Nismo FanZone centrum van innovatie en sensatie
NISSAN STELT FANS VOOROP TIJDENS DE 24 UUR VAN LE MANS

Amsterdam, 14 juni 2013 - Binnenkort richten alle ogen in de autosportwereld zich op de befaamde 24-uursrace van Le Mans. En net als vorig jaar heeft Nissan daar ontzettend veel te bieden. Dit jaar stelt Nissan echter vooral zijn fans centraal.


Ervaringen met de innovatieve DeltaWing vorig jaar op Le Mans, deed Nissan beseffen hoe enthousiast Nissan-fans over autosport zijn. Juist daarom stelt Nissan dit jaar zijn deuren open voor al zijn fans. In de speciale Nismo FanZone neemt Nissan bovendien een gewaagde stap met de onthulling van een nieuwe, experimentele raceauto. Fans kunnen daar kennismaken met de auto, nog voordat iemand anders hem gezien heeft.

Nieuwe experimentele raceauto
Carlos Ghosn, CEO van Nissan, kondigde in februari aan dat Nissan in 2014 naar Le Mans terugkeert om opnieuw beslag te leggen op garagebox 56, de pitgarage die bedoeld is voor experimentele raceauto's. Ghosn vertelde toen tevens dat innovatie en sensatie centraal staan in het project. Nissan onthult zijn nieuwe experimentele raceauto op vrijdag 21 juni a.s. om 10.30 uur, tegelijk met de toekomstplannen over een eventuele terugkeer in de LMP1-klasse op Le Mans.

Bekijk de introductiefilm over de nieuwe experimentele raceauto van Nissan: http://www.newsroom.nissan-europe.com/EU/en-gb/Media/Media.aspx?mediaid=105612

Nieuwe generatie coureurs
De afgelopen vijf jaar heeft de Nissan GT Academy iedereen in het bezit van een PlayStation de kans gegeven om een professionele coureur te worden. De eerste winnaar, Lucas Ordonez, realiseerde zijn racedroom in 2011 op Le Mans. Zijn debuut in de 24-uursrace leverde hem twee jaar geleden een podiumplaats op, een succesverhaal dat de media massaal oppikten. Volgende week keert Ordonez terug naar Le Mans, om voor de derde keer deel te nemen aan de wereldberoemde endurancerace.

Stroomversnelling
Jann Mardenborough, winnaar van de GT Academy in 2011, debuteert dit jaar in Le Mans. De Brit reed eerder een seizoen lang in de Nissan GT-R Nismo GT3. Daarmee won hij op een haar na het felbevochten Britse GT Kampioenschap. Dit jaar is Mardenborough in het diepe gegooid, door mee te rijden in het Europees Formule 3-kampioenschap. Deze stap heeft zijn ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht: hij heeft nu kennisgemaakt met het racen in auto's met extreem heftige neerwaartse krachten. Nu is hij er klaar voor om deze kennis toe te passen tijdens de 24-uursrace van Le Mans waar hij in de Greaves Motorsport Zytek-Nissan rijdt. Mardenborough is vorig raceseizoen bedolven onder de awards en onderscheidingen. Nissan is dan ook trots om hem dit jaar in Le Mans te zien debuteren.

In gesprek met Nissan-fans
Ook de vier mannen die in 2013 afgestuurd zijn aan de GT Academy, maken volgende week hun opwachting in Le Mans. Wolfgang Reip, Mark Shulzhitskiy, Peter Pyzera en Steve Doherty rijden normaal gesproken in een Nissan GT-R Nismo GT3, en zullen tijdens Le Mans met Nissan-fans in gesprek gaan. In de Nismo FanZone geven ze hen een kijkje in het leven van een echte Nismo-coureur.

Dit jaar hebben Nissan-fans in Le Mans de kans zich volledig onder te dompelen in de Nismo-ervaring. Bovendien kunnen ze de coureurs ontmoeten van Greaves Motorsport met startnummer 42, en van G-Drive Racing Cars met startnummer 26. Ook kunnen fans deelnemen aan prijsvragen en zo onder meer een helikoptervlucht boven het circuit of een rondleiding door de pits winnen.

Nismo Lab
Een uniek onderdeel van de Nismo FanZone is het Nismo Lab. Dit is een kopie van het trainingslab dat de Nismo-coureurs gebruiken. Hierin kunnen fans ontdekken hoe fit ze zijn. Bovendien is er voor enkele bezoekers de kans om in een racesimulator een training te volgen. Nismo-coureurs die momenteel in de FIA GT en Blancpain Endurance Series racen, demonstreren alle functies van het Nismo Lab: fitnessapparaten, maar ook apparaten die reactietijden en zelfs hersenactiviteiten meten. Verder kunnen fans zien hoe de coureurs omgaan met de extreme omstandigheden waar zij op het circuit aan blootgesteld worden. Dit wordt gedaan aan de hand van het baanbrekende biometrische systeem JUKE Ride. Dagelijks kan er in het Nismo Lab geracet worden in speciale PlayStation-capsules op het podium. Speciaal voor Franse Nissan-fans is er bovendien de mogelijkheid om een plek in de Franse nationale finale van de GT Academy 2013 te bemachtigen.

Geweldige show
Alsof al het voorgaande nog niet genoeg is, draait de bekende dj Des Paul elke avond in de Nismo FanZone. Met de Nismo Sound Systems zet de dj, bekend van Ministry of Sound, dagelijks een geweldige show neer. De Nismo FanZone opent donderdagmiddag 20 juni in het nieuwe kartgebied nabij het circuit van Le Mans. Volg @Nissan_OnTrack op Twitter voor actueel nieuws (#nismo).

De kracht van Nissan
Nissans LMP2-motorenprogramma heeft zich de afgelopen drie jaar steeds verder ontwikkeld. Dit jaar worden maar liefst 15 van de 22 LMP2-auto's aangedreven door een Nissan VK45DE V8-motor. Tot nu toe heeft Nissan de LMP2-klasse van het FIA World Endurance Championship gedomineerd: de eerste acht plekken in Silverstone en de eerste zes posities op het circuit van Spa-Francorchamps. Voeg hier de twee overwinningen in de eerste twee ronden van de Europese Le Mans Series aan toe, en het wordt duidelijk waarom zoveel teams voor een Nissan-motor hebben gekozen.
De Greaves Motorsport Zytek-Nissan, met startnummer 42, heeft een grote kans de publieksfavoriet te worden. Het is namelijk niemand minder dan Nismo-ambassadeur en Super GT-coureur Michael Krumm die Lucas Ordonez en Jann Mardenborough vergezelt in deze raceauto. De drie teamleden zijn stuk voor stuk snelle en geduldige coureurs, die weten hoe het spel om uithoudingsvermogen werkt.

G-Drive Racing
Ook Nissans officiële partnerteam, G-Drive Racing, is de moeite van het kijken waard. Het Russische team won dit jaar al verschillende prijzen en gaat in Le Mans opnieuw voor niets minder dan de winst. De Rus Roman Rusinov rijdt in de Oreca Nissan met startnummer 26, samen met de Austrialier John Martin en de Brit Mike Conway. Deze line up maakt van G-Drive Racing een sterk team, dat waarschijnlijk hoge ogen gaat gooien.
In de LMP2-klasse doet een groot aantal auto's mee dat door een Nissan-motor wordt aangedreven. Het belooft dan ook een spannende strijd te worden in Le Mans, waarin de coureurs tot het uiterste zullen gaan.

Een publicatie van Nissan