Nieuwe Note maatstaf betaalbare technologie 

NIEUWE NISSAN NOTE: DESIGN EN TECHNOLOGIE VERBONDEN

 

  • Nissan NOTE valt B-segment aan met dynamisch ontwerp en geavanceerde technologie
  • Voorzien van innovatieve systemen
  • Around View Monitor en Nissan Safety Shield voor uitzonderlijk veiligheidsniveau
  • CO2-uitstoot slechts 95 g/km, stop-startsysteem standaard
  • Ontwerp en techniek op Europese markt afgestemd
  • In Europa gebouwd

 

Amsterdam, 18 februari 2013 - Nissan introduceert 5 maart op de Autosalon van Genève de volledig nieuwe Nissan NOTE. Deze auto markeert de start van een serie gewaagde nieuwe modellen van Nissan.

 

Nissans toewijding op het gebied van innovatie, techniek en gewaagd design heeft de afgelopen jaren enkele van de spannendste auto's opgeleverd. Nu introduceert Nissan de nieuwe NOTE. De fabrikant zet daarmee de toon voor geavanceerde technologie in het compacte segment. De NOTE treedt daarmee in de voetsporen van de baanbrekende QASHQAI en JUKE.

 

In het kort

De nieuwe NOTE profiteert van uitgebreid onderzoek dat Nissan heeft verricht onder Europese autokopers. Hij is ontworpen om naadloos aan de verwachtingen van kopers in het B-segment te voldoen. Het ontwikkelingswerk voor de NOTE is gedaan in het Nissan Technical Centre Europe (NTCE) in Groot-Brittannië en Spanje. De productie start binnenkort bij Nissan Manufacturing UK (NMUK) in Sunderland.

 

Met de NOTE vervolgt Nissan zijn traditie om een gewaagd ontwerp en spannende nieuwe technologie in nieuwe marktsegmenten te introduceren. Kopers profiteren van een serie innovatieve eigenschappen waar ze tijdens hun dagelijkse ritten veel aan hebben.

 

Geavanceerde veiligheidstechnologie

De NOTE markeert het debuut van Nissans Safety Shield in het B-segment, een serie veiligheidstechnologieën die voorheen in slechts veel duurdere auto's beschikbaar was. Blind Spot Warning, Lane Departure Warning en Moving Object Detection zijn vooruitstrevende veiligheidssystemen die gezamenlijk zorgen voor een veiligheidsniveau dat tot nog toe in de klasse van de NOTE niet bestond. Deze systemen verzamelen informatie via de breedbeeldcamera op de achterklep. Die camera geeft ongeacht de weersomstandigheden een helder beeld dankzij de ingebouwde was-/droogfunctie. Een mooi voorbeeld van de toonaangevende, innovatieve technologie waarmee de NOTE is uitgerust.

 

De voordelen van het Safety Shield zijn talrijk. Het vermindert niet alleen het aantal gevaarlijke situaties waarin de bestuurder kan terechtkomen, het informeert de bestuurder eveneens over zijn omgeving. Dat verkleint het risico op plaatschade, waardoor de NOTE-eigenaar reparatiekosten bespaart. Het systeem draagt zo tevens bij aan een zekerder gevoel van de bestuurder.

 

Around View Monitor

De nieuwe NOTE is eveneens de eerste auto in het B-segment die is uitgerust met een Around View Monitor (AVM); Nissans alom gewaardeerde systeem dat met behulp van meerdere camera's de bestuurder voorziet van een helicopter view om het parkeren te vergemakkelijken. Dit geavanceerde systeem is eenvoudig te bedienen, waardoor het rijplezier in de stad toeneemt en eveneens helpt om kleine maar vaak kostbare schade aan de carrosserie te voorkomen. Behalve deze twee veiligheidssystemen is de nieuwe NOTE tevens voorzien van de nieuwste versie van Nissans Connect-navigatiesysteem, inclusief alle bijbehorende diensten.

 

Scherpe prijs

Dankzij een innovatieve manier van ontwikkelen zijn al deze technologieën beschikbaar voor een scherpe prijs. Daarbij komt dat de nieuwe NOTE is uitgerust van een reeks hoogst efficiënte motoren. Door de combinatie van een lichtgewicht chassis, een lage luchtweerstand en geavanceerde motoren en transmissies zal de NOTE alle potentiële kopers aanspreken.

 

De gebruikskosten zijn al even aantrekkelijk, mede doordat iedere NOTE standaard is voorzien van een start-stopsysteem dat zorgt voor een CO2-uitstoot vanaf 95 g/km. Deze mate van efficiënte koppelt de NOTE aan overtuigende prestaties van de geavanceerde benzine- en dieselmotoren en een dynamisch weggedrag dankzij het op de Europese wegen afgestemde onderstel.

