaar en bereikbaar

•   Betrouwbaarste en betaalbaarste energieopslag op de markt helpt consumenten elektriciteitsverbruik tijdens perioden met piektarief te beperken
•   xStorage ontwikkeld in samenwerking met Eaton en vormgegeven door Nissan Design Europe in Londen
•   Verwachte verkoop meer dan 100.000 xStorage-units in eerste vijf jaar

Amsterdam, 11 mei 2016 – Nissan en energienetwerkbeheerder Eaton hebben samen een nieuw huishoudelijk energieopslagsysteem ontwikkeld. Het is het voordeligste systeem op de markt. Het systeem heet xStorage en is vanaf september 2016 te bestellen. xStorage geeft de consument de mogelijkheid hun energieverbruik in huis te reguleren dankzij de integratie van gebruikte batterijmodules van Nissan EV’s.

Met xStorage geïntegreerd in de elektrische installatie in huis, en met zonnepanelen op het dak of andere hernieuwbare energiebronnen kunnen klanten besparen op hun energienota. Ze kunnen de batterij opladen met hernieuwbare (zonne-)energie of ’s nachts wanneer reguliere energie goedkoper is, en die opgeslagen energie gebruiken wanneer de vraag en dus de tarieven hoger zijn.
Als een woning is voorzien van zonnepanelen betekent dat dat consumenten in hun huis beschikken over groene elektriciteit die kan worden opgeslagen in hun xStorage-systeem. De beloning is een lagere energierekening.

Het xStorage-systeem is ook de perfecte noodstroomvoorziening die ervoor kan zorgen dat de verlichting nooit uitvalt. Een prettig idee in een tijd dat energienetwerken steeds zwaarder worden belast. Gebruikers van het systeem kunnen zelfs aanvullend inkomen genereren als ze hun opgeslagen energie terug leveren aan het netwerk in tijden waarin de vraag groot is en de stroomprijs hoog.

Dit is het eerste systeem op de markt dat huiseigenaren een volledig geïntegreerde oplossing biedt voor energieopslag. Anders dan andere systemen is xStorage compleet in de fabriek gemaakt. Het is betrouwbaar, veilig en levert goede prestaties in huis bij opslag en levering van elektriciteit. Zodra het door een gecertificeerde specialist is geïnstalleerd, is het systeem klaar voor gebruik. xStorage biedt ook smartphone connectiviteit zodat de consument met een druk op de knop kan wisselen van energiebron.

Paul Willcox, Chairman van Nissan Europe, zegt: ‘Het is de hoogste tijd dat de consument de flexibiliteit en de mogelijkheid krijgt om te bepalen hoe en wanneer hij elektriciteit in zijn eigen huis gebruikt. Het nieuwe xStorage-systeem combineert Nissans expertise op het gebied van autodesign en betrouwbare batterijtechnologie met Eatons toonaangevende kennis op het gebied van elektriciteitslevering en elektronica; dat resulteert in een formidabele oplossing met gebruikte batterijen. We willen energieopslag interessant en bereikbaar maken voor iedereen, vooral omdat het de consument echte voordelen biedt én zorgt voor een slimmer en duurzamer beheer van het elektriciteitsnetwerk.’

Bij de ontwikkeling van het xStorage-systeem is gekeken naar functionaliteit maar ook naar gebruiksgemak en fraai design, passend in de woonomgeving. Voor de vormgeving tekent Nissan Design Europe in het Verenigd Koninkrijk, dat wereldwijd een grote naam heeft op het gebied van autodesign en styling.

De xStorage-unit wordt gecombineerd met twaalf gebruikte batterijmodules van Nissan EV’s. Daarmee krijgen de gebruikte batterijen een duurzaam tweede leven als ze hun functie in een Nissan EV hebben vervuld. Dit systeem heeft de potentie om de manier waarop mensen het energieverbruik in hun eigen huis reguleren, compleet te veranderen en extra flexibiliteit en kostenbesparingen te bieden.

Cyrille Brisson, Vice President Marketing van Eaton Electrical EMEA zegt: ‘Dankzij de gezamenlijke ontwikkeling door Eaton en Nissan konden we de kosten drukken en een complete, geïntegreerde oplossing aanbieden. Onze xStorage-unit wordt gebruiksklaar aan de eindgebruiker geleverd, compleet met alle toebehoren, zoals de bekabeling en de installatie door een gecertificeerde installateur. Voor prijzen vanaf 4.000 euro voor 4,2 KWh nominaal. Ons beleid is om bijkomende kosten te voorkomen zodat de totale gebruikskosten lager zijn dan bij systemen van andere grote aanbieders.
Zowel Nissan als Eaton zijn gevestigde namen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Eaton heeft een netwerk van meer dan duizend distributeurs die met gekwalificeerde installateurs in 77 landen actief zijn. Wij garanderen dat consumenten groene energie veilig en efficiënt kunnen gebruiken en opslaan met xStorage in hun eigen woning.’

De onthulling van het xStorage-systeem markeert ook de start van een langdurige samenwerking van Eaton en Nissan voor de ontwikkeling van een gamma energieopslagsystemen voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Beide bedrijven verwachten in de eerste vijf jaar meer dan 100.000 xStorage-systemen te verkopen als de interesse voor dergelijke technologie blijft groeien.

Een publicatie van Nissan