NISMO in Europa: het verhaal in een notendop

Met een gevestigde reputatie op het gebied van vernieuwing in de autosport in Japan brengt Nissan zijn historische erfgoed als sportautofabrikant nu ook naar Europa.
NISMO maakt zijn intrede in Europa met de Nissan JUKE - NISMO's eerste productieauto voor Europa. Het model is de voorbode van een reeks vooruitstrevende modellen met autosport-DNA en techniek die op het circuit is ontwikkeld. De volgende auto die Nissan onderwerpt aan de NISMO-behandeling is de Nissan 370Z, die later in 2013 verschijnt.

JUKE NISMO
Voor de succesvolle Nissan JUKE betekent de NISMO-behandeling een aangepast design, nog betere prestaties en sportievere rijeigenschappen. Nissan JUKE-rijders die willen opvallen in een onderscheidende auto kunnen hun hart ophalen in de NISMO-uitvoering.
Het vertrekpunt is de radicaal vormgegeven Nissan JUKE, waarin de lijnen van een sportcoupé en een SUV op een unieke manier samenkomen. Het was echter het geen gemakkelijke opgave om de auto in een NISMO-model te veranderen. Het simpelweg toevoegen van een bodykit en sportief interieurdesign zijn niet voldoende. Alle aanpassingen zijn gedaan met een reden en zijn geïnspireerd door de toewijding van het bedrijf aan de autosport.


De NISMO-ingenieurs hebben het model voorzien een nieuwe, aerodynamische bodykit die het design van de Nissan JUKE nog efficiënter, krachtiger en dynamischer maakt. De lagere voor- en achterbumper, de sideskirts, de nieuwe grille en de nieuw ontworpen achterklep verbeteren de luchtstroming en reduceren de opwaartse druk aan de voor- en achterzijde. Daardoor verbeteren ook de prestaties.
Fraaie lichtmetalen 18-inchwielen met brede banden zorgen voor meer grip en geven het voorkomen van de Nissan JUKE een nieuwe impuls. Rode spiegelkappen en een rode bies langs de onderkant van de carrosserie maken in een oogopslag duidelijk is dat dit een NISMO is.

Onder de motorkap ligt een getunede, direct ingespoten 1,6-liter turbobenzinemotor. Het vermogen is opgeschroefd van 140 naar 147 kW. De trekkracht bedraagt 250 in plaats van 240 Nm.
Instelmogelijkheden voor een stijvere wielophanging, modificaties aan de stuurinrichting en een verbeterde tractiecontrole zorgen ervoor dat de rijeigenschappen van de JUKE NISMO sportiever en directer zijn. De JUKE NISMO is ook verkrijgbaar met torque vectoring controle (alleen in combinatie met vierwielaandrijving), techniek die bekend is van de Nissan GT-R en die voor meer grip en een betere wegligging in bochten zorgt.
Nissan bouwt zowel een voorwielaangedreven versie met een handmatig te bedienen zesversnellingsbak als een vierwielaangedreven variant met een continu variabele transmissie (CVT) met een handmatige zeventrapsmodus, die aangepast is volgens NISMO-richtlijnen.
Voor bestuurders die meer verwachten van hun JUKE NISMO, komt er een nóg krachtigere versie op de markt. Dit model is echter nog in ontwikkeling.

Voor alle NISMO-versies is het interieur aangepast. Het stuurwiel, de pookknop, de pedalen, het instrumentenpaneel en de deurpanelen zijn nieuw ontworpen om de bestuurder een nog sportiever gevoel te geven tijdens het rijden. Met suède beklede sportstoelen met rode stiknaden benadrukken het sportieve karakter van de auto en zorgen voor extra steun en comfort in bochten.

Digitale beleving
Na de introductie van het conceptmodel op de belangrijkste autoshows in 2011 en 2012 maakte de productieversie van de Nissan JUKE NISMO zijn officiële debuut tijdens de afgelopen 24-uursrace van Le Mans. De auto luidt de reis van NISMO in van het circuit naar de openbare weg dankzij de digitale wereld van videogames.
De volgende gelegenheid om de eerste NISMO-auto voor Europa te bewonderen, is in het spel Asphalt 7: Heat, het populaire online racespel voor de mobiele apparaten van Apple en Android. De toevoeging van de Nissan JUKE NISMO aan deze digitale wereld continueert het succes dat NISMO boekte met zijn aandeel in Sony's GranTurismo®-serie.

De Nissan JUKE is nu al een succesnummer met meer dan 330.000 verkochte exemplaren in Europa. Het is ook een geweldig uithangbord voor de Europese autoproductie, omdat de Nissan JUKE NISMO - net als de Nissan JUKE - van de lopende band rolt in de Nissan-fabriek in Sunderland, in het Verenigd Koninkrijk.

Een publicatie van Nissan