 

Geraldine Ingham, Chief Marketing Manager bij Nissan Europe: ‘De nieuwe NOTE vervult een belangrijke rol in ons modellenprogramma. Hij combineert een slim ontwerp met technologie die nog nooit eerder in het B-segment is aangeboden. Dankzij innovaties op het gebied van ontwikkeling hebben wij premiumtechnologie toegankelijk en betaalbaar gemaakt.'

 

Nissan maakt de prijzen en specificaties van de nieuwe NOTE later dit jaar bekend. Hij staat in de herfst van 2013 bij de dealers.

 

 

DE NIEUWE NOTE IN DETAIL

 

De nieuwe NOTE beschikt over geavanceerde technologie die nog niet eerder in het B-segment is vertoond.

 

Around View Monitor

Een voorbeeld hiervan is Nissans geavanceerde Around View Monitor - een innovatief systeem waardoor parkeerstress tot het verleden behoort. Het maakt gebruik van vier afzonderlijke camera's die een zogenaamde helicopter view van boven de auto projecteren op het 5,8-inch grote scherm in de auto. Hierdoor kan de bestuurder precies zien hoeveel ruimte zich rond de auto bevindt, wat manoeuvreren aanzienlijk vergemakkelijkt.

 

Nissan Safety Shield

Is de Around View Monitor voor veel QASHQAI-rijders al een bekende innovatie, de nieuwe NOTE is de eerste Nissan met nog een nieuw systeem: het Nissan Safety Shield. Dit bestaat uit drie samenwerkende veiligheidssystemen die de bestuurder helpen. Dankzij diverse innovaties kan Nissan deze voorheen slechts in veel duurdere auto's beschikbare technologie nu in de NOTE aanbieden. Vergelijkbare maar veel duurdere systemen maken gebruik van kostbare radartechnologie aan de voor- en achterzijde van de auto. Het Nissan Safety Shield werkt echter met behulp van de achteruitrijcamera van de Around View Monitor.

 

Nissan Safety Shield bestaat uit de volgende drie technologieën:

 

  • Blind Spot Warning

Een systeem dat voorheen alleen op veel duurdere auto's leverbaar was. Nissans Blind Spot Warning maakt gebruik van de camera van de Around View Monitor om voertuigen in de dodehoek te lokaliseren. In dat geval verschijnt een discreet oplichtend waarschuwingslampje in het glas van de buitenspiegel. Gebruikt de bestuurder vervolgens alsnog zijn richtingaanwijzer om van rijbaan te wisselen, dan gaat dat lampje knipperen en laat het systeem tevens een waarschuwingssignaal horen.

 

  • Lane Departure Warning

Nog een premium veiligheidssysteem dat debuteert in het B-segment is Lane Departure Warning, dat opmerkt wanneer de auto de rijbaanlijn dreigt te overschrijden terwijl de richtingaanwijzers niet zijn ingeschakeld. In tegenstelling tot een kostbaar radarsysteem of een op de voorruit gemonteerde camera, maakt de NOTE ook voor het Lane Departure Warning-systeem gebruik van de camera van de Around View Monitor. Dankzij geavanceerde computerprogrammering merkt deze camera zelfs slecht zichtbare wegmarkering op, waardoor de Lane Departure Warning kan bepalen of de auto van koers verandert. Als dat gebeurt, waarschuwt het systeem de bestuurder zodat deze de rijrichting kan corrigeren. Het systeem is zo slim dat het zijn gevoeligheid automatisch aanpast als de NOTE op een binnenweg rijdt.

 

  • Moving Object Detection

Dit nieuwe systeem maakt eveneens gebruik van de mogelijkheden van de Around View Monitor. De Moving Object Detection fungeert als een digitale copiloot; het monitort wat er zich achter de auto bevindt als de bestuurder van de NOTE achteruitrijdt. Conventionele parkeersystemen waarschuwen de bestuurder alleen voor statische objecten achter de auto. De Moving Object Detection van de NOTE echter waarschuwt de bestuurder met auditieve en visuele signalen ook voor bewegende objecten achter de auto, bijvoorbeeld een kind dat in de richting van de achteruitrijdende NOTE loopt. De breedbeeld achteruitrijcamera is boven op de kofferklep gemonteerd en voorzien van een convexe lens. Hierdoor bedraagt de beeldhoek meer dan 180 graden, wat zorgt voor een enorm groot zicht op wat er achter de auto gebeurt. De Moving Object Detection toont de beelden van de camera op het 5,8-inch grote beeldscherm van Nissan Connect.

