NISSAN TOONT ENERVERENDE TOEKOMST IN GENÈVE

 

Vier conceptauto's - waarvan twee wereldprimeurs -

tonen toekomstvisie Nissan

 

  • Wereldpremière voor twee conceptauto's
  • Concept INVITATION toont visie op nieuwe compacte hatchback
  • Hi-Cross Concept voorbode nieuwe Crossover
  • e-NV200 concept voor uitbreiding elektrisch gamma
  • JUKE eerste in serie geproduceerde model van Nismo
  • Vertrouwen voor 2012 op basis van verkoopresultaten 2011

 

Amsterdam, 6 maart 2012 - Op de stand van Nissan staan tijdens de Autosalon van Genève (8 t/m 18 maart) vier vooruitstrevende conceptauto's centraal. Ze vullen het brede gamma innovatieve modellen aan dat blijk geeft van de kracht van Nissan, dat in 2011 uitstekende verkoopresultaten behaalde.

 

Een van de nieuwe conceptauto's die zijn wereldpremière beleeft, is de Nissan INVITATION, een ontwerp dat de contouren prijsgeeft van een nieuw model dat in 2013 in Europa op de markt komt. Dit nieuwe model zorgt ervoor - samen met de stadsauto Micra en de compacte Crossover JUKE - dat Nissan het breedste aanbod in het segment heeft.

 

Tweede wereldpremière is de opzienbarende Hi-Cross Concept, een zevenzits Crossover met hybridetechniek (elektrisch-benzine) die de richting toont die Nissan kiest voor zijn  toekomstige Crossovers. Als derde conceptauto zorgt de volledig elektrisch aangedreven Nissan e-NV200 voor uitbreiding van het elektrische gamma. De uitermate sportieve JUKE Nismo Concept rondt het kwartet conceptauto's af.

 

De overtuigende en uitnodigende INVITATION biedt een ruim en modern interieur in combinatie met compacte buitenmaten. Het model is een toonbeeld van de technologische richting die Nissan kiest voor wat betreft lichtgewicht ontwerp en geavanceerde motorbouw. Samen staan die garant voor een verdere reductie van het brandstofgebruik en de uitstoot van schadelijke stoffen, de compromisloze aanpak waarmee Nissan furore heeft gemaakt.

 

De INVITATION bevat de meest geavanceerde technologie van zijn segment, zoals de veelgeprezen Around View Monitor (AVM) die zorgt voor een helikopterzicht rond de auto voor parkeergemak, en het Safety Shield System dat met behulp van camera's en sensoren de bestuurder waarschuwt voor mogelijk gevaar.

 

Compact maar verrassend ruim is de Hi-Cross Concept, met drie zitrijen voor in totaal zeven inzittenden. Hij wordt aangedreven door een nieuwe, hybride aandrijflijn die een 2,0-liter direct ingespoten benzinemotor met compressor combineert met een elektromotor om het vermogen te leveren van een drielitermotor met het verbruik van een veel kleinere motor.

 

Met de e-NV200 zet Nissan de volgende stap om de leidende positie te versterken die het heeft opgebouwd als fabrikant van emissievrije auto's, zoals de volledige elektrische LEAF die vele prijzen in de wacht heeft gesleept. De e-NV200 is gebaseerd op de NV200 die in de uitvoeringen Combi en Evalia zorgt voor betaalbaar familievervoer voor zeven personen. Onlangs is de NV200 gekozen als de nieuwe generatie yellow cabs in New York en het model bepaalt dus binnenkort het straatbeeld van ‘The Big Apple'.

 

Nismo, de motorsportdivisie van Nissan, is verantwoordelijk voor de JUKE Nismo Concept, een vooruitblik op het eerste in serie geproduceerde model dat een badge van Nismo meekrijgt. De JUKE Nismo Concept wordt in de fabriek in Sunderland geproduceerd. De verkoop start eind 2012. De Nissan JUKE Nismo Concept is een voorproefje van een hele reeks toekomstige varianten van Nismo. Stuk voor stuk maken die deel uit van een ambitieus programma dat de naam Nismo vestigt als het sportlabel van Nissan.

 

Nog niet alle details zijn bekend, maar de JUKE Nismo Concept brengt gedurfd crossover-design samen met, naar keuze, twee technisch geavanceerde onderstellen: een met tweewielaaandrijving, de ander met vierwielaandrijving en koppelverdeling. In beide gevallen wordt de demping daarop aangepast.

 

De vier conceptauto's zijn een aanvulling op een van de breedste gamma's in de autowereld: de compacte stadsauto's Pixo en Micra, Crossovers met uitstekende verkoopresultaten als de JUKE en de QASHQAI, krachtige 4x4's Pathfinder en Navara, de grensverleggende, elektrisch aangedreven Nissan LEAF en de fenomenale supersportauto GT-R.

 

Vrijwel alle auto's op de Nissan-stand hebben lichte wijzingen ondergaan die getuigen van Nissans aanhoudende productverbetering. Ook worden speciale versies getoond die nog aantrekkelijker zijn voor kopers. Hoogtepunten zijn de gewijzigde Pixo en speciale versies van de Micra, de JUKE en de NOTE. De QASHQAI wordt leverbaar met een zeer geavanceerde direct ingespoten dieselmotor: de 1,6-liter dCi die een CO2-uitstoot realiseert van slechts 119 g/km. Ook wordt de Around View Monitor als optie op de QASHQAI leverbaar, waarmee opnieuw een luxueuze optie beschikbaar komt in het segment van de gezinsauto's.

 

Elke auto die een Nissan-badge draagt, heeft het DNA van het bedrijf, dat zich uitdrukt in innovatie en passie. Deze formule slaat aan, want ondanks de economische teruggang heeft Nissan in 2011 de beste Europese jaaromzet geboekt. De verkoop nam in vergelijking met 2010 met 25 procent toe, wat zorgde voor het hoogste marktaandeel ooit: 3,7 procent.

 

Elke maand waren de verkopen beter dan in dezelfde maand het jaar ervoor en Nissan realiseerde aanzienlijke groei met top 3-noteringen in de belangrijkste markten Rusland, Engeland en Frankrijk. In Rusland stegen de verkopen met 74 procent naar in totaal 138.827, in Engeland naar 107.053 (+ 11 procent) en in Frankrijk naar 77.783 (+ 31 procent).

 

Het bestverkochte model van Nissan is de QASHQAI. Hoewel hij al vijf jaar op de markt is, blijft hij onverminderd populair. In 2010 zijn in Europa meer dan 250.000 exemplaren verkocht van de gezichtsbepalende Crossover, die leverbaar is als vijfpersoons QASHQAI en zevenpersoons QASHQAI +2. Sinds de introductie zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht en daarmee is de QASHQAI een van de succesvolste modellen van Nissan ooit.

 

Paul Willcox, Senior Vice President Sales en Marketing in Europa, zegt: ‘De goede verkoopresultaten zijn behaald dankzij modellen die het segment bepalen en die ín Europa en vóór Europa zijn gebouwd. Nissan bouwt 80 procent van de auto's die in Europa worden verkocht in Engeland, Spanje en Rusland. Daarmee zorgen we dat ons gamma voldoet aan de verwachtingen van Europese consumenten met betrekking tot design, kwaliteit, prestaties en betrouwbaarheid. Uit onze productvisie, die blijkt uit de vier conceptmodellen, spreekt - samen met de breedte en de kracht van ons volledige gamma - het vertrouwen dat in ons bedrijf aanwezig is. We zitten op koers bij ons streven om in 2016 het grootste Aziatische merk in Europa te zijn.'

Een publicatie van Nissan