 

Met alle drie de technologieën van het Safety Shield is een helder beeld van de Around View Monitor-camera van wezenlijk belang. Daarom hebben de Nissan-ingenieurs de ultieme oplossing bedacht: een automatisch systeem dat de camera zowel wast als droogt. Geavanceerde computergegevens analyseren voortdurend het beeld en bepalen of de camera vervuild is. Zo nodig sproeit het systeem water op de lens en blaast het daarna onder druk een hoeveelheid lucht om geen kalkvlekken op de camera achter te laten. Hierdoor zijn de functies van het Nissan Safety Shield ongeacht de weersomstandigheden altijd bruikbaar.

 

Connect-navigatiesysteem

Zowel de Around View Monitor als het Safety Shield is geïntegreerd in het verbeterde Connect-navigatiesysteem, de Bluetooth-functionaliteit en het audiosysteem van de nieuwe NOTE. Het navigatiesysteem is voorzien van een nieuw, groter touchscreen van 5,8 inch. De nieuwe versie is voorzien van Google ‘Send to Car'-navigatiesoftware die het mogelijk maakt om routes die thuis zijn voorbereid, rechtstreeks naar de auto over te zetten. Andere mogelijkheden van het Connect-systeem zijn Google Points of Interest (POI) en het weergeven van de brandstofprijzen van tankstations in de omgeving, weersvoorspellingen en vluchtinformatie.

 

Etienne Henry, Vice-President Nissan Strategy & Product Planning in Europa: ‘De ontwikkeling van de nieuwe NOTE was een enorme uitdaging. We wilden heel veel handige technologie toepassen maar tegelijkertijd de kosten laag houden. Doordat we erin geslaagd zijn om de drie toepassingen van het Safety Shield met slechts één camera te laten werken, hebben we de kosten laag kunnen houden. Als gevolg daarvan kunnen we deze geavanceerde technologie nu voor het eerst toepassen in het B-segment.'

 

Ontwerp

Met de nieuwe NOTE zorgt Nissan voor flair en sensatie in een segment waar stijl een steeds belangrijker ingrediënt voor succes wordt. Om aan de almaar hogere eisen van de kopers in het B-segment te kunnen voldoen, heeft Nissan een auto ontworpen die een elegante, vloeiende vormgeving combineert met gewaagde, originele details.

 

De nieuwe NOTE heeft een energiek ontwerp, geïnspireerd op dat van het studiemodel Invitation dat Nissan in 2012 op de Autosalon van Genève introduceerde. Het silhouet geeft een hint van het dynamisch potentieel van de NOTE. Het ontwerp heeft bijvoorbeeld de beste aerodynamica in zijn klasse. De Europese versie van de NOTE heeft bovendien een uniek ontwerp van de voorzijde en buitenspiegels met geïntegreerde richtingaanwijzers.

 

De NOTE is gebouwd op het lichtgewicht V-onderstel van Nissan. Hij model heeft een lange wielbasis met korte overhangen voor een sportieve uitstraling. Op de flanken onderscheidt de NOTE zich door een opvallende 'Squash Line', die het profiel een krachtige dynamiek verschaft. De naam is afgeleid van de hoeken die een snel bewegende squashbal aflegt op een squashbaan.

 

Het front is voorzien van diverse reliëfs. De grille en koplampen zijn in één vloeiend ontwerp geïntegreerd. Met de gewelfde wielkasten en de onderscheidend vormgegeven raampartij versterkt de NOTE eens te meer Nissans positie als fabrikant van toonaangevende auto-ontwerpen.

 

Veel kopers in het B-segment willen een auto met een sportieve, dynamische uitstraling. Daarom heeft Nissan een nieuw Dynamic Styling Pack ontwikkeld, dat de NOTE een nog krachtiger verschijning geeft. Het bestaat onder meer uit zwarte accenten rond de koplampen en grille en grotere luchtinlaten in zowel de voor- als achterbumper.

 

Atsushi Maeda, Product Chief Designer van de nieuwe NOTE: ‘Het ontwerpconcept van deze auto is samen te vatten in twee kenmerken: "energetische helderheid" en "ruimtelijk comfort". We hebben een compleet nieuwe hatchback ontworpen met een dynamische, energetische en sportieve uitstraling terwijl we tegelijkertijd trouw zijn gebleven aan de ruimte en de veelzijdigheid van de vorige generatie NOTE. Het aerodynamische silhouet is onmiskenbaar een belangrijk element in dit ontwerp.'

 

Interieur

De nadruk op sterke designkenmerken zet zich voort in het interieur van de nieuwe NOTE. De veelzijdigheid van het vorige model, die door zoveel eigenaren gewaardeerd werd, is niet vergeten. Nissan heeft deze veelzijdigheid nu nog toonaangevender gemaakt en gecombineerd met premium materialen en geavanceerde technologieën.

 

De opvallendste innovatie bevindt zich recht voor de bestuurder. De dashboarddisplay is tot stand gekomen met veel Europese input om te allen tijde maximale helderheid te bieden. Alle belangrijke gegevens zijn altijd zichtbaar, inclusief twee nieuwe en geavanceerde eco-meters. Eén eco-meter geeft aan de hand van de gaspedaalstand de efficiency weer, de andere biedt in één oogopslag een indruk van het algemene verbruik tijdens iedere rit.

 

Het interieur van de NOTE is zo ontworpen en vervaardigd dat het de inzittenden een comfortabele, praktische omgeving biedt. De blauwe verlichting van de eco-meters zorgt voor een ontspannen en premiumgevoel, terwijl de intelligente indeling duidelijk maakt dat alle ruimte zo efficiënt mogelijk is benut.

 

De nieuwe NOTE is ontworpen met veelzijdigheid in het achterhoofd. Dus hebben de zitplaatsen achterin dezelfde toonaangevende veelzijdigheid als die in het vorige model. Dankzij de in lengte verstelbare achterbank kunnen de inzittenden naar keuze beschikken over meer been- of bagageruimte, beide zijn overigens de beste in hun klasse. Tel hierbij op de in hoogte verstelbare bagageruimte en het is duidelijk dat slechts weinig concurrenten zich hiermee kunnen meten.

 

Aandrijflijn

Zoals past bij een auto die door vooruitstrevende technologie in zijn segment voor een impuls zorgt, biedt ook het aanbod motoren en transmissies een keur aan slimme techniek. Alles is erop gericht om zowel de efficiency als het rijcomfort te verhogen.

 

Nissan biedt kopers van de NOTE keus uit vier motor-transmissiecombinaties met CO2-waarden zo laag als 95 g/km. Bovendien voorziet Nissan alle uitvoeringen van de NOTE van een brandstofbesparend start-stopsysteem.

 

Beide nieuwe benzinemotoren van de NOTE hebben een inhoud van 1.198 cc. Het zijn lichte, compacte en uiterst efficiënte driecilindermotoren met twaalf kleppen. Nissan heeft de onbalans die driecilindermotoren doorgaans kenmerkt weten te overwinnen met een aantal technische innovaties. Hieronder zijn balansgewichten op de poelie van de krukas die de verticale trilling van de zuigers opvangen. Als gevolg hiervan heeft de driecilindermotor hetzelfde raffinement als een viercilinder.

 

De eerste 1,2-litermotor heeft een vermogen van 59 kW bij 6.00 toeren per minuut en 110 Nm trekkracht bij 4.000 toeren per minuut. Het gemiddeld brandstofverbruik bedraagt 4,7 l/100 km bij een CO2-uitstoot van 107 g/km.

 

De innovatieve 1,2-liter DIG-S-motor levert 72 kW bij 5.600 toeren per minuut en 142 Nm trekkracht bij 4.400 toeren per minuut. Hij presteert zo zuinig als een conventionele dieselmotor, maar biedt de prestaties en de finesse van een grotere viercilinder. Een van de vele technische hoogtepunten die Nissan in deze motor toepast, is een supercharger. Nissan heeft deze gekoppeld aan een elektronische koppeling waardoor de supercharger bij lage snelheden losgekoppeld kan worden. Dit bespaart brandstof en beperkt slijtage tot een minimum.

 

Om vermogensverlies in de motor te verminderen past Nissan eveneens de zogenoemde Miller Cycle toe: de inlaatklep blijft langer open waardoor een hogere compressieverhouding mogelijk is. Hierdoor is de compressieslag efficiënter.

 

Gezamenlijk maken deze innovaties de 1,2-liter DIG-S-motor tot een van de efficiëntste en veelzijdigste motoren. Ondanks zijn sportieve prestaties bedraagt de CO2-uitstoot slechts 99 g/km voor de versie met handgeschakelde zesversnellingsbak (119 g/km voor de CVT automaat). Het gemiddeld brandstofverbruik van de handgeschakelde versie bedraagt 4,3 l/100 km.

 

Een nieuw ontwikkelde viercilinder dieselmotor met een inhoud van 1,5 liter completeert het motorenaanbod van de NOTE. Deze 66 kW sterke krachtbron is door de Alliantie Renault-Nissan ontwikkeld en heeft een CO2-uitstoot van slechts 95 g/km en een gemiddeld brandstofverbruik van 3,6 l/100 km.

 

Nissan maakt de volledige technische gegevens van de NOTE-motoren later dit jaar bekend.

 

Dynamiek

De nieuwe NOTE is grotendeels in Europa ontwikkeld om de Europese klanten de best mogelijke rijeigenschappen te bieden. De Europese versie verschilt om die reden op het gebied van besturing, vering en onderstelafstemming van de NOTE-modellen in Japan en Amerika. Het resultaat is een mix van comfort, grip en rijeigenschappen die het best past bij de Europese infrastructuur. Zowel bestuurder als passagiers ervaren in de NOTE een hoge mate van comfort. Daarnaast hebben zowel het bocht- als het stuurgedrag tijdens de ontwikkeling bijzondere aandacht gekregen.

 

De 1.2 DIG-S heeft enkele dynamische verbeteringen voor een nog directere rijervaring. De onderstelafstemming, de besturing en de carrosseriestijfheid zijn aan de sterke, driecilinder motor aangepast.

 

Uitrusting

Nissan levert de NOTE in drie uitrustingsniveaus: Visia, Acenta en Tekna. Omdat Nissan alle NOTE-kopers de hoogste mate van technologie wil bieden, behoren een start-stopsysteem, zes airbags en cruise control met een instelbare maximumsnelheid tot de standaarduitrusting.

 

De Acenta-uitvoering voegt hier onder meer airco, Bluetooth-functionaliteit en elektrisch bedienbare ramen achter aan toe. De NOTE Tekna is daarnaast ook nog voorzien van het Nissan Safety Shield, Nissan Connect, de Around View Monitor, deels lederen bekleding in het interieur en keyless entry met een i-key.

 

Paul Wilcox, Senior Vice President voor Sales en Marketing van Nissan in Europa: ‘De nieuwe NOTE is meer dan een vervanger van het huidige model. Het is een compleet nieuwe auto die in de markt een volledig nieuwe plaats bezet. De nieuwe NOTE neemt het met een goed ontwerp en zijn premium technologie in een toegankelijke verpakking op tegen de gevestigde orde in het B-segment. We zijn zeer opgetogen dat we ons compacte modellenaanbod met deze aantrekkelijke en geavanceerde hatchback kunnen uitbreiden.'

 

De productie van de nieuwe Nissan NOTE gaat in de zomer van start. Nissan levert de eerste auto's, afhankelijk van de markt, in de herfst van 2013 af.

 

Nissan op de Autosalon van Genève 2013

Nissan lanceert op de Autosalon van Genève 2013 een nieuw modellenoffensief:

 

  • Resonance Concept - Nissan is klaar voor een volgende generatie crossovers met de Resonance Concept. Dit spectaculaire studiemodel heeft in januari op de autobeurs in Detroit de EyesOn Design Award ontvangen voor het beste studiemodel. In Genève maakt hij zijn Europese debuut.
  • NOTE - Het debuut van de Europese uitvoering van de volledig nieuwe Nissan NOTE.
  • LEAF - Nissan onthult de in Europa gebouwde Europese uitvoering van de LEAF voor modeljaar 2013. Deze baanbrekende auto krijgt een aantal belangrijke verbeteringen mee die 's werelds bestverkopende elektrisch aangedreven auto nog aantrekkelijker maken.
  • JUKE Connect 2.0 - Met de JUKE Connect 2.0 voegt Nissan meer technologie en waarde toe aan het modellenaanbod van de JUKE. De JUKE Connect 2.0 is voorzien van een verbeterd Nissan Connect-navigatiesysteem, Bluetooth in combinatie met een audiosysteem.
  • NISMO - Het pas in Europa geïntroduceerde NISMO, de sportieve tak van Nissan, presenteert zich met de JUKE NISMO en de pas onthulde 370Z NISMO. Laatstgenoemde debuteert in Genève, maar beide modellen belichamen de geest van NISMO: innovatie en sensatie voor iedereen door toegankelijke prestaties.
  • GT-R - De nieuwste versie van de GT-R is de snelste van allemaal. Deze auto accelereert in slechts 2,7 seconden van 0 naar 100 km/uur. De Nissan GT-R is tevens een van de spannendste en technologisch meest geavanceerde superauto's ter wereld, terwijl hij in aanschaf veel voordeliger is dan de meeste vergelijkbare concurrenten.
Een publicatie van Nissan